Mergi la pagina principala
Lindab Logo
Choose languge
Intra in cont

Istoric: Grupul Lindab

Istoria Lindab se intinde pe o perioada de peste 60 de ani, cand un mic atelier de tabla a fost infiintat in Lidhult, Suedia, in 1956. Afacerea s-a mutat ulterior la Grevie, pe Peninsula Bjäre, unde AB Lidhults Plåtsindustri a fost inregistrata ca si companie in 1959, avandu-i drept fondatori pe Lage Lindh si Valter Persson. 10 ani mai tarziu, AB Lidhults Plåtindustri a fost redenumita Lindab.


Au fost niste ani plini de evenimente si o calatorie interesanta. Avand valori de baza precum Orientare catre client, Realism, Ordine si bun simt, Lindab s-a dezvoltat de la un mic atelier la o companie publica internationala.

1959

Compania este infiintata intr-o zi insorita de februarie la Grevie, in 1959. Primele produse care sunt fabricate sunt benzile de aluminiu pentru placile eternit si elementele de tinichigerie pentru ferestre.

1962

Se extinde productia in serie de jgheaburi si burlane, iar numarul de angajati este in crestere. Planurile de a construi o noua fabrica incep si ele sa ia amploare.

1964

Noua fabrica de pe Ängelholmsvägen in peninsula Bjäre este deschisa oficial si este lansat carligul pentru jgheab. Compania este acum singurul furnizor din Suedia care poate oferi un sistem pluvial complet pentru acoperis.

1965

Se adauga un nou segment de afaceri, Ventilatia si sunt lansate tubulaturile circulare de ventilatie.

1969

AB Lidhults Plåtindustri isi schimba numele in Lindab, iar Lage Lind devine unicul proprietar. Compania este acum cel mai mare producator din Scandinavia de componente din tabla realizate in fabrica.

1974

Productia de drenaj pluvial pentru acoperis si profile pentru acoperis este mutata la Förslöv, la 7 km sud de Grevie. Compania suedeza Svenska Fläktfabriken lanseaza un sistem de tubulatura cu garnitura etansa de cauciuc, iar Lindab initiaza imediat propria dezvoltare in acest segment.

1975

Se construieste o noua fabrica de ventilatie in Haderslev, Danemarca, in timp ce fabricile din Grevie si Förslöv sunt extinse. Totodata, se initiaza adaptarea sistemului de tubulatura la standardul Eurovent.

1976

Este lansat sistemul de tubulaturi LINDAB Safe, iar 2000 de produse de ventilatie Lindab sunt acum in conformitate cu noul standard Eurovent. In acelasi timp, se deschid cateva noi birouri de vanzari in Germania si Norvegia.

1982

Lindab cumpara compania VM group, dupa ce achizitionase 40 % din actiunile sale cu doi ani in urma. Serviciile pe plan local si depozitele din jurul Suediei sunt acum in prim-plan. In total, exista momentan 13 sucursale in Suedia si este lansat un sistem de livrare ,,la usa” cu ajutorul camioanelor. Aceasta imagine reflecta ceea ce in zilele noastre sunt magazinul de vanzari si depozitul Lindab din Årsta, Stockholm.

1986

Sistemele de tubulatura circulare sunt acum cel mai importante produse Lindab si se lanseaza primul profil de otel. Sunt extinse ambele fabrici daneze din Haderslev si Farum pentru a satisface cererea crescuta pentru produsele Lindab.

1988

Vanzarile Lindab depasesc pragul miliardelor de coroane suedeze. Se formeaza Lindab Steel, ce devine centrul de servicii destinate produselor din otel al Grupului Lindab. In Grevie se inaugureaza o presa de ultima generatie.

1990

Este demarata o investitie europeana in sisteme de acoperis si pereti si se infiinteaza Lindab in Ungaria. In acelasi an, se lanseaza tiglele pentru acoperis, profilele metalice pentru pereti exteriori, precum si usile de garaj.

1994

Lindab continua sa se dezvolte in Europa de Est. In ultimii ani se infiinteaza filiale in Romania, Polonia, Cehia si Statele Unite. Segmentul de afaceri ,,Sistemul Acoperis / Perete” (Roof / Wall System) devine Profil.

1997

Lindab este acum reprezentata in 18 tari, in 101 locatii. Sunt lansate programe IT atat pentru segmentul de afaceri Profil, cat si pentru cel de Ventilatie.

1999

Lindab lanseaza sistemul pluvial Rainline, iar laboratorul de acustica din Farum, Danemarca, este in curs de extindere.

2004

Vanzarile in Europa de Est depasesc pragul de miliarde de coroane suedeze, iar Rainline este lider de piata atat in ​​regiunea nordica, cat si in Europa de Est.

2006

Actiunile Lindab revin la Bursa de Valori din Stockholm, iar „Simplificam modul de a construi” devine noul slogan al Lindab. Produsele companiei sunt acum disponibile in 1.700 de centre de vanzare.

2007

Se lanseaza Lindab Safe Click la targul ISH din Germania, iar o noua fabrica de ventilatie este deschisa in Sankt Petersburg, Rusia. Lindab achizitioneaza compania Aervent Holdings, ceea ce ii confera pozitia de lider in Irlanda.

2008

Anul lansarilor. Se lanseaza profilul RdBX, caseta de fatada Premium si atenuatorul de zgomot Aerodim.

2012

Lindab achizitioneaza cea mai mare parte din productia si vanzarile de panouri sandwich ale companiei Plannja. Acesta este si anul in care este achizitionat Centrum Klima din Polonia.

2015

Lindab cumpara compania italiana MP3, care, in ciuda numelui sau, nu are nimic de-a face cu fisierele audio digitale, ci un producator de clapete antifoc pentru sisteme de ventilatie. Compania IMP Klima din Slovenia este, de asemenea, achizitionata, iar produsul lor de baza, unitatea de tratare a aerului, ii permite Lindab sa ofere acum sisteme complete de ventilatie de la inceput pana la sfarsit.

2016

Produsul UltraLink este lansat si premiat chiar anul urmator la Marea Gala a Climatului Interior pentru tehnologia sa revolutionara de masurare.

2017

Este inaugurat noul depozit si centru de distributie Lindab pe terenul fabricii din Grevie. Sistemul automatizat imbunatateste acuratetea livrarilor si sporeste eficienta.

2019

Lindab sarbatoreste 60 de ani de simplificare a modului de a construi alaturi de angajati, clienti si parteneri! In 60 de ani, Lindab a crescut de la o mica industrie a tablei din nord-vestul Skåne, Suedia, la un grup cu peste 5.000 de angajati. 2019 este, de asemenea, anul in care Lindab combina tehnologia sa dovedita pentru acoperisuri din tabla de inalta calitate cu panouri solare milimetric de subtiri in Lindab SolarRoof. Panourile solare sunt atat de subtiri incat devin o parte integrata a acoperisului.

2020

Lindab lanseaza cel mai mare program de investitii din istoria companiei cu scopul de a obtine eficienta, capacitate si securitate sporite. Ca parte a strategiei de crestere a profitabilitatii, operatiunile sunt concentrate pe mai putine tari din Europa. IMP Klima din Slovenia este vanduta din cauza profitabilitatii scazute. Sunt achizitionate patru companii de ventilatie bine administrate - Ekovent, Crenna, Aer Faber si Thor Duct. Lindab va deveni, de asemenea, partener in Leapcraft, care este expert in analiza climatului interior. 2020 este si anul in care Lindab atinge o marja operationala de 10%, dupa multi ani de profitabilitate scazuta.