Mergi la pagina principala
Lindab Logo
Choose languge
Intra in cont

Idei de constructii pentru magazii - criterii de tinut cont pentru alegerea proiectului ideal

imagen142.png

Magaziile pentru gradina sunt spatii multifunctionale prezente in mai toate curtile romanilor. Foarte multi proprietari de gradini doresc sa aiba la dispozitie o incapere in care sa-si depoziteze cele necesare muncii. In vederea satisfacerii acestei necesitati, se poate trece la materializarea simpla a unui proiect de constructie. Un astfel de demers este usor de implementat, nu necesita o investitie majora si nici nu sunt necesare abilitati tehnice deosebite. In ceea ce priveste tipul de proiect ales si materialele utilizate pentru finalizarea lui, este obligatoriu sa se tina cont de anumite criterii care sa ajute la luarea celei mai bune decizii.

Articolul de mai jos te va ajuta in alegerea unui proiect pentru construirea unei magazii de gradina, in asa fel incat sa indeplineasca optim rolul pentru care a fost gandita. De asemenea, vei putea descoperi care sunt principalele tipuri de materiale ce pot fi folosite intr-un astfel de demers, care sunt pasii necesari pentru a ajunge la cele mai bune rezultate si care sunt actele necesare pentru obtinerea autorizatiei de construire a acestei anexe gospodaresti.

Cuprins:

  1. Idei de constructii pentru magazii - criterii pentru alegerea unui proiect pentru o magazie de gradina
  2. Constructia magaziei - cum se construieste o magazie de gradina

2.1. Construirea unei magazii din lemn

2.2. Construirea unei magazii din tabla

2.3. Construirea unei magazii din zidarie

  1. Planul de constructie a magaziei si obtinerea autorizatiei pentru obtinerea unei magazii

1. Idei de constructii pentru magazii - criterii pentru alegerea unui proiect pentru o magazie de gradina

imagewj56k.png

Ingrijirea si intretinerea unei gradini sunt realizate prin folosirea unor scule si unelte variate, ce trebuie pastrate intr-un spatiu uscat, departe de umiditate. Magazia de gradina este locul potrivit pentru a face acest lucru. Ea poate fi ridicata cu usurinta de proprietar, nefiind obligatorie apelarea la o firma de constructii. In momentul in care se opteaza pentru un anumit tip de proiect, persoanele care aleg sa ridice o magazie trebuie sa ia in considerare scopul utilizarii pentru a stabili dimensiunile necesare. O alta optiune importanta este legata de materialele ce vor fi intrebuintate la constructie, punandu-se in balanta rezistenta lor, investitiile implicate, dar si imaginea ce se urmareste a fi obtinuta.

Materialul de constructie pentru magazie

imagegx6ev.png

Materialele de constructie pentru magazia de gradina sunt de diferite tipuri, trei dintre ele remarcandu-se prin frecventa folosirii:

  • Lemnul este materialul traditional pentru construirea magaziilor de gradina. Motivul este dat de disponibilitatea acestuia, de preturile relativ accesibile si, mai ales, de posibilitatea realizarii unui proiect care sa ofere o imagine ce se potriveste in orice gradina. Dezavantajul materialului este legat de rezistenta redusa in fata umiditatii si a atacurilor insectelor, o astfel de anexa avand o durata de viata limitata, in special daca nu este intretinuta in mod corespunzator;
  • Tabla este un material care multa vreme nu a fost preferat, fiind folosit mai ales pentru improvizatii, nu pentru anexe definitive. Motivul era datorat in mod special imposibilitatii obtinerii unui proiect deosebit, care sa completeze in mod placut frumusetea unei gradini. In ultimii ani, insa, au aparut pe piata materiale de calitate superioara, cu modele si culori variate, ce pot fi folosite cu succes in orice amenajare. Principalele avantaje ale acestui material sunt rezistenta deosebita, usurinta montajului si disponibilitatea unor modele si culori diverse;
  • Caramizile (caramida rosie, boltari, BCA) pot fi folosite cu succes pentru ridicarea unei magazii, insa in acest caz lucrarea este una mai complexa, ce necesita investitii majore si o documentatie mai stufoasa. Este adevarat ca rezultatul poate fi unul deosebit, iar spatiile de acest tip pot rezista cu usurinta zeci de ani fara probleme.

Dimensiunile magaziei

imageb4bv8.png

In momentul in care se cauta idei pentru magazii de gradina, viitorii proprietari trebuie sa tina cont de scopul pe care acest spatiu il va indeplini. Acest element trebuie sa fie luat in calcul pentru a se putea lua o decizie corespunzatoare in legatura cu dimensiunile viitoarei anexe, deoarece exista o legatura directa intre aceasta caracteristica si investitia necesara. Cu cat magazia are dimensiuni mai generoase, cu atat investitia va fi una mai mare. Pentru a nu aparea probleme in acest sens, trebuie sa fie aleasa dimensiunea potrivita, care sa raspunda nevoilor.

