Mergi la pagina principala
Lindab Logo
Choose languge
Intra in cont

Curatarea si intretinerea acoperisului Metoda ideala de prelungire a duratei sale de viata

image1p63i.png

Acoperisurile caselor sau cladirilor sunt supuse diferitelor actiuni ai factorilor de mediu externi, care favorizeaza inceperea procesului de degradare. Aerul poluat, apa si radiatiile ultraviolete ajung sa afecteze stratul de vopsea, reducand astfel durata lor de viata. Imediat dupa ridicarea acestei parti componente a cladirii trebuie sa se acorde o atentie speciala intretinerii si curatarii sale, pentru ca doar in acest fel acoperisul va putea sa protejeze cladirea un timp cat mai indelungat. In functie de materialul din care sunt fabricate, unele acoperisuri sunt mai usor sau mai greu de ingrijit. Pentru obtinerea unor rezultat foarte bune, este indicat sa nu se faca operatiunea de catre proprietar, de unul singur, ci sa apeleze la o echipa de specialisti deprinsi cu toate riscurile.

In articolul de mai jos vei descoperi informatii interesante despre cum se intretine un acoperis din tigla metalica sau unul construit din ceramica clasica, vei afla care sunt etapele de urmarit in realizarea acestui proces, precum si cum se curata acoperisul in conditii de siguranta maxima, in asa fel incat sa nu apara vreun posibil pericol.

Cuprins:

  1. Intretinerea acoperisului

1.1. Intretinerea acoperisului din tigla metalica

1.2. Intretinerea acoperisului din ceramica clasica

  1. Etapele de urmarit pentru intretinerea si curatarea acoperisului

2.1. Inspectia vizuala pentru intretinerea si curatarea acoperisului

2.2. Curatarea acoperisului

2.3. Indepartarea micilor probleme descoperite

  1. Curatarea acoperisului in conditii de siguranta maxima

1. Intretinerea acoperisului 

imagezhosk.png

De-a lungul vietii sale, acoperisul este unul dintre cele mai afectate componente ale casei, factorii externi de mediu punandu-l in diferite situatii dificile, asa ca se impun de la sine inteles intretinerea si curatarea in cele mai mici detalii. Aceste masuri presupun in timp o economie de bani substantiala, dar si prelungirea duratei de viata a acestei suprafete vitregite de soarta.

1.1. Intretinerea acoperisului din tigla metalica

Un astfel de acoperis construit din tigla metalica nu este deloc pretentios, specialistii fiind de parere ca necesita eforturi minime de intretinere. De doua ori pe an trebuie, totusi, sa se faca o verificare, fie inainte de sosirea anotimpului rece, fie in primavara, dupa ce a trecut perioada de inghet. Se pot observa poate unele infiltratii, posibil profile deteriorate sau elemente de racord avariate, ceea ce presupune luarea unor decizii in legatura cu repararea acestor componente esentiale ale oricarei cladiri. In general, un acoperis realizat din tigla metalica isi pastreaza aspectul tocmai datorita precipitatiilor, care reusesc sa-l spele exemplar de fiecare data, dar in timp se pot acumula frunze, praf sau alte impuritati, asa ca toate acestea trebuie curatate cu o perie moale si cu apa sub presiune. Solutiile de curatare folosite in exces nu sunt bune, pentru ca ar putea degrada suprafata acoperisului.

Indiferent de anotimp se impune intretinerea acoperisului cladirii. O echipa de meseriasi ar putea sa verifice daca totul este in regula si daca nu este nevoie de interventii in vederea repararii sau inlocuirii. Tot ei vor observa, cu siguranta, care este sursa infiltratiilor, lucru pe care o persoana care nu este de specialitate nu va avea ochiul format sa-l vada. Daca se observa aparitia ruginii, atunci aceasta trebuie curatata obligatoriu cu ajutorul unei perii a putea fi indepartata cu succes. De regula, se aplica apoi un strat de amorsa si se vopsesc partile din metalul afectat pentru a rezista mai mult in timp.

1.2. Intretinerea acoperisului din ceramica clasica

Invelitorile din tigla ceramica pot avea o durata de viata mare, garantata de producatorul lor, de pana la 50-60 de ani, dar aceasta se poate prelungi chiar la un secol daca sunt intretinute optim. Pentru a nu interveni la repararea acestui tip de acoperis, specialistii recomanda ca structura acoperisului sa fie realizata doar din materiale de calitate superioara (lemnul sa fie uscat, fara urme de mucegai si sa fie tratat impotriva incendiilor; folia izolatoare sa fie rezistenta, sa impiedice patrunderea apei).

