Mergi la pagina principala
Lindab Logo
Choose languge
Intra in cont

Constructie acoperis: toate informatiile de care ai nevoie

image020cr.png

Cand vine vorba despre pe constructia acoperisului, inainte de a incepe orice fel de lucrare, este esential sa fii bine documentat si informat pentru a putea lua deciziile cele mai bune. Pana la urma, constructia unui acoperis este printre cele mai grele sarcini care pot sa apara in acest timp. De aceea aceasta etapa va primi intotdeauna o atentie deosebita pentru ca totul sa mearga fara probleme.

 

Totul conteaza: materialele care vor fi utilizate, unghiul de inclinatie precum si toate detaliile tehnice. Toate aceste elemente pot sa influenteze decisiv rezultatul final al proiectului tau. Mai jos se vor regasi informatii cheie pe care toata lumea ar trebui sa le stie cand vine vorba despre constructia unui acoperis.

Cuprins

  1. Constructia unui acoperis: care este rolul sau?
  2. Constructia acoperisului: care sunt avantajele daca vei alege serviciile unei firme profesioniste
  3. Constructia acoperisului: tipuri de invelitoare
  4. Constructia unui acoperis: care sunt etapele?
  5. Construirea unui acoperis: care sunt elementele necesare pentru un acoperis de calitate?
  6. Constructia unui acoperis: ce factori vor influenta durata de viata

1. Constructia unui acoperis: care este rolul sau? 

Principalul scop al oricarui acoperis este acela de a proteja persoanele si bunurile aflate in interiorul unei locuinte de conditiile meteorologice din afara. Insa odata ce tehnologia a avansat semnificativ, rolul acoperisului s-a schimbat in timp. In prezent, un acoperis de calitate iti va creste gradul de izolare al cladirii si drept urmare va reduce cheltuielile. De asemenea un acoperis bun va proteja materialele de constructie de umezeala sau mucegai si va contribui si la drenarea apei.

2. Constructia acoperisului: care sunt avantajele daca vei alege o firma profesionista? 

Constructia unui acoperis pentru casa poate sa fie unul dintre cele mai complexe proiecte si daca nu vor fi luate in calcul in detaliu toate variabilele, s-ar putea ca rezultatul final sa fie unul nedorit. Tocmai de aceea, daca vrei o garantie ca proiectul tau va fi finalizat cu succes, cel mai bun lucru pe care il poti face este sa apelezi la serviciile unei firme profesioniste.

Care sunt mai exact avantajele insa? Iata:

  • Vei avea garantia unei lucrari de calitate - o echipa profesionista va veni cu experienta necesara pentru a garanta o lucrare dusa la capat cu succes. De asemenea, vei avea o lucrare durabila si cu costuri mici de intretinere.
  • Timpul de executie - o firma profesionista va avea destule cunostinte si echipamente de calitate pentru a executa proiectul intr-o perioada foarte scurta
  • Siguranta - riscul unor accidente nedorite este mult mai mic daca vei apela la profesionisti. Nu uita ca lucratul la un acoperis poate sa devina foarte periculos daca nu ai toate cunostintele necesare.

3.  Constructia acoperisului: tipuri de invelitoare

Poate ca la fel de important ca alegerea unei firme profesioniste este alegerea tipul invelitoarei. Exista mai multe tipuri de materiale cu care iti poti inveli acoperisul iar fiecare dintre ele vine cu anumite caracteristici.

O prima varianta pentru constructia acoperisului poate sa fie tigla ceramica, aceasta numarandu-se printre cele mai vechi solutii cand vine vorba de invelirea acoperisului. Tigla ceramica este un material care are proprietati termice si acustice excelente. Astfel, un acoperis din tigla ceramica va izola foarte bine toata locuinta. De asemenea, rezistenta este un alt avantaj al tiglei ceramice. Tigla ceramica poate sa aiba o durabilitate de peste 100 de ani, insa grindina este un factor periculos pentru degradarea lor.

De asemenea, un dezavantaj cand vine vorba de tigla ceramica este cel al pretului. Daca vrei sa ai parte de beneficiile de mai sus, trebuie sa pregatesti de cheltuieli initiale mai mari, fiind vorba de un material scump care necesita un proces de instalare destul de complex.

Daca nu doresti totusi un acoperis din tigla ceramica, poti oricand opta pentru o varianta care a devenit din ce in ce mai populara in ultimii ani in Romania - tigla metalica. Calitatile ei sunt extraordinare si poate sa fie o solutie foarte eficienta pentru tine.

