Mergi la pagina principala
Lindab Logo
Choose languge
Intra in cont

Amenajarea mansardei: cum sa aranjezi un loc deosebit si confortabil chiar in podul casei?

image6etu.png

De multe ori trecuta cu vederea, mansarda este zona care poate schimba complet aspectul interior al unei case. Daca tii cont de cateva aspecte importante, podul casei se poate transforma intr-o incapere locuibila, indiferent de destinatia ei.

Daca mai inainte, mansarda era doar un spatiu dezorganizat, unde ajungeau toate obiectele pe care voiai sa le mai pastrezi, ei bine, acum ai sansa de a face modificari in ceea ce priveste designul interior. De aceea, din articolul urmator vei descoperi cele mai importante informatii pentru a transforma complet podul: mansarda poate deveni un dormitor pentru copii, un birou, o biblioteca, ori chiar un dormitor pentru oaspeti. Vei avea o camera in plus, care iti va oferi tot confortul de care ai nevoie in caminul tau!

Cuprins:

  1. Amenajarea mansardei in podul existent: cum realizezi un spatiu locuibil?
  2. Amenajarea mansardei: care sunt provocarile si solutiile privind amenajarea podului?

            2.1 Amenajarea unei mansarde mici

            2.2 Amenajarea unei mansarde de lemn

1. Amenajarea mansardei in podul existent: cum realizezi un spatiu locuibil? 

image8o9b.png

Indiferent de paleta de culori pe care o alegi si de mobilierul pe care il amplasezi in mansarda, pentru a avea un spatiu locuibil in pod, este foarte important sa tii cont de cateva aspecte cheie, cum ar fi:

  • prevenirea infiltratiilor de apa;
  • protejarea acoperisului contra zapezii si a turturilor;
  • gradul de iluminare.

Daca nu rezolvi cat se poate de repede problemele urgente, atunci mansarda este expusa riscurilor, iar in timp, acest lucru inseamna batai de cap si costuri mai ridicate. De aceea, abia dupa ce te asiguri ca toate aceste aspecte sunt indeplinite, poti sa te concentrezi mai mult pe alegerea elementelor de decoratiune. Insa, pentru amenajarea mansardei, nu uita ca primul obiectiv pe care trebuie sa il ai in vedere, este sa pui la punct elementele care ofera mansardei protectie sporita, de lunga durata.

Acoperisul: elementul vital pentru protejarea mansardei

Fata de alte incaperi ale casei, o mansarda este expusa direct la efectele conditiilor meteo. De aceea, are nevoie de un acoperis rezistent si calitativ, care sa ofere protectie pe tot parcursul anului, atat in sezonul cald, cat si in cel rece, plin de ninsori si de umezeala.

Fiindca are un tavan inclinat, mansarda este o incapere predispusa la patrunderea apei, asadar acoperisul trebuie sa asigure o protectie sporita, indiferent de capriciile vremii.

Daca acoperisul nu a fost realizat conform indicatiilor tehnice, atunci exista riscul de aparitie a condensului pe partea interioara a materialului de invelitoare, care are o temperatura scazuta. Acest fenomen are, la baza, doua cauze majore:

  • diferentele mari de temperatura dintre iarna si vara, care pot sa varieze intre -30°C si +80°C;
  • diferentele de umiditate dintre aerul din interior si cel din exterior.

Insa, o solutie eficienta pentru a preveni condensul care afecteaza mansarda este montarea foliei anticondens, care se intinde orizontal, paralel cu streasina. Cunoscuta si sub numele de folie de protectie ori membrana de difuzie, aceasta este un accesoriu ascuns vederii, dar care are doua roluri deosebit de importante:

  • protejeaza contra infiltratiilor de apa in timpul constructiei;
  • realizeaza ventilatia necesara prin preluarea condensului, astfel incat lemnul sa fie protejat contra umiditatii excesive, pe intreaga durata de viata a casei.

