Mergi la pagina principala
Lindab Logo
Choose languge
Intra in cont

Astereala acoperis - ce este si care este rolul ei in structura unui acoperis?

image27moo.png

Astereala este parte componenta dintr-un acoperis si una inca foarte importanta. Desi denumirea este destul de tehnica, folosita in mod normal de specialisti, astereala este, de fapt, elementul pe care il cunoaste oricine - invelisul din scandura al acoperisului, cu rol de strat suport pentru invelitoare. Desi este adesea trecut cu vederea, de calitatea lui depinde insasi rezistenta pe termen lung a intregii constructii. De ce spunem asta, vei afla din randurile care urmeaza.

Cuprins:

  1. Astereala acoperis - ce este si care este rolul asterelei in structura unui acoperis?
  2. Astereala pentru acoperis  - cum se monteaza si cine se ocupa de montarea asterelei?

1. Astereala acoperis - ce este si care este rolul asterelei in structura unui acoperis?

1. astereala acoperis ce este si cum se monteaza.jpg

Desi acoperisul indeplineste mai multe roluri in constructia unei case, printre care si un rol estetic, cel mai important aspect legat de functionalitatea lui este rezistenta. Alte aspecte urmarite la un acoperis de calitate sunt materialele si montajul bine facut. Doar impreuna, ele pot garanta acoperisului o viata lunga.

De unde incepe totul?

Acoperisul are in componenta urmatoarele elemente: sarpanta (structura de rezistenta a acoperisului), invelitoarea, elementele de fixare si elementele de drenaj a apei de ploaie, cunoscute si sub numele de accesorii pentru acoperis.

Sarpanta este structura pe care se sprijina acoperisul. Tocmai din acest motiv, ea trebuie sa fie suficient de rezistenta incat sa faca fata ploilor, vanturilor puternice si zapezii. Lemnul, fierul sau betonul armat sunt materialele principale folosite la realizarea ei.

Elementele care alcatuiesc sarpanta sunt urmatoarele:

  • coama - punctul cel mai inalt dintr-un acoperis, unde se intalnesc doua planuri opuse ale invelitorii;
  • dolia - aflata la intersectia dintre doi versanti ai acoperisului, dolia preia apa de ploaie si o directioneaza catre jgheab;
  • capriorii - sunt elementele de baza ale structurii de sustinere, care dau si forma acoperisului, in functie de asezarea lor;
  • cosoroabele - grinzi de lemn asezate orizontal deasupra peretilor casei, in lungul acoperisului, de care depinde rezistenta intregii structuri;
  • grinzile - formeaza structura de acoperis urmarind conturul casei;
  • contravantuirile - grinzi cu zabrele care preiau fortele orizontale ale presiunii vantului si cutremurului;
  • clestii - doua scanduri identice care fixeaza de o parte si de alta un ansamblu de grinzi de lemn;
  • popii de sustinere - stalpi sau barne de lemn de sustinere;
  • stalpii;
  • panele - elemente de sprijin intermediar pentru capriori - ele pot fi de coama, de varf sau de cosoroaba;
  • astereala - captuseala din scanduri care sustine invelitoarea

Astereala, elementul catre care ne indreptam atentia acum, este un invelis realizat din scandura, de obicei de brad, cu rol de element portant al invelitoarei. Mai exact, este un strat de scanduri care acopera scheletul sarpantei si care se fixeaza peste capriori. In acest fel, structura sarpantei este intarita, iar acoperisul este rigidizat. Astereala este un ultim pas in construirea sarpantei, inainte sa fie instalate folia anticondens (cu rol in protejarea capriorilor si asterelei in fata infiltratiilor de apa), sipcile orizontale si verticale si invelitoarea.