Pretul este unul dintre principalele avantaje, tigla metalica fiind foarte accesibila din acest punct de vedere. De asemenea, placile din tigla metalica au fost proiectate ca sa reziste chiar si in conditii meteorologice extreme, cele intalnite destul de rare in Romania. Mai mult decat atat, metoda de fixare a tiglelor metalice poate sa intareasca toata structura de rezistenta a acoperisului tau. Cand vine vorba de izolare insa, tigla metalica nu este la fel de eficienta ca cea ceramica si poate sa creasca temperatura din locuinta cand afara este vara si soarele bate puternic. Ca sa scapi de aceasta problema, cel mai probabil vei fi nevoit sa iti instalezi inca un strat de izolatie.

O alta varianta este reprezentata de acoperisul din tabla faltuita. Trebuie sa tii cont ca tabla faltuita este un material destul de versatil si tocmai de aceea este ales de destul de multi proprietari. Care sunt insa caracteristicile sale principale pe care ar trebui sa le ai in vedere? Eficienta este principalul sau atu: tabla faltuita vine cu un sistem de fixare cu o durata foarte mica si timpul de montare va fi unul mic, drept consecinta. Mai mult, avand in vedere ca este obtinut din foi de tabla plana, vei avea un raport calitate-pret avantajos. Datorita faptului ca nu se fixeaza in cuie sau in suruburi, lipsa acestor strapungeri va scadea inevitabil expunerea la rugina. Drept urmare, va creste rezistenta acoperisului in timp. De asemenea, tabla faltuita nu va lasa sa se acumuleze zapada si va drena extrem de eficient apa. La fel ca la tigla metalica, tabla faltuita nu va fi, din pacate, un izolator eficient, deci va trebui sa faci alte investitii pentru a avea un consum de energie mai eficient.

 4. Constructia unui acoperis: care sunt etapele? 

Dupa cum este, de altfel, mentionat si anterior, cel mai bine ar fi sa apelezi la o firma profesionista pentru construirea acoperisului si sa nu te implici direct pentru a reduce riscurile unor accidente nedorite dar si pentru a avea o lucrare cu sanse mai mari de succes.

Daca vei face acest lucru va fi totusi recomandat sa supraveghezi acest demers atat de important. Drept urmare, ar trebui sa stii care sunt mai exact etapele construirii unui acoperis pentru ca putea verifica daca cei care se ocupa de acoperisul tau asa cum ar trebui.

  1. Primul pas care trebuie facut este sa se ia masuratori pentru a se putea stabili forma dar si cotele acoperisului tau. De altfel, ar trebui efectuate studii privind curentii de aer din zona ta, ca sa se poata determina astfel in mod corect care ar trebui sa fie unghiul de inclinatie.

  2. Montarea grinzilor. Pentru a se putea incepe constructia, vor trebui amplasate in primul rand grinzile din lemn pe tot conturul constructiei. Ele vor fi puse la 30, 40 sau chiar 60 de centimetri una de cealalta, totul fiind in functie de ce cote au fost stabilite la primul pas. Grinzile ar trebui fixate cu tijele din fier-beton numai dupa ce este clar ca acestea au fost pozitionate in mod corect.
  1. Montarea penelor, popilor si capriorilor. Aici se vor plasa mai intai popii si penele verticale iar peste acestea se va putea fixa apoi si coama centrala. Dupa aceasta, se vor monta capriorii laterali, pe ambele parti ale coamei. Inaltimea popilor va fi cea care va determina ce unghi de inclinare este cel mai bun. Trebuie sa fie acordata o atentie mare pozitiei si dimensiunii acestora.
  1. Principalul scop al asterelei este sustinerea materialului de invelire. Astereala se poate realiza din placi OSB sau chiar din scanduri.
  1. Instalarea foliei anticondens. Nu subestima importanta acestui pas. Toata suprafata acoperisului trebuie sa fie acoperita cu un strat de folie. Aceasta folie anticondens va lasa vaporii de apa sa iasa in exterior dar nu le va permite sa ajunga inauntru - iti va proteja astfel locuinta si intreaga structura a acoperisului. Daca bugetul nu iti va permite sa iti cumperi folie anticondens, o varianta buna ar putea fi si utilizarea unei folii impermeabile clasice.
  1. Montarea riglelor. Riglele sunt cele care vor facilita montarea invelisului dar si fixarea foliei anticondens. Mai mult decat atat,, ele vor crea un strat intre astereala si invelitoare. Drept urmare, se va favoriza astfel ventilarea acoperisului. Riglele vor fi montate chiar pe directia capriorilor.
  1. Montarea invelisului. Acesta este ultimul pas. Aici se va monta solutia de invelire a acoperisului. Ea se va realiza in functie de ce material este folosit dar si de producator: tocmai de aceea va fi absolut necesar sa se respecte instruciunile de pe fisa tehnica cu mare exactitate. Cel mai bine ar fi sa se inceapa mereu prin a se monta un singur strat orizontal si daca se va alinia perfect, atunci se va continua cu restul placilor de tigla sau foilor de tabla.