Pentru o amenajare completa a mansardei, este recomandat sa asiguri functionalitatea de lunga durata a acoperisului, deoarece este protejat nu numai acoperisul casei, ci si intregul spatiu de sub acesta. In acest sens, folia anticondens Lindab LAF prezinta o gama completa de beneficii:

  • grosimea stratului functional este egala cu grosimea produsului;
  • prin tehnologia de legare “flash-spun” este impermeabila, dar totodata deschisa in mod natural la vapori, pentru a permite trecerea vaporilor de apa prin porii sai naturali;
  • este rezistenta la mucegai, ciuperci si carii;
  • sustine pana la 2 m coloana de apa fara infiltrare;
  • prezinta o rezistenta mecanica ridicata;
  • nu atrage insectele.

Condensul din structura acoperisului este eliminat multumita miscarii naturale a aerului, de la streasina spre coama, permisa in spatiul dintre hidroizolatie si invelitoare. Iar contrasipcile sunt utilizate pentru a realiza conexiunea dintre canalele de aer in diferite zone, printre care si ferestrele de mansarda. Asadar, chiar si in perioadele cu temperaturi extreme, cand vaporii se pot condensa pe partea inferioara a tiglelor metalice, picaturile vor ajunge pe folia anticondens, dupa care se vor prelinge spre streasina, unde sistemul de jgheaburi si burlane elimina, eficient si in siguranta, surplusul de apa.

imageonpk.png

Astfel, mobilierul si peretii mansardei sunt intotdeauna protejati contra infiltratiilor de apa si nu trebuie sa iti faci griji ca apa va patrunde si va deteriora toate lucrurile importante din mansarda!

Iluminarea mansardei: un aspect esential pentru amenajarea unei mansarde joase

imageiaud.png

Iluminarea joaca un rol important privind amenajarea mansardelor, in special a celor joase. Daca exista suficienta lumina in mansarda, acest aspect va crea sentimentul unei incaperi mai spatioase decat in realitate. De aceea, este recomandat sa optezi pentru ferestre de mansarda special concepute pentru a permite patrunderea luminii intr-o incapere care, in caz contrar, poate deveni foarte intunecata!

De exemplu, ferestrele de mansarda LT fac parte dintr-o gama accesibila si inovativa, cu un design de ultima generatie, care ofera cu pana la 10% mai multa lumina fata de alte produse, multumita formei speciale a cercevelei. Totodata, cadrul subtire si materialul din care sunt confectionate, lemn de pin nordic stratificat, contribuie semnificativ la conturarea unui aspect cat mai luminos in mansarda.

imaget2cl.png

Acest tip de fereastra se manevreaza usor: deschiderea se realizeaza de la partea inferioara si, prin cele doua pozitii secundare de blocare, se poate asigura oricand ventilarea pasiva. Daca acoperisul este in panta, avand o inclinatie intre 15° si 90°, atunci fereastra de mansarda se poate monta simplu si eficient. Iar pentru a oferi cea mai buna eficienta, trebuie indeplinite doua conditii necesare in momentul montajului:

  • fereastra sa aiba inaltimea de 110 cm la parapet;
  • partea de sus sa fie pozitionata la 190-210 cm de podea.

Iar pentru un confort sporit, se poate opta pentru instalarea unor accesorii speciale: rulourile. In functie de locul de aplicare, ruloul ofera diverse beneficii. De exemplu, ruloul Parasolar, care se monteaza la exterior:

  • blocheaza pana la 80% din radiatia solara, insa nu blocheaza si privelistea;
  • protejeaza impotriva caldurii excesive;
  • reduce zgomotul;
  • protejeaza suprafata geamului;
  • este rezistent la murdarie si microorganisme.

Iar ruloul Blackout, care se monteaza la interior:

  • ofera confort sporit gratie mecanismului usor de utilizat;
  • asigura intimitate;
  • ofera control total asupra luminii care patrunde in mansarda datorita nivelurilor de luminozitate cu pana la 100% opacitate.