Desi rolul ei este unul clar definit, acela de a sustine invelitoarea, astereala nu este considerata un element vital in constructia unei case, fiind adesea ignorata. Prin urmare, exista acoperisuri cu astereala sau fara. Prezenta ei este dictata, in general, de tipul de invelitoare ales. Daca invelitoarea este de tip metalic, mult mai usoara decat cele din ceramica sau beton, scandurile din lemn sunt inlocuite de sipci de metal.

Invelitoarea, asa cum ii spune si numele, este elementul care incheie constructia si acopera structura deja formata. Ea poate fi de mai multe tipuri. Printre cele mai cunoscute sunt tigla (tigla din ceramica, din beton sau tigla metalica), tabla (cutata), placile de ardezie sau sindrila bituminoasa. De alegerea invelitorii depinde structura sarpantei si a acoperisului, in general, asta pentru ca tipul invelitorii determina greutatea si panta acoperisului. Mai exact, daca materialul invelitorii este mai putin impermeabil, adica exista riscul ca apa sa se infiltreze si sa afecteze structura, va fi necesara o panta mai mare, care sa asigure drenajul apelor pluviale.

Din componenta acoperisului fac parte si jgheaburile si burlanele, care directioneaza apa cat mai departe de baza constructiei, pentru a fi evitate eventuale daune, unele chiar ireparabile. Ele formeaza sistemul pluvial, sistem care se instaleaza dupa ce acoperisul a fost construit.

De ce nu este bine sa sari peste astereala?

image5tmv9.png

O astfel de structura existenta in componenta acoperisului vine la pachet cu rezistenta, izolare termica si suport de incredere pentru invelitoare. Desi poate fi tentant sa se renunte la ea, astereala indeplineste toate aceste cerinte si chiar altele in plus.

Astereala bine realizata, solida si stabila, nu cedeaza incarcarii statice datorate prezentei zapezii, face fata vanturilor si furtunilor puternice si izoleaza termic intreaga structura. Cand spunem bine realizata, spunem ca trebuie sa fie bine fixata si sa nu aiba abateri de la planeitate, care sa incurce montarea invelitorii. Deci, este extrem de importanta atentia unor specialisti. 

Scanduri de lemn sau OSB?

Astereala poate fi realizata atat din scanduri de lemn, cum am mentionat anterior, cat si din placi OSB (oriented strand board) - placi formate din componente stratificate de particule de lemn, numite si "fulgi de lemn".

Scandurile trebuie sa fie noi, uscate, niciodata umede, trebuie sa aiba o grosime intre 2 si 32 mm si o latime intre 10 si 30 cm. De asemenea, trebuie sa fie prelucrate, nu recent taiate. Pentru a fi eliminat efectul de torsiune, masurile recomandate sunt de cel mult 24 mm in cazul grosimii si 15 cm in cazul latimii. In functie de tipul de invelitoare ales, astereala poate fi montata cu scandurile lipite sau cu spatii intre ele. In cazul in care invelitoarea este din tabla, se lasa obligatoriu un spatiu de aproximativ 2 cm intre scanduri, pentru a permite circulatia aerului.

Folosit si la productia de mobila, OSB-ul este un material cu proprietati mecanice ridicate, fapt care-l face sa fie extrem de potrivit pentru o astfel de structura. Placile de OSB sunt de doua tipuri - tip panou sau clasice si de tip nut&feder. Cele din urma sunt solutia ideala pentru imbinari durabile si ferme, deci, sunt extrem de potrivite pentru astereala. Avantajul lor este ca suprafata realizata va fi perfect plana si va permite montarea foliei anticondens direct peste astereala, fara sa existe riscul de perforare. Apoi, invelitoarea va fi si ea montata fara probleme. Utilitatea materialului este una dovedita, mai ales in cazul locuintelor cu mansarda locuibila.

Inclinatia catre un material sau altul tine de recomandarea specialistului. Daca se va folosi scandura de lemn, atunci manopera trebuie sa fie una de calitate. In schimb, daca se iau in calcul placile OSB, atunci costurile suportate vor fi mai mari. Indiferent de alegere, insa, structura trebuie sa asigure acceasi stabilitate si durabilitate de ambele cazuri.

