Mergi la pagina principala
Lindab Logo
Choose languge
Intra in cont

Acoperisul in 4 ape - avantaje si detalii constructive

image8g4df.png

Momentul construirii sau renovarii totale a casei tale este un pas esential pe care il faci, cel mai probabil, o singura data in viata. De aceea felul in care realizezi aceasta etapa importanta, prin care iti asiguri confortul traiului pentru o lunga perioada de timp, este decisiv pentru asigurarea unei bune calitati a vietii si a locuirii.

Desigur, fundatia si structura de rezistenta sunt doua elemente care au un rol elementar in ansamblul constructiei si nu numai in cea ce priveste o locuinta rezidentiala. Elementele structurale au rolul de a garanta stabilitate si durabilitate constructiei pentru o lunga perioada de timp. Insa, un rol de cel putin egala importanta in ansamblul constructiv al unei cladiri il are acoperisul. Executia unui acoperis care sa inglobeze materiale de buna calitate, asa cum este cazul celor mai bune sortimente de tigla metalica, dar si o manopera de nivel profesionist este o garantie in plus in ceea ce priveste protectia structurilor cladirii si confortul celor care locuiesc sau isi desfasoara activitatea in interioare.

Alegerea tipului de acoperis trebuie sa tina cont de proiectul aprobat al constructie si, de cele mai multe ori, de planurile urbanistice care reglementeaza modul de construire intr-o anumita zona. Din punct de vedere arhitectural, acoperisurile pot avea un numar foarte mare de forme si design-uri, de la cele clasice pana la stilurile moderne de avangarda.

In acest articol vei afla cateva detalii despre unul din cele mai rezistente si durabile tipuri de acoperis si anume acoperisul in 4 ape.

Cuprins

  1. Acoperisurile in 4 ape - modele constructive si domenii de aplicare

1.1 Acoperisul in 4 ape cu lucarna - o varianta arhitectonica utila

  1. Casele cu acoperis in 4 ape - avantajele si dezavantajele unui stil constructiv clasic

2.1 Modele de acoperis in 4 ape si stiluri aplicabile

  1. Constructia si structura acoperisului in 4 ape

1. Acoperisurile in 4 ape - o solutie constructiva clasica

imagepiks.png

Asa cum sugereaza chiar denumirea, acoperisul in 4 ape este un model la care toate laturile sunt inclinate si, din punct de vedere al planurilor acestora, se intalnesc in varf fiind unite prin intermediul unei coame. Din punct de vedere vizual si geometric, acest tip de acoperis poate fi asemanat cu o piramida, desi, de cele mai multe ori laturile si suprafetele nu vor fi simetric egale.

Acoperisurile in patru ape sunt unele dintre cele mai comune tipuri de acoperis chiar daca, din punctul de vedere al dificultatii si compelxitatiii executiei pot fi incadrate la o clasa de dificultate medie spre inalta, spre deosebire de modelul acoperisului in doua ape care este mult mai simplu de realizat.

Acoperisul in patru ape si-a luat denumirea de la cei patru versanti din care este alcatuit si care, in mod popular, poarta denumira de “ape”. Inclinatia unui acoperis in patru ape poate fi mai mica sau mai mare in functie de designul arhitectural prevazut in proiect si de limitele de rezistenta. De asemenea merita mentionat ca in zonele care sunt predispuse, din punct de vedere atmosferic, la fenomene accentuate de vant, sau fenomene extreme de tipul furtunilor puternice, inclinatia acestui tip de acoperis trebuie sa aiba un unghi ceva mai mic, de regula intre 18 - 26 de grade.

Modelele de acoperis in patru ape nu trebuie neaparat sa aiba versantii neintrerupti, si, in functie de proiectul arhitectural, acestia pot fi intrerupti de ferestrele necesare pentru eventualele mansarde. Din acest punct de vedere, in afara tiglei metalice , care este unul din elementele recomandate pentru sistemul de invelitoare al acestui stil constructiv, izolatia si protectia termica trebuie sa fie atent realizata astfel incat sa asigure o protectie termica corespunzatoare tinand cont ca suprafata desfasurata a acestui tip de acoperis este mai mare decat in cazul altor modele mai simple.