Intretinerea acestor acoperisuri, fabricate din tigla ceramica, este relativ foarte simpla. Intr-adevar, se impune o inspectie periodica, observandu-se din exterior, cu ochiul liber, daca tiglele s-au deplasat pe alocuri sau nu. Chiar si din interiorul podului se poate vedea acest lucru, pentru ca apar intre timp fantele de lumina ce permit o vizibilitate sporita. Tiglele sparte trebuie sa fie inlocuite cat de repede posibil, pentru a nu aparea diferite infiltratii, mai ales atunci cand vin sezoanele mai ploioase. Nu trebuie uitata si curatarea jgheaburilor de frunze, crengi, namol sau alte reziduuri, altfel umezeala ar putea sa patrunda in interior.

2. Etapele de urmarit pentru intretinerea si curatarea acoperisului

imageyges5.png

Intretinerea acoperisului casei este vitala pentru un trai lipsit de griji, dar si pentru a mari considerabil durata sa de viata. Pentru a realiza cum se cuvine intretinerea si curatare, este esential sa se tina cont de cateva aspecte importante, de sfaturile specalistilor sau a mesterilor cu experienta, care stiu exact cum se poate duce la bun sfarsit aceste operatiuni.

2.1. Inspectia vizuala pentru intretinerea si curatarea acoperisului

Aerul poluat (sulf, compusi ai clorului, compusi ai azotului, saruri minerale, praf, funingine), apa si radiatiile ultraviolete raman dusmanii de temut ai acoperisului, contribuind foarte mult la degradarea acestuia in timp. Daca impuritatile nu sunt spalate de apa de ploaie, atunci ele vor favoriza aparitia umiditatii in interior. Din acest motiv, acoperisurile trebuie neaparat inspectate cel putin o data pe an (specialistii sunt de parere ca acest procedeu trebuie realizat de doua ori pe an, pentru un trai lipsit de griji si pentru a putea fi luate la timp masurile de preventie necesare). Imediat ce s-a observat ca au aparut deteriorari ale acoperisului, acestea se vor repara rapid si intr-un mod corect.

Inspectia anuala pentru intretinerea si curatarea acoperisului casei cuprinde doua etape: inspectia initiala si inspectia vizuala. Dupa terminarea de construit a acoperisului se realizeaza primul tip de inspectie, care consta in indepartarea tuturor obiectelor de pe acoperis. Inspectia vizuala se face o data pe an, de catre proprietar chiar, dar se impune si o inspectie mai amanuntita, realizata de specialisti, o data la 5 ani (sau chiar mai devreme, dupa caz). Se va observa cu interes aspectul vopselei, daca a suferit de pe urma intemperiilor sau daca totul este in ordine.

2.2. Curatarea acoperisului

Este vital ca acoperisul sa fie curat, asa ca dupa ce a avut loc inspectia si s-au observat diferite probleme, trebuie sa fie luate masurile adecvate. Daca aceasta suprafata este foarte murdara, va arata extrem de inestetic, in plus, daca exista adunate diferite obiecte, mizerie sau alte impuritati, ele vor favoriza aparitia umiditatii sau mucegaiurilor.

Murdaria poate fi indeparta foarte simplu, cu ajutorul curatatorului de inalta presiune, acesta indepartand fara probleme inclusiv muschiul si lichenii. Exista unele tipuri de acoperisuri ce nu trebuie curatate cu astfel de dispozitive profesionale, cum ar fi diferite tigle sau acoperisurile care contin azbest (curatarea cu acest dispozitiv este interzisa prin lege, de altfel). Curatatorul de inalta presiune functioneaza cu apa calda si este mai eficient decat cel cu apa rece.

Tiglele metalice sunt considerate de cei mai multi specialisti drept acoperisuri excelente, pentru ca nu presupun o curatare ce ar duce la marirea duratei de viata, deoarece sunt foarte rezistente. In cazul tiglei metalice Roca, a acoperisului faltuit sau a tablei cutate este doar o problema de estetica, aceste acoperisuri avand o durabilitate mare. Invelitorile din tabla faltuita au nevoie doar de apa de ploaie, de regula, insa o data pe an se poate face indepartarea murdariei acumulate.

Inainte de a lucra pe acoperis, persoana care se ocupa cu curatarea trebuie sa construiasca o schela fixata corespunzator si securizata. Greutatea unei masini de spalat cu apa calda este mare, iar acest lucru inseamna ca trebuie multa atentie la manevrarea ei pentru a nu strica acoperisul. Pentru cei care vor sa faca aceasta operatiune in mod manual, trebuie sa se inarmeze cu un anumit echipament, compus din scara, matura, lopata, saci de plastic, perie, ham cu carabiniere si franghie. Franghia trebuie ancorata bine in acoperis si se acopera jgheaburile pentru a nu intra murdaria inauntru. Se plaseaza sacul in partea inferioara a acoperisului si se incepe curatarea manuala, un procedeu desigur mult mai lent si mai obositor.