 

Daca gradina este una mica, iar sculele si uneltele necesare sunt doar cateva, atunci este suficienta ridicarea unei magazii de cativa metri patrati. In schimb, daca spatiul este mai amplu, iar proprietarii doresc sa realizeze si alte activitati, precum cele de bricolaj, optiunea ar trebui sa mearga catre o magazie de cel putin zece metri patrati. In cazul in care in acest spatiu se vor realiza activitati de sudura sau alte tipuri de prelucrare chimica si termica a metalelor este recomandata instalarea unui sistem de ventilatie format din tubulatura, dar si grile si difuzoare, ce asigura eliminarea gazelor cu potential periculos catre exterior.

Costurile implicate in ridicarea unei magazii

imageg02je.png

Investitia necesara poate varia de la cateva sute pana la cateva mii de lei. Diferenta in acest caz este data atat de tipul de material utilizat, cat si de dimensiuni si de incorporarea altor elemente, precum geamuri de mari dimensiuni, izolatie termica, instalatii de curent electric si de apa etc.

In ceea ce priveste materialele, cea mai economica varianta este cea a tablei, dupa care urmeaza lemnul, iar zidaria este cea mai scumpa. Diferente pot aparea si daca se opteaza pentru ridicarea de la zero a magaziei in regie proprie, care este varianta cea mai la indemana sau achizitia unui kit ce poate fi montat in doar cateva zile de o firma specializata.

 2. Constructia magaziei - cum se construieste o magazie de gradina

imagebinwr.png

Ridicarea unei magazii de gradina este in cele mai multe cazuri o activitate usor de realizat. Experienta in domeniul constructiilor este utila, insa aceasta poate fi inlocuita cu consultarea unor tutoriale existente in mediul online, care arata pas cu pas operatiunile ce trebuie efectuate. Sculele si uneltele care sunt folosite pentru construirea magaziei sunt cele uzuale, de regula, ca de exemplu: fierastraul manual sau electric pentru lemn sau metal, surubelnita, aparatul de sudura, ciocanul, ruleta, creion, unelte pentru zidarie (daca se apeleaza la aceasta varianta).

2.1. Construirea unei magazii din lemn

O magazie din lemn este varianta cea mai usor de realizat, pentru ca materialele lemnoase pot fi taiate cu usurinta, iar construirea propriu-zisa poate fi facuta doar cu ajutorul cuielor si a unui ciocan. Dupa alegerea locului potrivit, preferabil in gradina si pe un loc drept, se trece la prima etapa, cea a construirii bazei. Desi aceasta poate fi plasata direct pe pamant, se recomanda suspendarea ei la cativa centimetri de sol, pentru ca umiditatea sa nu afecteze structura de rezistenta.

 

Baza este construita din stinghii de lemn peste care se asaza o podea din scandura sau din OSB. Dupa finalizarea bazei se construieste structura de sprijin, lasandu-se spatii pentru usa si ferestre. Acoperisul poate fi construit in una sau doua ape, dandu-i-se un unghi potrivit pentru a se evita stationarea apei de ploaie sau adunarea unei cantitati insemnate de zapada.

Inchiderea se face cu scandura sau cu placi aglomerate lemnoase de tip sandwich, ce cuprind si izolatie termica, iar acoperisul se inchide cu tabla sau cu carton bituminos. La final sunt montate geamurile si usile si se face conexiunea la instalatia electrica. Nu trebuie uitata aplicarea unui strat de protectie al lemnului sub forma unui grund si a unei vopsele care sa impiedice patrunderea umezelii in lemn si a insectelor daunatoare.

2.2. Construirea unei magazii din tabla

Magaziile din tabla, in special daca se folosesc materiale de tip premium, au o rezistenta sporita fata de cele din lemn, iar designul ales poate fi unul impresionant. Prin folosirea culorilor diverse si a modelelor variate, cabanele din acest material pot deveni adevarate puncte de atractie ale unei gradini deosebite.

Construirea unei magazii de tabla este putin mai dificila, pentru ca taierea metalului si sudarea acestuia pentru realizarea structurii presupun existenta unor abilitati minime in domeniul constructiilor si detinerea unor scule care nu exista in fiecare gospodarie. Din aceasta cauza nu se recomanda inceperea unui astfel de proiect daca experienta lipseste cu desavarsire, optiunea corecta fiind apelarea la un mester specializat in domeniu.

