Mergi la pagina principala
Lindab Logo
Choose languge
Intra in cont

Folie anticondens sub tabla: solutia pentru a proteja acoperisul de condens si de inghet

imagec32ie.png

Pentru a obtine un acoperis de cea mai buna calitate, care sa reziste pentru o perioada indelungata de timp, este necesar un montaj corect, realizat de catre echipa de specialisti care este atenta la toate etapele principale: de la proiectarea si pana la executia acoperisului. Un element important care este aplicat in timpul lucrarii de executie a acoperisului este folia anticondens, care se monteaza sub tabla. Asadar, din articolul urmator vei descoperi de ce este atat de importanta folia anticondens de sub acoperis si care este solutia eficienta pe care o ai la indemana pentru a beneficia de un acoperis de calitate, care sa asigure durabilitate constructiei indiferent de sezon!

Cuprins:

  1. De ce este necesara o folie anticondens sub tabla ondulata
  2. Ce tip de folie se pune sub tabla Lindab 

1. De ce este necesara o folie anticondens sub tabla?

image0qi1j.png

Un acoperis eficient si rezistent pentru o perioada mai mare de timp, influenteaza multe aspecte ale constructiei. De exemplu, in acest sens, acoperisul faltuit este flexibil datorita tablei plane extrem de maleabile, remarcandu-se prin costul scazut de intretinere si oferind o estetica arhitecturala armonioasa. Insa, pentru a avea o constructie care sa beneficieze de avantajele oferite de acoperisul faltuit SRP Click sau SRMax, este recomandat montajul unei folii anticondens, care e cunoscuta si sub numele de membrana de difuzie.

Folia anticondens are rolul de a proteja atat structura acoperisului, cat si spatiul de sub acesta. Explicatia este urmatoarea: in timp, acoperisurile devin tensionate si trebuie sa faca fata unor diferente de presiune. Acestea apar din diferite motive, cum ar fi:

  • fortele mecanice;
  • fluctuatiile de temperatura;
  • fluctuatiile de umiditate.

Folia anticondens apara acoperisul in ceea ce priveste fluctuatiile de temperatura si de umiditate, care nu pot fi evitate. Pe parcursul anului, acoperisul este afectat de diferentele foarte mari de temperatura dintre sezonul rece si cel cald: iarna poate atinge -30°C, in timp ce vara poate ajunge chiar si pana la +80°C. Pe langa aceasta problema, se mai adauga si diferentele de umiditate dintre aerul din exterior si cel din interior. Atunci cand are loc aceasta diferenta de presiune a vaporilor, in mod automat vaporii vor trece din interior spre exterior prin structura acoperisului. Acest lucru inseamna ca, daca nu s-a aplicat o masura eficienta din timpul montajului, pe interiorul materialului de invelitoare va aparea condens sau un strat de gheata, fapt ce afecteaza durabilitatea acoperisului!

Cu alte cuvinte, folia anticondens actioneaza ca o bariera contra vaporilor si asigura o durabilitate mare a constructiei. In functie de tipul de invelitoare si de panta acoperisului, la Lindab gasesti materialele si solutiile care indeplinesc atat exigentele proiectantului, cat si cele impuse de arhitectura acoperisului.

2. Ce tip de folie se pune sub tabla Lindab?

image03rex.png

Pentru a asigura un acoperis cat mai rezistent, sub tabla Lindab, echipa de specialisti poate monta folia anticondens Lindab LAF. Aceasta reprezinta un accesoriu care asigura rezistenta indelungata a scheletului de lemn al invelitorii si buna functionare a termoizolatiei.

Folia anticondens ofera protectie ridicata in doua etape importante:

  • in timpul constructiei, aceasta actioneaza precum o bariera contra infiltratiilor de apa;
  • pentru intreaga durata de viata a cladirii, folia asigura ventilarea necesara si preia condensul atunci cand au loc variatiile de temperatura si de umiditate.

Aceste conditii sunt indeplinite cu succes de folia anticondens Lindab LAF, deoarece este o membrana netesuta realizata prin laminarea fibrelor de polipropilena de inalta densitate (HDPE). Folia are doua fete: cea dinspre astereala este permeabila la vapori, iar cea dinspre exterior este impermeabila, si in felul acesta, umiditatea nu mai reuseste sa patrunda in structura materialelor de sub folie. Acest fapt se realizeaza multumita tehnologiei de legare “flash-spun”, adica are in compozitie milioane de microfibre legate termic. Astfel, folia LAF are o calitate superioara, fiindca este impermeabila, dar in acelasi timp este deschisa in mod natural la vapori.

Totodata, trebuie retinut faptul ca nu grosimea totala a produsului, ci grosimea stratului functional este aspectul important care necesita luat in calcul atunci cand se monteaza o membrana de difuzie. Daca stratul functional laminat dintre cele doua straturi de material are o grosime scazuta, atunci se va deteriora foarte repede. Din fericire, in cazul foliei anticondens LAF, grosimea stratului functional este egala cu grosimea produsului.

In ceea ce priveste montajul, echipa de specialisti va intinde folia orizontal, peste capriori si paralel cu streasina, in contact direct cu termoizolatia sau pe suport de astereala din scandura de rasinoase. Iar pentru a asigura o etansare optima, suprapunerile orizontale, care nu vor fi mai mici de 150 mm conform liniei punctate, vor fi lipite folosind banda dublu adeziva.

imagef9d3f.png

Condensul este eliminat din structura acoperisului datorita miscarii naturale a aerului, de la streasina spre coama, in spatiul dintre invelitoare si hidroizolatie. Si, totodata, apa nu se va acumula in sipcile suport. Insa, atunci cand sunt conditii de temperaturi extreme, vaporii pot condensa pe fata interioara a tiglelor metalice. In felul acesta, condensul va picura pe folia anticondens de pe fata inferioara a panourilor de tigla metalica si picaturile vor fi transportate catre streasina acoperisului. Astfel, prin intermediul foliei anticondens si al unui sistem pluvial format din jgheaburi si burlane, care au rolul de a colecta si de a drena umiditatea si apele pluviale, acoperisul este in permanenta protejat de pericole in cazul variatiilor mari de temperatura.

In concluzie, un acoperis rezistent, care sa protejeze casa mai mult timp are nevoie de o folie anticondens de calitate superioara, care asigura ventilarea necesara si preia cantitatea acumulata de condens. Indiferent de sezon, de temperatura si de nivelul de umiditate, acoperisul are toate elementele necesare pentru a oferi cea mai buna protectie locuintei tale!

Sursa foto: Lindab.com