Mergi la pagina principala
Lindab Logo
Choose languge
Intra in cont

Aerul curat in scoli - importanta lui si solutii pentru sanatatea copiilor

Aerul curat in scoli - importanta lui si solutii pentru sanatatea copiilor poza cover.jpg

Este binecunoscut faptul ca atat elevii, cat si cadrele didactice petrec foarte multe ore in incinta scolii. Salile de clasa, holurile, salile de sport sau cele destinate altor activitati sunt de cele mai multe ori extrem de aglomerate, iar acest lucru afecteaza calitatea aerului in interior. De aceea, trebuie cautate intotdeauna solutii care sa faciliteze starea de bine a tuturor, pentru ca ea vine la pachet cu o multime de beneficii.

Cuprins:

  1. Calitatea aerului din scoli - de ce este atat de importanta?
  2. Aerul in scoli - cum poate fi mai curat

1. Calitatea aerului din scoli - de ce este atat de importanta?

2. Aerul in scoli - cum poate fi mai curat.jpg

Orice persoana se simte bine atunci cand respira un aer curat, pentru ca este printre cele mai importante preconditii pentru viata. Daca intr-o locuinta rezidentiala prospetimea si calitatea aerului este esentiala, ele devin atribute obligatorii atunci cand este vorba despre scoli.  De asemenea, intr-o clasa cu aproximativ 30 de copii, aerul este poluat de fiecare dintre acestia. Oamenii expira dioxid de carbon, iar atunci cand acesta depaseste nivelul optim, pot aparea stari de somnoloenta, dureri de cap si dificultati de concentrare.

Trebuie constientizat faptul ca aerul contine poluanti, influentati de anotimp si de loc. De exemplu, primavara incepe perioada alergiilor, iar cei mici sunt cei mai predispusi in a le dezvolta. Unele dintre principalele motive pentru care oamenii sufera de alergii consta in faptul ca sunt expusi la multi poluanti atmosferici. Acestia pot patrunde in interior prin diferite surse, precum ferestre, usi sau un sistem de ventilatie precar. Astfel, pot aparea diverse probleme de sanatate, atat in randul elevilor, cat si in randul cadrelor didactice, pentru ca de cele mai multe ori, o fereastra deschisa nu reprezinta cea mai buna solutie. In plus, un climat interior slab este in stransa legatura cu dezvoltarea astmului.

Studiile au demonstrat de-a lungul timpului ca oamenii sunt mult mai sanatosi atunci cand se afla intr-o cladire cu aer proaspat. De asemenea, acesta imbunatateste concentrarea si eficienta tinerilor.

Sunt mai mult factori care influenteaza calitatea aerului:

  • viteza aerului - cand ea este mult prea mare duce la producerea unui curent care poate provoca probleme de sanatate. Aici intervine solutia de ventilatie, care reuseste sa elimine aerul poluat si sa il inlocuiasca cu unul proaspat.
  • umiditatea - impresia de aer uscat se datoreaza unei temperaturi mult prea ridicate si unor substante poluante din aer. De cele mai multe ori, oamenii apeleaza la solutii de umidificare, insa una dintre cele mai eficiente optiuni consta in reducerea temperaturii din interior.
  • temperatura - atunci cand acest indice este mult prea ridicat sau scazut, performanta elevilor poate fi influentata intr-un mod negativ. Abilitatea de a gandi scade, concentrarea, memoria si alti factori care ajuta invatarea si procesul educatiei sunt redusi semnificativ si diminuati cu 30-50%.

Exista o multime de rapoarte care demonstreaza ca un aer curat in scoli ajuta la cresterea productivitatii cu aproximativ 13%. Climatul interior nu influenteaza inteligenta, insa ii poate ajuta pe elevi sa isi atinga potentialul lor maxim.

2. Aerul in scoli - cum poate fi mai curat 

1. Calitatea aerului din scoli - de ce este atat de importanta - aerul curat in scoli.jpg

Una dintre cele mai eficiente solutii pentru ca cei mici si profesorii lor sa se bucure de un aer curat in scoli sunt sistemele de ventilatii. Acestea au o eficienta energetica ridicata, fiind foarte usor de instalat. De asemenea, sunt concepute pentru a crea un mediu interior sanatos, confortabil si productiv pentru copiii din salile de clasa.

Astfel, cu ajutorul ventillatiei mecanice, orice poluant este transportat in exteriorul cladirii si inlocuit cu aer curat. Este o solutie mult mai moderna si foarte utilizata in cladirile noi. O scoala sanatoasa este aceea care le poate asigura elevilor un aer proaspat filtrat, o acustica optima, un nivel de lumina eficient si o temperatura cat mai confortabila. In randul copiilor, aceste avantaje se observa prin: rezultate mai bune, o capacitate de concentrare mai puternica, cresterea mediei de prezenta zilnica si multe altele.

Asadar, fiecare elev si profesor merita sa se bucure de un aer curat in scoala, pentru ca nimic nu este mai important decat viitorul copiilor de astazi!

Sursa foto: Shutterstock.com