Mergi la pagina principala
Lindab Logo
Choose languge
Intra in cont

Lucrul la inaltime – Instructiuni utile, norme de securitate si metode de protectie

imagew90qf.png

Lucrul la inaltime cuprinde totalitatea activitatilor care se desfasoara la minim 2 metri distanta de sol. Aceste tipuri de activitati sunt reglementate prin lege si impun respectarea unor norme specifice, care au ca scop siguranta si protectia lucratorilor. Asadar, fie ca esti angajator sau antreprenor si detii un business care presupune astfel de activitati, fie ca esti angajat si lucrezi sau iti doresti sa lucrezi intr-un domeniu care necesita acest lucru, informatiile referitoare la norme si prevederi de securitate a muncii sunt esentiale si utile. Prin urmare, documenteaza-te cu atentie si afla detalii folositoare despre acest subiect.

 Cuprins

  1. Lucrul la inaltime pe scara – Ce norme de securitate exista in legislatie?
  2. Alte instructiuni si reglementari privitoare la lucrul la inaltime

1. Lucrul la inaltime pe scara – Ce norme de securitate exista in legislatie? 

In legislatia curenta, lucrul la inaltime cuprinde, prin definitie, activitatile care sunt desfasurate la minim 2 metri inaltime – aceasta distanta se masoara de la talpile lucratorului, pana la baza (pana la sol sau pana la alta baza de referinta stabila). Exista si o categorie de lucru la inaltime mica, pentru activitatile care au loc la o inaltime de pana la 2 metri – in acest caz, pot fi necesare doar anumite masuri de securitate, in functie de specificul activitatii.

Este important ca factorii de risc sa fie, pe cat posibil, diminuati sau eliminati si, de aceea, trebuie luate in considerare o serie de norme esentiale, pe care trebuie sa le respecte toate persoanele fizice si juridice care desfasoara astfel de activitati. De exemplu, fiecare lucrator trebuie sa foloseasca un echipament de protectie, care sa se afla in stare perfecta de utilizare, indiferent de activitatea respectiva (montare de acoperisuri, asamblarea unor hale metalice, etc.)

In cazul mesterilor care lucreaza cu scari, este bine de stiut ca cele rezemate trebuie sa fie suficient de rezistente si de usoare (fie ca sunt realizate din metal, fie ca sunt alcatuite din lemn sau din alte materiale). De asemenea, lungimea scarii trebuie sa permita lucratorului sa poata sta pe o treapta care sa se afle la o distanta minima de 1 metru fata de capatul superior al scarii. In plus, picioarele scarii trebuie sa fie bine fixate, iar capetele superioare pot fi fixate cu carlige (daca este necesar).

Scarile duble (adica cele care se desfac, in forma de A), trebuie sa fie dotate cu lant de siguranta, pentru a evita desfacerea accidentala in timpul lucrului. Daca inaltimea la care se lucreaza este mai mare de 2 metri, iar scara este amplasata in zone alunecoase sau cu trafic intens, la baza ei trebuie sa stea si un alt lucrator, pentru a asigura un plus de stabilitate. Zona va fi semnalizata corespunzator, in asa fel incat muncitorii si trecatorii sa fie protejati din toate punctele de vedere.

imagevj05g.png

2. Alte instructiuni si reglementari privitoare la lucrul la inaltime

Exista si alte reguli si norme specifice de securitate a muncii, pe care este bine sa le stii. De pilda, exista si o limita de varsta obligatorie pentru lucrul la inaltime: varsta minima este de 18 ani, iar varsta maxima admisa este de 55 de ani.

Echipamentele individuale de protectie sunt obligatorii si trebuie sa cuprinda toate elementele prevazute in legislatie. Exista mai multe categorii de obiecte si echipamente de acest gen: poate fi nevoie de carlige, incaltaminte specifica, ochelari, casca de protectie, centuri de siguranta si alte accesorii, care au ca scop siguranta lucratorului.

Lucrul la inaltime se considera a fi o activitate periculoasa si, de aceea, toti angajatorii trebuie sa se asigure ca se respecta toate normele existente in legislatie privind acest subiect, atunci cand pun la punct procedurile de respectare a metodelor de protectie in munca.

In concluzie, lucrul la inaltime este o activitate care are un potential mare de risc si, din acest motiv, exista legi si reguli care trebuie puse in practica, pentru protectia lucratorilor. Citeste cu atentie informatiile existente in lege si asigura-te ca pui in aplicare toate acele indicatii, recomandari si obligativitati. Siguranta este cea mai importanta pentru bunul mers al lucrarilor si pentru finalizarea proiectului – prin urmare, nu ignora acest aspect esential!

Sursa foto: lindab.ro, pixabay.com