Condensul: cum poti rezolva o problema care afecteaza din ce in ce mai multe case?
Condensul este un fenomen care este prezent de-a lungul intregului an, dar efectele se pot distinge cel mai bine in timpul sezonului rece, cand apare o diferenta semnificativa de temperatura intre aerul exterior si cel din casa. Din pacate, condensul se poate forma destul de rapid chiar si intr-o casa noua, iar in timp sanatatea ta este pusa in pericol de acest fenomen. Pentru a te asigura ca beneficiezi de cea mai buna protectie in caminul tau, din articolul urmator vei descoperi cateva solutii pe care le ai la indemana pentru a recapata confortul dorit!
Cuprins:
- Condensul: cum se poate forma chiar si intr-o casa noua
- Solutiile Lindab pentru a rezolva problema condensului
2.1 Sistemul de ventilatie rezidentiala: solutia pentru condensul format in casa
2.2 Folia anticondens: solutia pentru infiltratiile de apa si aparitia condensului in pod
1. Condensul: cum se poate forma chiar si intr-o casa noua
Desi poti observa primele semne pe ferestrele si usile din sticla, condensul afecteaza intregul camin. De exemplu, in timp, daca peretii sunt umezi si reci, vei remarca aparitia unor pete inchise de culoare: acestea sunt pete de mucegai care sunt periculoase pentru sanatatea celor care locuiesc in acea casa zi de zi. Baia este una din zonele predispuse la formarea condensului. Atunci cand aerul umed nu este eliminat prin aerisire, vei observa mici puncte negre pe peretii si pe tavanul din bai. In acelasi timp, daca vaporii de condens si de apa sunt inca prezenti pe oglinda chiar si dupa o jumatate de ora dupa ce ai facut dus, acesta este un semn clar ca locuinta ta este afectata de condens!
Asadar, condensul este cauzat de umiditatea care apare in casa din cauza diferitilor factori. In general, cele mai frecvente situatii de aparitie a condensului au loc atunci cand:
- utilizezi frecvent diferite electrocasnice in baie si in bucatarie, precum masina de spalat, dusul, uscatorul de haine, cuptorul;
- temperatura din exterior este foarte scazuta;
- ai multe plante in interiorul casei;
- ai infiltratii prin acoperis.
De aceea, chiar si intr-o casa construita de putin timp exista un risc crescut de manifestare a condensului. Astfel, daca ai dubii despre calitatea aerului de acasa si vrei sa previi efectele negative provocate de condens, atunci poti sa aplici solutiile eficiente oferite de Lindab pentru a lupta contra condensului!
2. Solutiile Lindab pentru a rezolva problema condensului
Solutiile oferite de specialistii Lindab te ajuta sa combati condensul prin doua cai de actiune:
- ventilarea eficienta a casei;
- ventilarea eficienta a acoperisului.
Astfel, se elimina eficient condensul care apare in toate incaperile din casa, inclusiv in mansarda!
2.1 Sistemul de ventilatie rezidentiala: solutia pentru condensul format in casa
Fiindca ne petrecem aproximativ 90% din timpul nostru in interior, este important sa te asiguri ca aerul din casa este curat si nu iti va provoca probleme de sanatate pe termen lung. Umiditatea din incinta unei locuinte este dificil de controlat, de aceea se recomanda utilizarea unui sistem de ventilatie rezidentiala, care extrage eficient aburul produs in casa, dupa care introduce aer proaspat, care asigura un grad sporit de confort.
Un sistem de tubulaturi si fittinguri va elimina condensul si va introduce aer curat in toate camerele, inclusiv in dressing. In functie de dimensiunea casei, se poate opta pentru tubulaturi din polietilena semirigide, care se pot monta si in sapa, ori pentru tubulaturi metalice rigide. De exemplu, sistemul de tubulaturi Lindab Safe contine toate elementele necesare pentru obtinerea unui sistem etans, care nu va permite pierderea aerului.
Pentru a obtine rezultatul dorit, echipa de specialisti iti recomanda ca evacuarea sa fie realizata prin intermediul baii, a bucatariei si a dressingului, in timp ce introducerea aerului curat se va face prin intermediul dormitorului si al livingului. Pentru evacuarea eficienta a vaporilor formati in baie, valvele de aer pot fi pozitionate cat mai aproape de cada sau de dus, in timp ce in living si in dormitor, valvele pot fi pozitionate cat mai departe de usi pentru a asigura o ventilatie optima.
Astfel, problema condensului din interiorul casei poate fi rezolvata usor cu ajutorul unui sistem centralizat care extrage nu numai umiditatea, dar si praful, microorganismele si mirosurile. Timp de 24 de ore pe zi vei putea beneficia de un climat curat, placut si care iti protejeaza sanatatea!
2.2 Folia anticondens: solutia pentru infiltratiile de apa si aparitia condensului in pod
Podul sau mansarda casei sunt zone in care se poate forma cu usurinta condensul, insa aceasta problema poate fi rezolvata prin intermediul unui acoperis rezistent, de calitate, care nu va permite trecerea umiditatii.
Fiindca acoperisul este afectat pe tot parcursul anului, atat de diferentele de umiditate dintre aerul exterior si cel interior cat si de diferentele mari de temperatura dintre vara si iarna, care pot varia intre +80°C si -30°C, vaporii migreaza nestingheriti, iar sub tigla se formeaza condens. Condensul poate aparea in interiorul materialului de invelitoare daca acoperisul nu a fost realizat corespunzator. De aceea, pentru a elimina eficient condensul produs, specialistii pot recomanda montarea unei folii anticondens, care se intinde orizontal, paralel cu streasina.
Folia anticondens, cunoscuta si sub numele de membrana de difuzie, ori folie de protectie, actioneaza in doua moduri:
- in timpul constructiei ofera protectie impotriva infiltratiilor de apa;
- pe durata de viata a casei creeaza ventilatie pentru a proteja lemnul de umiditatea excesiva, preluand condensul.
Folia anticondens Lindab LAF este prevazuta cu o fata spre astereala, care e permeabila la vapori, si cu o fata spre exterior, care este impermeabila. Asadar, umiditatea nu are nici o sansa de a patrunde sub folie, iar casa este protejata de aparitia condensului! Atunci cand sunt prezente conditii extreme de temperatura, exista posibilitatea ca vaporii sa condenseze pe fata interioara a tiglelor metalice. Insa, in acest caz, picaturile de condens se vor prelinge pe folia anticondens si vor fi indreptate catre streasina, urmand a fi eliminate eficient prin intermediul stresinii. Astfel, poti amenaja mansarda asa cum iti doresti, deoarece folia anticondens va proteja caminul tau impotriva umiditatii, indiferent de conditiile atmosferice!
In concluzie, condensul contribuie la crearea unui climat neplacut care, pe termen lung, poate avea consecinte grave asupra sanatatii tale. Aerul pe care il inspiri in casa va influenta starea ta de bine, asadar opteaza pentru acele solutii care te vor ajuta sa obtii caminul pe care ti-l doresti: sistemul centralizat de ventilatie si folia anticondens!
Sursa foto: Lindab.ro, Shutterstock.com