Durata de viata a unui acoperis in patru ape poate depasi cu usurinta 50 de ani sau chiar mai mult daca este realizat din materiale de calitate si a beneficiat de un montaj profesionist. Durata indelungata de folosire in bune conditii a unui acoperis depinde si de intretinerea regulata de care acesta a beneficiat de-a lungul timpului.

1.1 Acoperisul in 4 ape cu lucarna - o varianta arhitectonica utila

Modelele de acoperis in patru ape, desi mai dificil de realizat decat cele mai simple, in doua ape sau cu un singur versant, pot acomoda elemente constructive traditionale cu o certa utilitate si un aspect atractiv.

Unul din aceste elemente este lucarna care, din punct de vedere arhitectural, poate fi aplicata in cazul in care constructia este prevazuta cu o mansarda. Un acoperis al unei cladiri mansardate poate capata un aspect total diferit in sens pozitiv prin integrarea uneia sau mai multor lucarne in functie de compartimentarea interioara a mansardelor.

Lucarnele sunt de fapt deschideri in care se pot monta sisteme de ferestre sau de ventilatie rezidentiala daca mansardele nu sunt folosite pentru locuire si sunt proiectate doar sub forma unor spatii tehnice. Acoperisurile in patru ape pot beneficia in mod consistent de integrarea in anasmblul lor a lucarnelor chiar daca costurile totale de realizarea a acoperisului pot fi usor marite. Se asigura astfel o ventilatie corespunzatoare pentru spatiile de sub planul acoperisului care nu beneficiaza de aportul sistemului de aer conditionat.

De asemenea, se usureaza iluminarea naturala a unor spatii cu destinatie de incapere de locuit situate sub panta acoperisului si nu trebuie neglijat nici aspectul de siguranta oferit in cazul unor incendii sau inundatii de mare anvergura cand, prin deschiderea realizata in panta acoperisului, se poate usura in mod semnificativ evacuarea ocupantilor cladirii.

2. Casele cu acoperis in 4 ape - avantajele si dezavantajele unui stil constructiv clasic

imagepnbo.png

Acoperisul in patru ape aduce certe avantaje celor care aleg sa integreze acest model constructiv in ansamblu propriului proiect. In primul rand este vorba de aspectul stilistic si estetic pe care acest tip de acoperis il ofera oricarui tip de constructie rezidentiala sau de de uz comercial, valoarea imobilului fiind astfel crescuta in mod natural prin faptul ca se ofera o multime de optiuni de design interior ale spatiului de sub acoperis si chiar a spatiului si modelului constructiv de la baza.

Acoperisurile in patru pante sunt recunoscute prin durabilitatea si stabilitatea de neegalat care se datoreaza pantelor si unghiurilor sub care sunt construite. Se asigura astfel o protectie de nivel superior in fata intemperiilor de orice fel, inclusiv impotriva fenomenelor naturale cu un grad inalt de violenta. De asemenea, pantele acoperisului in patru ape asigura alunecarea usoara a zapezii si a ghetii formate in anotimpul rece usurand mult sarcina sistemelor de siguranta din categoria parazapezilor si grilajelor.

Nu trebui uitat ca, multumita formei specifice, un acoperis cu patru pante asigura mai mult spatiu util in interiorul cladirii mai ales ca mansardele pot fi prevazute cu lucarne si transformate astfel in spatii de locuit adecvate.

Un aspect important al acoperisurilor in patru ape este cel legat de eficienta energetica pe care o asigura. Acest model de acoperis este potrivit pentru climate reci si calde deopotriva. Cu un sistem de termoizolatie de calitate si bine instalat se poate asigura un transfer termic minim, casele fiind in mod natural mai racoroase vara si mai calduroase iarna. Acest fenomen fizic benefic este creat de numarul ridicat de pante care sunt orientate diferit fata de actiunea directa a razelor solare vara si nu primesc decat pe una din suprafete actiunea directa a vanturilor reci iarna. Impreuna cu un sistem de climatizare eficient, acoperisul in patru ape poate fi una din cele mai performante solutii de economisire a energiei unei cladiri.

Designul acoperisului in patru ape asigura o scurgere excelenta a apelor pluviale si, impreuna cu un sistem bun de jgheaburi si burlane, nu vor exista probleme nici chiar in cazul unor ruperi de nori sau furtuni cu precipitatii foarte bogate.