In cazul in care se apeleaza la aceasta varianta, proiectul este usor de pus in practica, montajul fiind unul rapid. Primul pas este realizarea scheletului constructiei din bare de metal sau cornier conectate cu ajutorul aparatului de sudura. Inchiderea se face cu foi de tabla taiate la dimensiune, prinse de structura metalica prin suruburi autofiletante. Acoperisul executat tot din tabla poate fi dotat si cu un sistem de jgheaburi si burlane pentru indepartarea apei de ploaie cat mai departe de structura. Etapa finala este reprezentata de montarea finisajelor (usi, ferestre, mobilier, izolatie etc.).

2.3. Construirea unei magazii din zidarie

Magaziile din zidarie sunt construite mai rar, pentru ca proiectul este mai complex si mai costisitor. Spre deosebire de celelalte doua optiuni, in acest caz este obligatorie realizarea unei fundatii pe care sa se sprijine zidurile grele din caramida sau BCA. Acest element asigura stabilitate si reprezinta baza pe care se vor construi peretii. Dupa construirea fundatiei peretii sunt ziditi, lasandu-se spatiile corespunzatoare pentru geamuri si usi. Dupa finalizarea peretilor este montat acoperisul din lemn, acoperit cu diverse materiale (tabla, tigla clasica, tigla metalica). Peretii pot fi lasati fara acoperire in cazul in care se doreste vizibilitatea caramizii sau poate fi folosit un material pentru acoperire.

3. Planul de constructie a magaziei si obtinerea autorizatiei pentru obtinerea unei magazii 

In momentul construirii unei anexe gospodaresti poate exista obligativitatea realizarii unei documentatii care sa permita obtinerea unei autorizatii de constructie. Exista si varianta ridicarii unei magazii de gradina, care nu necesita o astfel de autorizatie. In acest caz magazia trebuie sa fie construita direct pe pamant, fara a exista o fundatie betonata, aflata pe suprafata solului sau sapata.

Cladirea nu trebuie sa aiba nici acces la utilitati, ca de exemplu curentul electric sau apa curenta. Aceasta varianta nu este des intalnita, deoarece magazia nu ar avea functionalitate completa si ar avea un caracter semitemporar, in majoritatea cazurilor romanii apeland la varianta care necesita realizarea unei documentatii inaintate catre institutiile statului roman.

Legislatia statului roman prevede care sunt tipurile de cladiri ce necesita obtinerea unei autorizatii de constructie, precizand documentele ce trebuie depuse in acest sens:

  • Copii dupa actele de identitate ale proprietarului locuintei;
  • Copii dupa actul de proprietate al locuintei si al terenului pe care urmeaza sa fie ridicata magazia;
  • Planurile cadastrale ale cladirii si curtii;
  • Cererea tip pentru eliberarea autorizatiei de constructie;
  • Documentul de tip chitanta, care sa dovedeasca plata taxelor obligatorii;
  • Proiectul de constructie, realizat de un specialist;
  • In cazul in care in magazie sau intr-o parte a acesteia vor fi adapostite si animale domestice, cum se intampla uneori, este necesara prezentarea unor avize de mediu specifice.

Dupa depunerea tuturor acestor documente la primaria localitatii unde se afla locuinta se va primi autorizatia de constructie. Termenul de obtinere a acestui document este de maxim 30 de zile de la data depunerii actelor. La terminarea acestei perioade primaria este obligata sa elibereze autorizatia sau sa motiveze in scris de ce a refuzat sa o acorde. Valabilitatea acesteia este de 12 luni de la momentul eliberarii, constructia trebuind sa fie incheiata in totalitate inainte de atingerea acestei date. Exista posibilitatea extinderii perioadei de valabilitate, insa in acest caz va fi obligatorie plata unei taxe suplimentare.

Proprietarii de locuinte care doresc sa ridice o magazie ca anexa gospodareasca trebuie sa stie care sunt conditiile ce impun prezenta sau nu a autorizatiei de constructie. In cazul in care acest document este obligatoriu, dar proprietarul nu-l obtine si trece la realizarea proiectului pot fi primite amenzi usturatoare, la care se adauga si obligativitatea demolarii structurii pe cheltuiala acestora. Avand in vedere aceste elemente este indicata intrarea in legalitate, chiar daca acest lucru presupune o birocratie destul de stufoasa si plata unor sume pentru realizarea proiectului si pentru eliberarea autorizatiei.

imagejh0bcp.png

imagenk9sd.png

imagecke.png

images4mq.png

imageftuu.png

imageylfc6.png

 

image0iklr.png

imagex1c9l.png

imageg82hk.png

image5l17.png

imagezfryb.png

imagenh6a.png

In concluzie, persoanele care au curte si gradina pe care le ingrijesc in mod frecvent ar trebui sa-si construiasca o magazie pentru a avea la dispozitie un spatiu multifunctional, in care sa-si tina sculele si uneltele necesare.

Surse foto: unsplash.com, pixabay.com, ro.pinterest.com.