Mergi la pagina principala
Lindab Logo
Choose languge
Intra in cont

Cele mai bune jgheaburi si burlane

imager5gcp.png.

Orice casa individuala sau cladire cu alta destinatie proiectata cu un sistem de invelitori este prevazuta si cu un sistem de jgheaburi si burlane. Rolul esential al acestuia din urma este de a asigura o protectie optima a cladirii impotriva intemperiilor naturale, in special impotriva posibilitatii ca apele pluviale sa ajunga si sa se infiltreze in apropierea fundatiei sau sa se prelinga pe pereti, fapt care poate conduce la aparitia in timp a unor probleme structurale.

Alegerea unui sistem bun de jgheaburi si burlane poate fi o misiune dificila, insa este si rolul acestui articol de a crea o orientare pentru ghidarea proprietarilor de cladiri catre produse de calitate si durabile.

Cuprins

 Cele mai bune jgheaburi si burlane - clasament TOP 3

  1. Cum alegi un sistem bun de jgheaburi si burlane?
  2. Sfaturi pentru curatarea si intretinerea jgheaburilor si a burlanelor
  3. Sfaturi pentru curatarea si intretinerea jgheaburilor si a burlanelor
  4. Intrebari și raspunsuri despre jgheaburi si burlane

1.Cele mai bune jgheaburi si burlane - clasament TOP 3

Alegerea unui sistem bun de jgheaburi si burlane este o decizie dificila pentru proprietarii de cladiri care isi doresc durabilitate si calitate de la aceste elemente cu rol de protectie a constructiei impotriva infiltratiilor posibile ale apei ce se scurge de pe pantele acoperisului.

Alegerile ar trebui sa se indrepte intotdeauna catre sisteme care ofera calitate si excluderea nevoii de a schimba elementele componente la intervale scurte de timp.

       
  imageub1r6.png images9fc.png imagebzrnw.png
Produs

Lindab Rainline

Lindab Craft

Lindab Magestic

Caracteristici

Material de fabricatie: otel
Acoperire metal: galvanizare cu protectie 275g zinc/m2
Culori: cu acoperire HBPE si variante speciale: Cupru natural (Cu 99,9%) si TitanZinc (Zn 99,995%)
Tip capace jgheab: autoblocante
Tip bratari de burlan: dintr-o singura foaie de tabla din otel
 Piese de imbinare jgheab: cu etansare cu garnitura cauciuc EPDM 

Material de fabricatie: otel
Acoperire metal: galvanizare cu protectie 275g zinc/m2
Protectie: sistem multistrat pe ambele fete si strat final PREM
Culori: rosu inchis, brun, gri antracit
Kit de instalare: sistem complet in functie de proiect, cu dimensiuni compatibile cu toate sistemele de invelitori si tipurile de cladiri
Garantie: 30 de ani

Material de fabricatie: otel
Acoperire metal: galvanizare cu Zinc, Magneziu(3%) si Aluminiu(3,5%)
Culoare: se poate modifica in timp cu stabilizare definitiva la nuante de gri inchis
Garantie: 10 ani

Avantaje

- Gama diversa de culori (10 culori distincte) care se pot potrivi oricarui design exterior
- Sistem complet fara a fi nevoie de achizitii ulterioare de componente suplimentare
- Material rezistent si flexibil la intemperii si actionari mecanice
- Rezistenta la coroziune prin acoperirea galvanizata cu zinc autoregenerativa
- Durabilitate extrema
- Instalare usoara - componentele fiind perfect realizate pentru imbinari fara efort suplimentar
- Etansare perfecta impotriva scurgerilor de apa la imbinari gratie garniturilor rezistente din cauciuc EPDM
- Intretinere facila
- Consultanta si documentatii complete pentru montatori, arhitecti si ingineri

- Raport excelent calitate-pret
- Proiectare si fabricare conform normelor si standardelor europene in materie
- Strat final de acoperire PREM ce asigura o durabilitate considerabila in timp si un aspect elegant
- Compatibilitate cu toate sistemele de invelitori - fara a fi nevoie de adaptari
- Usor de instalat si de curatat
- Durata de viata considerabila

- Acoperire de ultima generatie a metalului ce ofera o rezistenta de 20 de ori mai mare la coroziune fata de galvanizarea standard
- Ecologic deoarece reduce cantitatea de zinc ce se poate infiltra in sol
- Perioada generoasa de garantie
- Culoare permanenta gri inchis dupa modificarea initiala

  Vezi produs Vezi produs Vezi produs

2.Cum alegi un sistem bun de jgheaburi si burlane?

Sistemul de jgheaburi si burlane al unei case este o componenta de o importanta cruciala in ansamblul tehnic-utilitar al cladirii. Desi poate parea ca alegerea unui astfel de sistem este cea mai usoara problema de rezolvat, exista insa unele informatii de care trebuie sa tii cont atunci cand pornesti la alegerea produselor care te vor servi o lunga perioada de timp.

