Mergi la pagina principala
Lindab Logo
Choose languge
Intra in cont

Acoperisuri de terasa: cum sa proiectezi un loc relaxant in prelungirea casei

imagesqc9o.png

Terasa reprezinta o adevarata oaza de relaxare, este locul unde poti sa iti petreci timpul alaturi de cei dragi, sa organizezi o petrecere de neuitat ori pur si simplu sa savurezi un mic dejun copios inainte de a incepe o noua zi de munca. Insa, pentru a beneficia de o terasa rezistenta, care este protejata de vremea rea indiferent de anotimp, este foarte important sa alegi acoperisul potrivit, care sa iti asigure confortul de-a lungul intregului an! Din articolul urmator vei descoperi modelele perfecte pentru acoperisul terasei tale.

Cuprins:

  1. Acoperisul terasei – specificatii si aspecte generale
  2. Tipuri de acoperis pentru o terasa acoperita – modele si idei avantajoase
  3. Acoperisul pentru terasa exterioara – punct cheie pentru functionalitatea si estetica locuintei 

1. Acoperisul terasei – specificatii si aspecte generale 

Pentru a alege tipul de acoperis potrivit pentru terasa ta, este necesar sa tii cont de anumite aspecte, cum ar fi:

  • inclinatia acoperisului;
  • gradul de rezistenta al invelitorii la coroziune;
  • factorii de mediu din zona in care este amplasata terasa;
  • sistemul pluvial pe care il poti atasa;
  • greutatea acoperisului.

De asemenea, este important sa alegi culoarea potrivita, pentru a se incadra armonios in estetica peisajului. Insa, acoperisul terasei isi poate pierde repede durabilitatea si eleganta daca nu dispune de o acoperire de lunga durata!

Din fericire, la Lindab ai la dispozitie nu numai o gama larga de culori, dar si diferite tipuri de acoperiri care asigura trainicia acoperisului. Pentru a alege nuanta potrivita pentru acoperisul terasei, este indicat sa soliciti esantioane de material, fiind astfel sigur ca ceea ce comanzi se va potrivi perfect cu ambientul din jurul terasei tale!

Asadar, dupa ce alegi culoarea perfecta pentru terasa ta, nu uita sa alegi si acoperirea care ofera un grad ridicat de protectie! De exemplu, poti opta pentru acoperirea:

 

  • PE – poliester lucios – ofera imaginea unui acoperis clasic, fiind potrivita pentru o terasa lipita de casa, pentru a crea o armonie vizuala;
  • MATT – poliester mat – confera o nota de eleganta terasei;
  • HBPE – High-Built Poliester – confera un aspect lucios granulat si asigura o protectie indelungata a culorii, dar si o rezistenta ridicata impotriva zgarieturilor sau a coroziunii. Daca ai o terasa la munte sau la mare, atunci aceasta acoperire este ideala pentru a contracara efectele umiditatii si a salinitatii ridicate;
  • HBPD sau HBPM – High-Built Poliester – ofera aceleasi avantaje precum acoperirea HBPE pe ambele fete ale acoperisului ales.

Daca iei in considerare toate aceste aspecte atunci cand alegi acoperisul potrivit pentru terasa, vei avea acces la toate informatiile relevante pentru a lua cea mai buna decizie privind siguranta si confortul caminului tau!

2. Tipuri de acoperis – modele si idei avantajoase pentru o terasa acoperita

Poti beneficia de o casa ferita de conditiile meteo extreme in orice sezon, daca optezi pentru un acoperis care ofera protectie sporita. Astfel, poti alege un acoperis Lindab, care va rezista pentru o perioada indelungata de timp!

  1. Acoperisul faltuit

image1p17f.png

Acoperisul faltuit este un acoperis din tabla plana moale, usor de intretinut, maleabil, care va integra terasa in cadrul locuintei intr-un mod cat se poate de natural.

Montarea acoperisului faltuit pe terasa se poate realiza prin doua metode: fie se utilizeaza fasii de tabla scurte, fie se opteaza pentru fasii de tabla lungi, prevopsit.. Specialistul iti va recomanda una dintre metode in functie de efectul vizual pe care il doresti sau de panta acoperisului.

