Mergi la pagina principala
Lindab Logo
Choose languge
Intra in cont

Deschiderea unui service auto - Conditii de indeplinit pentru un business de succes

imagejeopb.png

Romania este una dintre tarile europene cu un parc auto de o varsta considerabila, ceea ce face ca multe dintre automobilele ce ruleaza pe drumurile publice sa sufere defectiuni la diverse sisteme, cu o frecventa destul de ridicata. Avand in vedere aceasta caracteristica, vizitele la service-urile auto ale proprietarilor de automobile din tara sunt mai dese decat in alte state, ceea ce face din aceste afaceri unele de succes. Valoarea acestui business poate fi observata din dificultatea majora de a gasi un mecanic bun si din timpii de asteptare indelungati de la identificarea unei probleme si pana la rezolvarea ei. Deschiderea unui service auto poate reprezenta o buna idee de afaceri, studiile demonstrand ca parcul auto din Romania va ramane in aceeasi stare si in viitor.

In articolul de mai jos vei afla ce conditii trebuie sa indeplinesti pentru a deschide un service auto de succes, atat in ceea ce priveste realizarea unui plan de afaceri viabil, cat si a obtinerii tuturor aprobarilor necesare pentru a putea realiza reparatiile necesare. De asemenea, vei cunoaste modalitatea ideala de amenajare a service-ului (spatiul de care va fi nevoie, sculele si uneltele aferente) si vei putea consulta cateva sfaturi utile, care sa-ti maximizeze sansele de succes dupa debutul afacerii.

Cuprins:

  1. Deschiderea service-ului auto - Plan de afaceri si aprobari necesare
    1.1. Aspecte de care se va tine cont inainte de infiintarea service-ului auto
    1.2. Aprobarile necesare pentru amenajarea unui service auto
  1. Amenajarea atelierului de service auto
    2.1. Amenajarea cladirii service-ului auto
    2.2. Dotarea unui service auto cu scule si accesorii necesare
  1. Sfaturi utile pentru perioada de dupa deschiderea service-ului auto

1. Deschiderea service-ului auto - Plan de afaceri si aprobari necesare

imagebnoku.png

Domeniul service-urilor auto este unul destul de putin dezvoltat in Romania, existand inca loc pentru noi afaceri profitabile. Persoanele pasionate de acest domeniu, care au ceva cunostinte legate de functionarea diverselor sisteme ce formeaza un automobil, ar putea sa patrunda in lumea afacerilor prin deschiderea unui atelier, in care sa puna la dispozitia clientilor servicii de calitate, rapide si la preturi competitive. Investitia necesara este variabila, fiind potrivita pentru intreprinzatori diversi. Se poate incepe de la un mic atelier dotat cu un singur post de lucru si care sa ofere doar anumite servicii sau cu un service de mari dimensiuni, cu zeci de posturi de lucru, care sa puna la dispozitia clientilor toata gama de servicii legata de testarea, repararea si intretinerea automobilelor.

1.1. Aspecte de care se va tine cont inainte de infiintarea service-ului auto

Ca in orice domeniu, succesul intr-o afacere ce ofera reparatii pentru automobile depinde in mare parte de pregatirile anterioare. In lipsa acestora, banii investiti ar putea fi pierduti, pentru ca exista numeroase elemente care ar putea sa duca la faliment, in cazul in care nu sunt abordate in mod corect, in urma unui studiu anterior.

Primul element obligatoriu este realizarea unui plan de afaceri cu ajutorul caruia sa se ghideze activitatea viitoare. Acest element este cu atat mai util, cu cat, de cele mai multe ori, banii necesari investitiei nu sunt disponibili, ei fiind obtinuti fie in urma unui imprumut la banci, fie prin apelarea la finantare europeana. Prezenta planului de afaceri usureaza in mod sensibil obtinerea finantarii si este esential ca documentul sa fie realizat cat mai profesionist. In cazul in care nu exista o expertiza in domeniul business-ului se poate apela la firme specializate, care pot realiza intr-un timp relativ scurt un document comprehensiv si care poate fi utilizat ulterior ca ghid ce garanteaza succesul in afaceri.

Din planul de afaceri nu trebuie sa lipseasca evidentierea costurilor totale necesare, inclusiv cele pentru organizarea spatiului, a achizitionarii sculelor si materialelor necesare, a platii taxelor si impozitelor catre stat si a salariilor catre personal, in cazul in care in primele luni de activitate nu exista suficienti clienti. Nu se va pierde din vedere nici studiul concurentei, inclusiv al tarifelor pe care acestia le solicita pentru diverse tipuri de servicii.