  • Componentele principale ale unui sistem de jgheaburi si burlane

Un sistem de jgheaburi si burlane este alcatuit dintr-o serie de elemente care, in tandem, si cu ajutorul fortei gravitationale fac ca scurgerea apelor pluviale sa se faca intr-un mod corect, ordonat si eficient.

Jgheaburile sunt segmente semicirculare sau semi-rectangulare care au rolul de a prelua apele pluviale ce se scurg de pe acoperis si a le lasa sa se scurga gratie pantei usoare formate la montaj catre orificiile burlanelor.

Burlanele sunt de fapt elementele de scurgere care conduc apa colectata de jgheburi catre sol, in canalizare sau catre vasul colector daca se opteaza pentru captarea apei de ploaie.

Cotul de scurgere este componenta accesorie, curbata, a burlanului, care se monteaza în partea inferioara a acestuia, in zona bazei  si care are rolul de a indeparta apa pluviala de zona fundatiei casei.

Clemele pentru burlane - sunt componentele cu ajutorul carora burlanele sunt fixate pe peretele casei.

Capacele de capete - sunt fixate la capetele jgheaburilor si au rol de a sigila si a nu permite scurgerea apei prin aceste zone.

Carligele sunt benzi din tabla mai subtire care sustin partea inferioara a jgheaburilor si le ancoreaza ferm de acoperis.

Bridele - sunt elemente metalice care fac legatura intre doua segmente de jgheab

  • Principalele materiale din care se confectioneaza sistemele de jgheaburi si burlane

Producatorii de jgheaburi si burlane aleg diverse materiale pentru confectionarea acestor elemente esentiale pentru diverse constructii.

Otelul este una dintre cele mai bune si mai trainice optiuni pentru confectionarea jgheaburilor si a burlanelor deoarece acest material are o durata de viata indelungata si o rezistenta sporita in aproape orice climat. De cele mai multe ori, pentru protectia impotriva ruginei, otelul este galvanizat adica acoperit cu un strat de zinc.

Aluminiul este un alt material de natura neferoasa care poate fi utilizat la fabricarea sistemelor de jgheaburi si burlane. Desi nu va avea probleme cu coroziunea si este un material mult mai usor decat otelul, aluminiul este usor deformabil.

Cuprul este un metal care poate aduce o nota de unicitate si de farmec ansamblului cladirii in combinatie cu acoperisul cu tigla metalica montat. Jgheaburile si burlanele din cupru nu vor rugini si nici nu se vor deforma, nu au nevoie de lucrari de vopsitorie, insa sunt foarte scumpe iar montajul este ceva mai dificil.

imageobs8u.png

PVC-ul este cea mai ieftina solutie care se poate aplica in cazul unui sistem de jgheaburi si burlane. Dar costul scazut vine cu destul de multe dezavantaje: culoarea initiala se poate degrada sub actiunea razelor UV, materialul poate crapa daca este lovit din neatentie si este mult mai putin durabil in timp.

3. Sfaturi pentru curatarea si intretinerea jgheaburilor si a burlanelor

Sistemele de jgheaburi si burlane sunt componente importante ale acoperisurilor mai ales pentru constructiile din zonele temperate, unde nivelurile pluviometrice pot fi serioase mai ales in anotimpurile de toamna, iarna sau primavara. Rolul jgheaburilor si a burlanelor este de a colecta apa provenita din precipitatii de pe suprafata acoperisului si de a o directiona printr-o scurgere controlata, fara a o lasa sa curga la intamplare in jurul casei. Se evita astfel ajungerea apei la zona de fundatie a casei, apa care, in timp, prin baltire, se poate infiltra si poate provoca eroziuni si chiar afecta structural acest element de prima importanta al unei cladiri.

Jgheaburile si burlanele se pot infunda adesea cu frunze cazute din pomi sau cu alte resturi. Acest lucru poate conduce la impiedicarea functionarii eficace a sistemului. De aceea, mentinerea acestor elemente intr-o stare optima de curatenie este esentiala.

Curatarea jgheaburilor si a burlanelor este o operatiune destul de simpla dar care poate varia in dificultate in functie de anotimp si de gradul de umezeala al materiilor vegetale acumulate in sistemul de scurgere.

Exista metode automate de curatare a jgheaburilor care se folosesc de presiunea aerului si a apei insa, desigur, aceasta activitate poate fi realizata si manual cu ajutorul unor unelte simple care se pot afla la indemana oricui, mai ales in cadrul unei gospodarii cu gradina.

Desigur este nevoie si de o scara suficient de inalta pentru a atinge streasina casei. Se poate aseza, de asemenea, o folie din plastic sub jgheaburi iar cu ajutorul uneltei potrivite alese se pot indeparta frunzele moarte adunate si celelalte resturi acumulate care vor cadea pe folia pe care o poti muta simplu in functie de locul unde efectuezi curatirea.