Lindab ofera montatorilor intregul set necesar pentru realizarea acoperisului faltuit:

  • masina de profilare pentru realizarea fasiilor lungi de tabla;
  • sculele de mana necesare pentru un montaj eficient, care sa nu afecteze straturile de vopsea;
  • fixarile ascunse reprezentate de agrafele fixe si mobile folosite pentru falturi astfel incat sa asigure dilatarea si contractarea;
  • inchizatorul de falt necesar pentru a inchide mecanic faltul dublu;
  • acoperirea durabila, constand in totalitatea straturilor de vopsea, primer, pasivizare si lac necesare pentru a oferi acoperisului rezistenta ridicata atat la coroziune, cat si la condens.

Deoarece o singura persoana nu poate monta acoperisul in mod corect, datorita pasilor care trebuie respectati, este indicat sa apelezi la o echipa de profesionisti, care vor realiza eficient si corect procesul de montare.

Varianta accesibila a acoperisului faltuit traditional este acoperisul faltuit SRP Click sau SRMax, care ofera simultan un aspect elegant si trainic. Cele doua variante de acoperis faltuit sunt rezistente, sunt usor de intretinut si au o greutate redusa, ceea ce le face potrivite pentru terasa casei tale!

De asemenea, trebuie sa tii cont de inclinatia acoperisului, deoarece SRP Click este ideal pentru un acoperis cu o panta de cel putin 14 grade, in timp ce SRMax necesita o panta de cel putin 5 grade iar modul de fixare difera, deoarece necesita agrafe speciale de fixare pentru a fi prins de structura acoperisului. Variantele SRP Click Deluxe si Style si SRMax Deluxe si Style aduc cu un plus de eleganta acoperisului tau.

Aceste variante clasice au, de asemenea, si variante new design: SRP Click ND si SRMax ND, diferenta principala fiind data de inaltimea faltului.

Acoperisul faltuit este potrivit atat pentru o terasa cu un design clasic, cat si pentru o terasa cu un design inovator, care sa iasa din tipare. Astfel, pentru a obtine o terasa moderna, ai nevoie de un acoperis faltuit si de un mobilier care surprinde eleganta fierului si a otelului. Invitatii tai vor ramane impresionati de terasa casei, care va parea desprinsa din viitor!

  1. Acoperisul din tigla metalica

Fie ca iti doresti o terasa traditionala, fie ca preferi o terasa moderna, acoperisul din tigla metalica Lindab este realizat dintr-un otel de calitate superioara, care ofera o frumusete aparte oricarei terase. Acesta aeste ecologic si are o greutate de numai 5 kg, fiind deci potrivit nu numai atunci cand vrei sa construiesti o terasa de la zero, dar si atunci cand vrei sa incepi un proiect de renovare a terasei. De asemenea, tigla metalica are un profil inalt, iar panourile au o suprapunere speciala, cu alte cuvinte, acoperisul ofera protectie completa impotriva infiltratiilor care ar putea aparea in urma furtunilor si a ploilor.

Acoperisul din tigla metalica dispune si de o gama variata de accesorii pentru a integra armonios acoperisul in design-ul terasei, cum ar fi:

  • profile de etansare;
  • folie anticondens care lasa acoperisul sa respire: permite evacuarea aerului atunci cand se formeaza vapori, dar simultan impiedica patrundarea umiditatii;
  • elemente de ventilatie;
  • elemente de tinichigerie;
  • accesorii pentru siguranta acoperisului, esentiale atunci cand sunt necesare operatiuni de inspectie si reparare a acoperisului pentru terasa.

Asadar, atunci cand optezi pentru un acoperis din tigle metalice Lindab, stii ca alegi un sistem complet pentru acoperis, care ofera protectie si confort indiferent de sezon.

Acest acoperis este realizat din otel, un material versatil si usor de modelat in functie de gusturile tale. Datorita greutatii reduse, poate fi usor de folosit pentru constructiile care au o structura usoara, asa cum este cazul terasei. Iar vestea buna este aceea ca, fiind atat de usoare, tiglele metalice pot fi utilizate la renovarea acoperisului, fara sa mai consolidezi si structura de rezistenta a terasei. Iar montajul se realizeaza rapid, fara sa mai existe pierderi de material, deoarece panourile de tigla metalica vor ajunge la tine cu dimensiunile pe care le-ai specificat in timpul comenzii.

De exemplu, tigla metalica Lindab Nordic 400 are o rezistenta ridicata la vant si zapada, dimensiunea este special realizata pentru constructia ta si dispune de un decupaj diagonal, care ajuta la montarea unui acoperis cu aspect perfect, avand suprapuneri invizibile. Astfel, acoperisul nu asigura numai o buna functionalitate, dar creeaza si un impact estetic placut.