5. Construirea unui acoperis: care sunt elementele necesare pentru un acoperis de calitate? 

Iata mai jos o lista cu elementele absolut necesare daca vrei sa ai un acoperis de calitate:

  • Versant: este latura inclinata a acoperisului, mai este cunoscuta si ca apa;
  • Muchie - se mai numeste si coama inclinata, ea margineste versantii catre exterior;
  • Coama - elementul care va uni laturile unui acoperis;
  • Dolie - este elementul care va uni cei doi versanti intr-un unghi concav, faciliand astfel drenajul apei;
  • Streasina - este prelungirea acoperisului, cea care va opri scurgerea apei chiar in peretii constructiei;
  • Jgheab - acesta face parte din sistemul pluvial si va permite ca apa sa fie colectata de pe versanti;
  • Burlanul - este si el tot parte a sistemului fluvial; buralnul va evacua apa colectata prin jgheab;
  • Lucarna - aceasta este fereastra vertiala, care va fi integrata in acoperis si va fi protejata de structura sa proprie;
  • Tabachera - aceasta este fereastra obligata, cea care este integrata in versant si cea care va permite accesul pe acoperis;
  • Pasarela de circulatie - reprezinta accesoriul care va facilita deplasarea in siguranta chiar pe acoperis;
  • Parazapezii - aceste elemente sunt montate pe versanti sau chiar pe marginea acoperisului si vor impiedica alunecarea zapezii;
  • Plasa de protectie - aceasta poate sa fie montata la streasina pentru a se impedica astfel formarea unui cuib de pasari;
  • Buretele universal de etansare - acesta are rolul sa etanseze doliile sau coama ca sa se impedice astfel patrunderea apei;
  • Banda de ventilare a coamei - ea va facilita ventilarea corecta a coamei acoperisului;
  • Folia de difuzie - mai este recunoscuta si ca folie anticondens si va opri infiltrarea apei si va elimina vaporii de apa de la interior;

6. Constructia unui acoperis: ce factori vor influenta durata de viata 

Atunci cand vine vorba de acoperisuri, unul dintre cele mai importante aspecte este reprezentat de durata lor de viata. Cu siguranta ca vei dori ca acoperisul tau sa aiba o durabilitate extraordinara, dar trebuie sa iei in considerare urmatorii factori externi:

  • Curentii de aer: vantul poate sa destabilizeze acoperisul dar chiar si toata constructia, in functie de ce intensitate va avea. Tocmai de aceea ar fi bine sa ai un material de invelire cu o greutate ridicata, cum ar fi tigla din beton.
  • Acestea vor influenta in mod direct forma acoperisului tau. Daca te afli intr-o zona care este constant expusa la ploi abundente si dese sau chiar ninsori, atunci cel mai bine ar fi sa alegi o panta abrupta ca sa facilitezi astfel un drenaj cat mai bun.
  • Acestea aduc cu ele schimbari bruste de temperatura iar materialele pe care le vei folosi ar fi bine sa fie rezistente la acest lucru. O solutie foarte buna aici este sindrila bituminoasa.

Asadar atunci cand vine vorba despre construirea acoperisului, incearca sa nu iei decizii grabite si sa te informezi cat mai bine inainte de a demara procedurile. Ca sa stai linistit si sa nu ai griji in ceea ce priveste calitatea lucrarii, cel mai indicat ar fi sa apelezi la o firma profesionista care sa se ocupe de acoperisul tau in totalitate. Chiar si in acest caz insa, documentarea este importanta si va fi recomandat sa supraveghezi intreg procesul astfel ca informatiile de mai sus vor fi esentiale pentru ca tu sa iti poti face o parere pertinenta privind ceea ce vezi.

sursa foto: unsplash.com