Se poate folosi, de asemenena, si o galeata din plastic cu maner metalic. Manerul metalic poate fi taiat la jumatatea lungimii iar sarma din care este confectionat se poate indoi sub forma unor carlige care se pot prinde de marginile jgheabului. Murdaria se curata si se arunca direct in galeata evitand astfel producerea de mizerie in jurul casei. Aceasta metoda este ideala atunci cand se curata frunze si resturi umede.

O problema speciala poate aparea in timpul sezonului de iarna cand gheata si zapada formate pe acoperis pot aluneca in jgheaburi si pot impiedica scurgerea apei provocand refularea acesteia peste margini. Pentru evitarea acestor situatii este recomandabila indepartarea din timp a zapezii de pe acoperis, fie in mod manual, clasic, fie cu ajutorul modern al unei instalatii complet automatizate de degivrare care poate detecta necesitatea operarii si pornirii unui circuit electric care produce caldura necesara topirii stratului de gheata sau de zapada.

Poti beneficia desigur de jgheaburi fara gheata prin aplicarea unor solutii complementare care constau in tandemul dintre un sistem de degivrare cu un sistem de siguranta din gama parazapezilor instalate pe acoperis al carui rol este de fragmenta stratul de zapada nelasand timp pentru tasarea acestuia si formarea ghetii. 

Odata finalizata curatarea jgheaburilor, se poate trece la verificarea si curatarea burlanelor. Daca burlanele sunt prevazute cu segmente orizontale sau coturi de prelungire, este indicat ca acestea sa fie demontate in prealabil. Apoi se poate introduce un furtun de gradina conectat la o sursa de apa curenta prin partea superioara a burlanului si se poate deschide robinetul. Se poate verifica astfel daca burlanul este infundat.

Daca dopul format din frunze si alte resturi nu cedeaza la simpla presiune a apei este necesara interventia cu ajutorul unui rac folosit indeobste la desfundarea instalatiilor sanitare. Racul se introduce prin partea superioara a burlanului si se actioneaza pana cand reuseste sa dezmembreze mecanic dopul care infunda burlanul.

In final, dupa ce jgheaburile si burlanele au fost curatate este recomandata clatirea cu apa a intregii instalatii pentru a indeparta chiar si cele mai mici urme de resturi ramase.

Asadar, pentru a beneficia de avantajele oferite de jgheaburi si burlane este necesar ca alegerea acestora sa fie facuta in functie de mentiunile de mai sus.

Sursa foto: lindab.ro

4. Intrebări și raspunsuri despre jgheaburi si burlane

  1. Care este durata de viata a jgheaburilor si a burlanelor?

In functie de materialul din care sunt confectionate, dar si de calitatea montajului jgheaburile si burlanele pot avea o durata de viata diferita. Aceasta este de circa 10 ani pentru cele pe baza de vinil sau chiar peste 50 de ani in cazul celor fabricate din cupru. Jgheaburile si burlanele fabricate din otel si aluminiu, cele mai comune modele intalnite, pot avea o durata de viata de peste 20 de ani.

  1. Pot sa-mi montez singur jgheaburile si burlanele casei?

Daca ai experienta in montaj, ai mai executat astfel de lucrari si te simti confortabil lucrand la inaltime aplicand toate masurile de siguranta impotriva eventualelor accidente, operatiunea de montare a jgheaburilor si burlanelor poate fi executata si in regie proprie. Totusi, este recomandat sa apelezi la tehnicieni specialisti care pot monta aceste elemente dupa toate regulile prevazute de producator.

  1. Pot vopsi jgheaburile si burlanele cu o alta culoare fata de cea a acoperisului?

Aceasta este mai degraba o chestiune de preferinta personala. Totusi, tinand cont de estetica, ar trebui sa pastrezi o unitate coloristica a acoperisului cu aceste elemente de scurgere a apelor pluviale.

  1. Pot renunta complet la montajul jgheaburilor si burlanelor?

Desi par doar niste accesorii fara importanta, jgheaburile si burlanele au un rol esential in protejarea fundatiei casei fata de eroziunea provocata de ape care se pot scurge astfel necontrolat la baza cladirii. Daca nu vrei sa risti integritatea structurala a cladirii este recomandabil sa montezi neaparat aceste elemente dupa terminarea acoperisului.

  1. Ce avantaje am daca montez un sistem de jgheaburi si burlane?

In afara de obtinerea protectiei fata de infiltrarea apelor si eroziune asupra fundatiei casei, un sistem de jgheaburi si burlane poate contribui si la colectarea apelor pluviale in rezervoare, apa care poate fi folosita apoi la irigarea gradinii in mod ecologic.