1.2. Aprobarile necesare pentru amenajarea unui service auto

Domeniul service-urilor auto este unul care necesita o autorizare specifica, pentru ca pe parcursul activitatii lor pot fi generate deseuri periculoase, care ar putea afecta mediul inconjurator. Institutia statului care se ocupa cu aceasta autorizare este Ministerul Transporturilor prin intermediul Registrului Auto Roman. Specialistii acestei agentii sunt singurii care pot cerceta conditiile si pot oferi toate autorizatiile necesare pentru ca activitatea sa poata debuta.

In vederea obtinerii acestei autorizari este nevoie de organizarea sub o anumita forma a afacerii (persoana fizica autorizata, SRL etc.) si de organizarea punctului de lucru in vederea inspectarii acesteia de catre agentia statului pentru a se constata daca sunt indeplinite toate conditiile obligatorii. Autorizarea poate fi facuta pe una sau mai multe activitati din cele disponibile:

  • Activitati de reparatie a vehiculelor rutiere;
  • Activitati de intretinere a vehiculelor rutiere;
  • Activitati de reglari functionale ale vehiculelor rutiere;
  • Activitati de reparatii ale componentelor si sistemelor vehiculelor rutiere;
  • Activitati de reconditionari ale componentelor si ale sistemelor vehiculelor rutiere;
  • Modificari constructive si reconstructia vehiculelor rutiere;
  • Activitati de dezmembrare a vehiculelor rutiere scoase din uz.

In ceea ce priveste documentele necesare pentru autorizare, acestea pot fi descarcate de pe pagina de internet a Registrului Auto Roman, completate si inaintate electronic, pe e-mail sau personal. Documentele obligatorii in acest sens sunt:

  • Cererea tip pentru autorizare;
  • Chestionarul de autoevaluare;
  • Contractul pentru autorizarea si supravegherea operatorilor economici;
  • Copia statutului societatii cu domeniul de activitate service auto;
  • Copie a certificatului de atestare profesionala;
  • Copie a certificatului de inmatriculare a societatii.

2. Amenajarea atelierului de service auto

imagedh56r.png

Succesul unui service auto depinde in mare parte de conditiile in care se va desfasura activitatea, spatiul necesar trebuind sa fie amenajat intr-un anume fel, iar plasarea lui sa corespunda regulilor de afaceri si a celor de protectie a mediului inconjurator. Desi exista si solutia achizitionarii unui spatiu in care s-a desfasurat o astfel de activitate, aceasta varianta este mai putin probabila, pentru ca pe piata nu exista foarte multe astfel de oportunitati. Majoritatea service-urilor noi sunt plasate in constructii ridicate recent, cu destinatie speciala, care sa aiba toate caracteristicile necesare desfasurarii activitatii intr-un mod corespunzator.

2.1. Amenajarea cladirii service-ului auto

Cladirea service-ului auto trebuie sa indeplineasca anumite conditii legate de dimensiuni, spatiul trebuind sa fie suficient pentru accesul autovehiculelor de dimensiuni mai mici sau mai mari si pentru plasarea sculelor si uneltelor necesare, care in unele cazuri sunt destul de voluminoase. In plus, trebuie sa existe incinte pentru depozitare, servicii administrative si chiar pentru o sala de asteptare pentru clienti.

Nu trebuie pierduta din vedere alegerea unui loc potrivit, care sa ofere conditii de succes. Conteaza foarte mult vizibilitatea service-ului, multi clienti nefiind dispusi sa mearga pe drumuri laturalnice pana la locul in care vor face reparatiile. Un spatiu din apropierea unui drum tranzitat intens atrage clientii, in special daca este plasata si o reclama de mari dimensiuni. Tot in privinta spatiului trebuie sa se tina cont de vecinatate, existand unele reguli cu privire la distanta minima dintre un service auto si locuintele inconjuratoare.

Din punct de vedere constructiv, exista mai multe solutii ce pot fi aplicate, insa practica a demonstrat ca cea mai buna este cea a utilizarii unei hale metalice, inchisa cu ajutorul panourilor de tip sandwich. Prin folosirea acestei solutii pentru halele metalice se poate obtine un spatiu de dimensiuni variabile, cu inaltime suficienta care sa permita accesul tuturor tipurilor de autovehicule, care poate fi compartimentat foarte usor dupa necesitati si care poate fi ridicat intr-un timp mult mai scurt decat prin folosirea altor tipuri de materiale de constructie.