De asemenea, un model accesibil, asemanator cu tigla clasica, este tigla metalica Skane, avand decupajul contur in partea de jos, ceea ce ofera o forma eleganta pentru streasina acoperisului.

Pentru sezonul rece, o terasa cu semineu este ideala pentru a admira frumusetea peisajului, chiar din confortul propriului camin! Asadar, poti opta pentru un cos de fum ceramic sau din inox, care se poate atasa cu usurinta la acoperisul terasei.

Fiindca tigla metalica Lindab a fost testata chiar si in cele mai vitrege conditii din Scandinavia, te vei bucura linistit de o cana cu ciocolata calda in timp ce privesti viscolul care a inceput afara: stii ca terasa nu va fi deloc afectata de vremea neprietenoasa!

  1. Acoperisul din tigla metalica Roca

Tigla metalica Lindab Roca este ideala daca iti doresti o invelitoare cu aspect traditional, dar care sa asigure o protectie ridicata impotriva fenomenelor meteo. Datorita aspectului natural oferit de stratul final de granule minerale, acest tip de acoperis se integreaza armonios cu natura, oferind terasei un aspect placut prin intermediul culorilor pastelate sau a celor standard.

In functie de zona in care este amplasata terasa ta si de impactul vizual pe care vrei sa il definesti, ai posibilitatea de a alege una dintre cele patru profile diferite de tigla metalica Roca:

  • Roca Toscana – aminteste de cladirile din zona mediteraneana, asadar, cand vrei sa te relaxezi dupa o saptamana stresanta la job, nu ai nevoie decat de un pahar de vin si vei avea impresia ca intr-o clipa, deja ai calatorit in Italia, pe dealurile Toscanei;

image4jpw.png

  • Roca Serena – daca preferi o terasa cu un aspect modern, atunci acest profil te ajuta sa obtii un efect vizual inovator datorita reinterpretarii tiglelor profilate;

image46756.png

  • Roca Madera – ideal pentru amenajarea unei terase care se incadreaza in peisajul montan, acest profil aminteste de acoperisurile din sindrila, avand o rezistenta ridicata si o paleta inchisa de culori;

image263qn.png

  • Roca Rustica – asemenea denumirii sale, profilul aminteste de acopersiurile caselor traditionale, cu tigle solzi si readuce in prezent nostalgia anilor de copilarie petrecuti in curtea bunicilor.

imagehr6rd.png

3. Acoperisul pentru terasa exterioara – punct cheie pentru functionalitatea si estetica locuintei

Atunci cand vrei sa te bucuri de toate avantajele oferite de o terasa exterioara, acoperisul poate fi considerat un punct cheie pentru realizarea si amenajarea constructiei, deoarece asigura doua aspecte importante: functionalitatea si estetica.

In ceea ce priveste functionalitatea terasei, acoperisul ajuta la izolarea termica a incaperii, ofera protectie impotriva fenomenelor meteo atat in sezonul cald, cat si in sezonul rece, si iti ofera intimitate daca in jurul locuintei tale sunt amplasate blocuri.

In ceea ce priveste estetica terasei, gama variata de culori, atat culorile  personalizate, cat si cele clasice: nuantele de caramiziu sau nuantele moderne de alb si negru dau o nota de distinctie acoperisului si ofera terasei un aspect urbanistic perfect integrat in designul si in arhitectura zonala.

De asemenea, este indicat sa tii seama si de alte aspecte care asigura estetica si fuctionalitatea acoperisului pentru un timp indelungat. De exemplu, sistemul pluvial format din jgheaburi si burlane, asa cum este sistemul Lindab Rainline, asigura colectarea si drenarea apei, fara sa rugineasca sau sa produca infiltratii. In acest fel, acoperisul are o durata de viata mai indelungata!

De asemenea, pentru zonele geografice care sunt expuse la ninsori abundente, in urma carora se depun pe acoperis blocuri mari de zapada, este recomandat sa optezi pentru un sistem de parazapezi si de degivrare, pentru a beneficia de jgheaburi fara gheata. Parazapezile previn caderea maselor voluminoase de zapada, in timp ce sistemul de degivrare dezgheata in mod continuu cantitati reduse de zapada care vor fi eliminate cu ajutorul sistemului pluvial.

In concluzie, sistemele de acoperisuri de la Lindab revolutioneaza tehnicile si modelele propuse pentru arhitectura oricarei constructii civile sau industriale, fiind un real progres in construirea si amenajarea unei terase elegante si rezistente, care sa reprezinte o prelungire fireasca a constructiei in spatiul exterior.

Sursa foto: Lindab.com, Shutterstock.com