In ceea ce priveste dezavantajele unui acoperis in patru ape merita mentionat in primul rand ca acesta poate fi mai scump ca realizare decat un acoperis simplu in doua ape, deoarece solicta o cantitate mai mare de materiale, de la tigla metalica folosita pana la elementele de tinichigerie si accesorii necesare.

Deoarece suprafata totala desfasurata a acoperisului este “rupta” in mai multe segmente (ape) exista posibilitata ca in cazul unui montaj neprofesionist sa existe unele probleme in ceea ce priveste patrunderea apei si a umezelii in special in partea de imbinare a pantelor. Acest lucru poate fi remediat totusi inca din faza de constructie prin atentia sporita acordata manoperei de calitate a montajului. 

2.1 Modele de acoperis in 4 ape si stiluri aplicabile

Acoperisul in patru ape poate fi de mai multe feluri, in functie de forma si de modelul arhitectonic adoptat in faza de proiectare.

  • Acoperisul in patru ape simplu este unul din cele mai comune modele ce implica realizarea a doua pante poligonale si a doua triunghiulare care se intalnesc, toate, intr-o coama comuna.
  • Acoperisul in patru ape cu panta franta care, poate prezenta un fronton vertical prelungit deasupra fatadei construite si are avantajul amenajarii mai simple a unei mansarde locuibile.
  • Acoperis in patru ape de tip olandez este cel care poate prezenta pe una sau pe mai multe din pantele sale o structura in relief pozitionata langa coama de tipul unei supra mansarde cu acoperire proprie. Acest model de acoperis isi pastreaza totusi calitatile de rezistenta la intemperii si asigura, in plus o mai buna ventilare a incaperilor prin rezistenta opusa curentilor de aer. Din punct de vedere estetic,este un adaos decorativ ce poate creste valoare unui imobil.
  • Acoperisul in patru ape cu imbinare tip cruce sau “L” este un model constructiv care este alcatuit din doua sectiuni identice ale caror coame sunt perfect perpendiculare una pe cealalta.
  • Acoperisul in patru ape sub forma de piramida se diferentiaza prin faptul ca toate cele patru pante sunt de forma unor triunghiuri ale caror varfuri se intalnesc. Structura constructiei este de forma patrulatera de cele mai multe ori patrata. Se foloseste mai mult in structuri auxiliare de tipul pavilioanelor sau anexelor.

3. Constructia si structura acoperisului in 4 ape

Spre deosebire de acoperisul mansardat, acoperisul in patru ape are un grad de dificultate al executiei ceva mai usor.

Pasii contructiei acestui tip de acoperis incep cu masurarea atenta a lungimii si latimii pentru toate cele patru pante. In functie de aceste masuratori se vor taia capriorii care trebuie dimensionati in mod corespunzator.

Barnele pe care se va sprijini un acoperis sunt montate pe conturul peretilor cladirii si bine fixati astfel incat sa se integreze in elementele de rezistenta deoarece acestea vor sustine intreaga greutatea invelitorii.

Popii sau stalpii de sustinere sunt dispusi vertical, iar linia formata de varful acestora va constitui structura de rezistenta a viitoarei coame a acoperisului. Trebuie avuta o mare atentie la dimensiunea acestor stalpi verticali deoarece lungimea acestora va determina inaltimea acoperisului si panta de inclinare.

Pasul urmator consta in montarea capriorilor care au rolul de a sustine cu ajutorul sipcilor care ii acopera suprafata invelitorii. Desigur in cazul invelitorilor cu sistem de tigla metalica, sipcile din lemn pot fi inlocuite cu sipci metalice.

Urmatorul pas este pozitionarea foliei anticondens cu rolul de a impiedica patrunderea umezelii in interiorul cladirii. Trebuie tinut cont de faptul ca aceasta se montează in mod neintrerupt pe intreaga suprafata a acoperisului de la streasina la coama.

Dupa terminarea operatiunii de montaj a foliei se poate trece la montajul sipcilor verticale si orizontale care vor sustine tiglele metalice propriu-zise ale sistemului de acoperis ales.

In concluzie, acoperisul in patru ape este unul din cele mai eficiente modele de acoperis care ar trebui luate in calcul la proiectarea unei cladiri rezidentiale sau comerciale numarul avantajelor pe care le ofera depasind cu mult costurile putin mai ridicate solicitate din punctul de vedere al necesarului de materiale.

Sursa foto: Pixabay.com