In plus, nu doar gradul de iluminare este esential atunci cand amenajezi o mansarda, ci si confortul termic. In acest sens, daca optezi pentru rama de etansare potrivita pentru fereastra de mansarda, aceasta va asigura un aspect elegant, dar in acelasi timp imbunatateste izolarea termica a mansardei. Astfel, o fereastra 100% etansa ofera cea mai buna protectie impotriva conditiilor de mediu, astfel incat mansarda sa fie un spatiu confortabil din toate punctele de vedere!

2. Amenajarea mansardei: care sunt provocarile si solutiile privind amenajarea podului? 

imagewwtq.png

Dupa ce pui la punct toate aspectele functionale care sunt necesare pentru a crea in mansarda un grad ridicat de confort, urmeaza si etapa a doua, axata pe decorarea incaperii. Insa, inainte de a lua o decizie privind amenajarea mansardei, este bine sa tii cont de cateva sfaturi utile, care te pot ghida pentru a obtine o camera deosebita in locuinta ta.

2.1 Amenajarea unei mansarde mici 

imageoz6dr.png

Atunci cand ai la dispozitie o mansarda de dimensiuni mari, atunci si amenjarea acestui spatiu devine mult mai simpla. Insa, in cazul unei mansarde mici, unde amenajarea poate deveni o adevarata provocare, poti folosi cateva trucuri pentru a crea impresia unei incaperi mai spatioase.

In acest sens, foloseste o paleta de culori cat mai deschise, deoarece culorile inchise au tendinta de a reduce camera din punct de vedere vizual. Nu uita ca si mobila ar trebui sa fie in nuante cat mai deschise, pentru a nu lasa impresia ca ocupa un volum mare de spatiu. Iar pentru a crea o incapere confortabila si placuta din punct de vedere estetic, nu uita sa folosesti elemente decorative (perne, o patura, un covor, etc.) care sa contrasteze cu restul incaperii. Astfel, obtii un aspect modern, care impresioneaza de fiecare data!

De asemenea, gradul de luminozitate afecteaza si perceptia ta asupra unei incaperi. Asadar, este esential sa asiguri o iluminare corecta, adica ferestrele de mansarda trebuie sa fie dispuse echilibrat, pe toata suprafata acoperisului. In acest mod, va patrunde cantitatea necesara de lumina naturala, iar mansarda va parea suficient de spatioasa!

2.2 Amenajarea unei mansarde de lemn

Desi, la prima vedere, pare destul de simplu sa amenajezi o mansarda de lemn, in realitate este recomandat sa ai grija sa nu supraincarci incaperea cu elemente din lemn.

Daca preferi stilul rustic si iti doresti ca mansarda sa-ti reaminteasca de stilul cabanelor de la munte, atunci poti folosi elemente de decoratiune din lemn. Dar nu uita sa utilizezi si alte materiale, precum tesaturile ori metalul pentru a echilibra efectul vizual. Iar pentru a pastra amprenta stilului rustic, nu uita ca poti opta pentru ferestre de mansarda avand cadru de lemn. In acest fel, nu vor exista delimitari bruste, care taie privelistea si vei crea impresia ca mediul exterior continua armonios in mansarda ta. Asadar, reusesti sa atingi acel echilibru dintre natura exterioara si incaperea aflata in interiorul casei!

imageg9mze.png

In concluzie, amenajarea mansardei este un proces complex, care presupune sa iei in considerare mai multe aspecte. Nu doar stilul de amenajare si aspectul vizual final conteaza, ci si elementele care ofera protectie si confort pe tot parcursul anului. Asadar, nu uita ca acoperisul rezistent, iluminarea potrivita si izolarea termica sunt elementele vitale pentru o amenajare de succes a mansardei, fie ca este deja existenta in pod ori o construiesti de la zero!

Sursa foto: Lindab.com