Inchiderea cladirii cu ajutorul panourilor sandwich ofera anumite avantaje pentru antreprenorii ce doresc sa-si deschida un service auto:

  • Ofera un raport calitate - pret excelent, fiind mult mai ieftina decat utilizarea zidariei clasice;
  • Panourile sandwich au o caracteristica termoizolanta superioara altor solutii, ceea ce micsoreaza foarte mult costurile ulterioare, legate de incalzirea si racirea spatiului;
  • Solutia ofera protectie la foc, element foarte important intr-un atelier unde se lucreaza cu scule si unelte care genereaza temperaturi mari si care ar putea sa aprinda alte materiale de constructie, ca de exemplu lemnul;
  • Halele metalice pot fi dotate cu usurinta cu un sistem de ventilatie eficient, prin montarea tubulaturii de ventilatie care sa elimine catre exterior gazele rezultate in urma activitatii si care sa ofere aer proaspat pentru crearea unui spatiu confortabil la interior. O idee foarte buna este completarea sistemului de ventilatie cu atenuatoare de zgomot care sa micsoreze intensitatea sunetelor ce ajung la exterior si care ar putea deranja vecinii.

2.2. Dotarea unui service auto cu scule si accesorii necesare

Dotarile necesare unui service auto pot varia foarte mult, in functie de serviciile oferite. In cazul in care se doreste oferirea unora de tip complet (mecanice, electrice, diagnoza), investitia necesara poate fi destul de mare, in special daca se apeleaza la unele de calitate. Exista, insa, si solutia unei dotari minime, care sa faca fata majoritatii interventiilor, urmand apoi ca pe parcurs, o data cu cresterea incasarilor, sa fie achizitionate si sculele specializate, mai scumpe. Pentru dotarea minima a unui service auto sunt necesare urmatoarele scule si accesorii:

  • Elevatorul este un dispozitiv prin intermediul caruia automobilele pot fi ridicate de la sol pana la o inaltime care sa permita accesul liber al mecanicului in zona lor inferioara. Multe dintre reparatii necesita un astfel de acces, elevatorul fiind de neinlocuit, pe cand alte solutii vor fi considerate dificile si periculoase. Pe piata sunt doua solutii: cea a elevatorului electrohidraulic, mai ieftin, dar mai putin fiabil, si a cea a elevatorului electromecanic, care reuseste sa faca fata tuturor provocarilor;
  • Compresorul de aer este un dispozitiv necesar pentru aprovizionarea cu aer a diferitelor tipuri de scule (chei pneumatice, elevatoare, aparate de vopsit etc.);
  • Bancul de scule este reprezentat de un suport metalic rezistent, in care sa fie depozitate sculele existente si pe care sa fie executate diverse lucrari mecanice. Exista si varianta achizitionarii unui banc de scule deja dotat sau a personalizarii acestuia in functie de necesitati;
  • Aparatura de diagnoza si testare este obligatorie pentru usurarea identificarii problemelor, majoritatea automobilelor ce ruleaza in tara fiind dotate cu computere de bord care pot oferi date utile in acest sens. Pentru inceput, un laptop dotat cu un soft specializat poate fi utilizat in cele mai multe imprejurari pentru identificarea codurilor ce anunta anumite defectiuni. Exista si aparatura de acest tip mai complexa, specializata in diagnosticarea anumitor sisteme, cum ar fi cele electrice, de iluminat, de franare, de directie etc.

3. Sfaturi utile pentru perioada de dupa deschiderea service-ului auto

Succesul intr-o afacere de acest tip depinde si de masurile luate dupa incheierea etapei organizatorice. In aceasta privinta trei elemente sunt definitorii:

  • In primul rand, este vorba despre realizarea unei baze de clienti, care sa garanteze un flux de lucru neintrerupt. Clientii pot fi atrasi prin promotii, prin servicii rapide si de calitate, prin seriozitate in special. Studiile au aratat ca una dintre solutiile eficiente de promovare a serviciilor este prin intermediul unei pagini de internet, in care sa fie prezentate cat mai in detaliu serviciile disponibile, echipa ce va realiza reparatiile si costurile implicate pentru fiecare etapa a acesteia. Majoritatea clientilor doresc sa stie de la inceput la ce nivel se situeaza investitia necesara pentru o anumita reparatie, incercand sa aiba un control asupa preturilor implicate;
  • In al doilea rand, trebuie sa se acorde o atentie deosebita echipei de mecanici auto. Automobilele moderne sunt tot mai complexe, ceea ce necesita o expertiza si din partea mecanicilor. In cazul in care angajatii nu dispun de suficiente cunostinte, acestia pot fi trimisi la studii de specializare, putandu-se apela chiar la solutia unor cursuri facute in afara tarii;
  • In al treilea rand, succesul in afaceri depinde de capacitatea organizatorica a managerului. Desi studiile economice nu sunt obligatorii, detinerea unor informatii aprofundate, legate de mersul afacerilor in Romania, in special in domeniul auto, poate reprezenta o garantie a succesului.

In concluzie, deschiderea unui service auto poate reprezenta o buna oportunitate de castig, in special pentru persoanele pasionate de motoare si masini, care sunt dispuse sa munceasca din greu.

Surse foto:

ro.pinterest.com
unsplash.com