2. Astereala pentru acoperis - cum se monteaza si cine se ocupa de montarea asterelei? 

image4o0eo.png

Ca in cazul oricarei alte lucrari din domeniul constructiilor, etapele premergatoare sunt extrem de importante. Odata ce sunt respectate si realizate corect, totul va decurge conform planului, fara probleme. Numai ca, o astfel de lucrare nu este una pe care o poate realiza oricine. Este nevoie de cunostinte vaste, de experienta si profesionalism, ca rezultatul sa fie cel asteptat. Un acoperis, daca este bine facut, cu materiale de calitate si constructie buna, poate sa treaca cu bine prin ploi si zapezi timp de zeci de ani.

Totul incepe cu alegerea materialului care urmeaza a fi folosit pentru astereala - scandura de lemn sau placi OSB. Este important ca scandura sa fie bine uscata, neteda si cat se poate de egala, in cazul in care este cea aleasa. Daca va fi nevoie, placile sau scandurile vor fi taiate cu mare atentie pe parcurs. Daca se foloseste OSB nut&feder, procesul este mai simplu. Placile vin deja uscate, curate, numai bune de imbinat. Diferenta intre OSB-ul clasic, de tip panou si cel de tip nut&feder consta in rosturile de dilatatie existente pe fiecare latura a placii nut&feder. Ele sunt incorporate din fabricatie, iar prezenta lor inseamna timp castigat, pentru ca nu mai este nevoie de trasare si aliniere, asa cum se intampla in cazul celor cu muchie dreapta.

Astereala pentru acoperis se monteaza cu ajutorul cuielor, mai mici decat grosimea scandurii, OSB-ului si respectiv capriorilor in care sunt fixate. In general, pentru o astereala din scanduri de lemn este nevoie de doua sau trei cuie pentru fiecare scandura. In zonele cu vant puternic, montajul asterelei se face cu trei cuie, neaparat striate si anti-smulgere. In acest fel, riscul de distrugere a acoperisului in caz de furtuna este considerabil diminuat. Acesta este un aspect important de luat in considerare, mai ales ca in ultimii ani, in Romania, furtunile au inceput sa fie tot mai dese si mai puternice. 

Timpul de lucru necesar difera in functie de materialul ales. Va dura ceva mai mult daca se foloseste scandura si mai putin daca se folosesc placi OSB. Vremea este un alt factor care influenteaza montajul asterelei acoperisului. Este important sa fie cat mai buna si nu doar in ziua sau zilele in care se construieste, ci si cateva zile mai tarziu, pentru a permite instalarea imediata a invelitorii. Specialistii recomanda sa nu treaca mult timp intre cele doua etape, pentru a nu fi afectata calitatea structurii de sustinere. Cu atat mai mult, ea nu trebuie sa fie atinsa de ploaie. Scandurile umede vor afecta negativ si alte elemente din structura acoperisului si, implicit, rezistenta lui in timp.

Calitatea, in orice aspect legat de domeniul constructiilor, este un factor care nu trebuie neglijat. Nevoia de specialisti care sa se ridice la nivelul asteptarilor clientului, care sa lucreze conform standardelor, respectand, in acelasi timp, legislatia in vigoare, este cu atat mai mare, cu cat pretentiile consumatorului cresc an de an. Oamenii inteleg tot mai mult ca investitia in acoperis este una pe o perioada lunga de timp si incep sa puna mai putin accent pe pret si mai mult pe calitate.

Acum ca stii totul despre astereala si rolul ei in structura unui acoperis, iti va fi mult mai usor sa iei o decizie care sa raspunda tuturor nevoilor tale. Ai nevoie de un acoperis care sa reziste si sa fie, in acelasi timp, si estetic? Alege materiale de calitate si apeleaza la profesionisti. Doar asa ai succesul garantat!

Sursa foto: shutterstock.com, lindab.com/ro