Curatarea acoperisului se mai poate face cu o platforma aeriana, mai ales atunci cand este vorba despre o panta foarte abrupta. Acest lucru se poate intampla daca inaltimile depasesc 5-6 metri. Cu ajutorul unui astfel de dispozitiv este simplu de deplasat dintr-un loc in altul pe acoperis, fara sa mai apara pericolul de cadere de la inaltime. In acest caz, timpul de efectuare a operatiunilor de intretinere si curatare este mult redus, deoarece nu va mai fi nevoie ca persoana in cauza sa se urce si sa coboare de pe scara de nenumarate ori. In plus, va avea la indemana toate instrumentele necesare.

2.3. Indepartarea micilor probleme descoperite

Dupa inspectarea si curatarea acoperisului se pot constata, uneori, anumite probleme ce se impun a fi rezolvate rapid, dupa cum urmeaza:

  • accesoriile deteriorate de pe acoperis sau lipsa lor pot cauza scurgeri, degradari sau coroziune, asa ca imbinarile sau fixarile care sunt rupte sau distruse vor fi inlocuite imediat;
  • daca stratul de vopsea este crapat, zgariat exfoliat, decolorat, atunci trebuie sa fie reparat prin revopsirea suprafetelor deteriorate (se va tine cont de instructiunile scrise pe cutia de vopsea de catre producator);
  • sistemul de drenaj daca nu e curatat, se poate bloca, asa ca trebuie spalat cu apa foarte bine si cu un detergent special.

3. Curatarea acoperisului in conditii de siguranta maxima

image1po1.png

Curatarea acoperisului poate fi considerata o munca dificila pentru un amator, ca de exemplu proprietarul casei, deoarece nu este un procedeu prea simplu, avand in vedere ca se lucreaza la inaltime, cu diferite dispozitive, ce trebuie sa fie manuite cu multa atentie. Pentru cei care au rau de inaltime, care nu detin unele cunostinte sau echipamente adecvate, curatarea s-ar putea sa presupuna aparitia unor situatii dificile, chiar periculoase.

Cateva sfaturi sunt foarte utile pentru cei care se gandesc sa faca o astfel de operatiune importanta, fie de unii singuri, fie cu ajutorul unei echipe de profesionisti:

  • Inspectarea acoperisului se poate face foarte usor cu ajutorul unui binoclu. Astfel, pot fi observate toate problemele direct de la sol, fara sa mai fie nevoie ca proprietarul sa urce pe casa cu ajutorul scarii. Acelasi lucru se poate face si de catre o echipa de profesionisti in domeniu;
  • Daca totusi acesta trebuie sa urce pe acoperis, va folosi o scara sigura, stabila, cu cel putin un metru mai inalta decat suprafata inspectata. In acest fel, persoana va fi in siguranta daca scara se va deplasa in stanga sau dreapta, aceasta ramanand, totusi, sprijinita de acoperis. O idee excelenta este de a bate un tarus in pamant si de a sprijini scara de acesta pentru a nu risca caderea. Este total contraindicata intinderea catre alte zone atunci cand persoana este pe scara, fiind obligatorie coborarea si mutarea ei;
  • Daca acoperisul are o inclinatie mai mare de 15 grade, atunci se va folosi si o scara pentru acoperis. Acolo unde nu se poate ajunge cu scara, trebuie sa existe posibilitatea ca persoana sa se poata prinde cu hamuri de siguranta;
  • Daca afara ploua sau a plouat, a nins sau acoperisul este umed din diferite motive, este interzisa urcarea pe aceasta suprafata care va deveni alunecoasa si va inlesni, cu siguranta, aparitia unor accidente nedorite;
  • Pe acoperis trebuie sa se umble de-a lungul liniilor cuielor, iar incaltamintea sa fie una ce sa ofere un suport bun, deci sa nu fie alunecoasa si nici sireturi inutile, care ar putea incurca.

In concluzie, pentru un aspect estetic deosebit si pentru prelungirea duratei de viata a acoperisurilor caselor sau a altor cladiri, este esential sa se ia masuri de intretinere si de curatare de cel putin doua ori pe an si obligatoriu inainte de inceperea sezonului rece. In acest fel proprietarii vor sta linistiti si se vor putea bucura de avantajele acoperisului montat multi ani, chiar pana la un secol.  

Surse foto:

shutterstock.com
ro.pinterest.com