Mergi la pagina principala
Lindab Logo
Choose languge
Intra in cont

Modele de garaje simple - de la proiectare si autorizatii, pana la idei concrete de construire

imagemefr.png

Garajul este acel spatiu destinat parcarii autovehiculelor de orice fel. Pe langa adapostirea masinilor de conditiile climatice, un garaj poate fi utilizat si in alte scopuri, cum ar fi depozitarea uneltelor si a altor utilaje. De asemenea, exista modele de garaje simple sau modele mai complexe, unde pot fi efectuate anumite reparatii ale autovehiculelor. In functie de amplasare si de modul in care urmeaza sa fie utilizate, pot fi mai multe tipuri de garaje destinate exclusiv parcarii sau modele mixte, cu multiple intrebuintari. Indiferent de destinatia lor, rezidentiala sau industriala, garajele prezinta anumite caracteristici in ceea ce priveste planul de construire, materialele necesare, tipul de acoperis folosit sau sistemele de ventilatie. In articolul urmator, vei descoperi diverse idei care sa te ajute in constructia unui garaj si vei afla cele mai utile informatii in acest sens.

Cuprins:

  1. Modele de garaje - inspiratie pentru viitoarele proiecte
    1.1. Modele de garaje simple - practice si usor de construit
    1.2. Modele de garaje duble - flexibilitate si spatiu suplimentar
    1.3. Modele de garaje moderne - utile in multiple intrebuintari

  2. Proiecte de garaj in functie de amplasare
    2.1. Proiecte de garaje independente
    2.2. Modele de garaj lipite de o cladire
    2.3. Proiecte de garaj subterane

  3. Modelul de garaj perfect si etapele unei strategii bine puse la punct
    3.1. Modele de garaje auto - planificarea intregului proces de construire
    3.2. Acte necesare si autorizatie constructie garaj

1. Modele de garaje - inspiratie pentru viitoarele proiecte

Garajul este un spatiu aditional practic care poate servi mai multor scopuri. Acesta poate fi simplu, dublu sau proiectat intr-un plan modern. Alegerea solutiei perfecte, depinde de mai multi factori, precum modul de utilizare, suprafata, nevoi si preferinte. Desi nu exista o dimensiune ideala pentru un garaj, varianta potrivita depinde de propriile nevoi.

1.1. Modele de garaje simple - practice si usor de construit

Modelele de garaje simple sunt cele mai populare, tocmai datorita simplitatii, functionalitatii si usurintei cu care pot fi construite. Chiar daca nu prezinta nimic sofisticat, aceste proiecte de garaj pot fi realizate intr-o gama variata de stiluri si formate, astfel incat rezultatul final sa fie unul remarcabil. Pe langa spatiul pentru autovehicule, unele modele includ si alte caracteristici, precum locuri de depozitare suplimentare sau zone care pot fi folosite ca ateliere de reparatii.

image4x3yn.png

imagemepiq.png

imagexebp8.png

image54cgr.png

1.2. Modele de garaj duble - flexibilitate si spatiu suplimentar

In functie de numarul de autoturisme, exista si modele de garaj duble. De regula, constructia unui garaj dublu presupune existenta a doua usi pentru fiecare masina. In afara de parcarea autovehiculelor, garajele cu doua locuri sunt excelente si pentru depozitare. Aceste variante ofera mai multa flexibilitate si spatiu suplimentar.

image8k047.png

imageuskle.png

imagelv3aog.png

image4r5v9.png

1.3. Modele de garaj moderne - utile in multiple intrebuintari

Modelele de garaje moderne se concentreaza pe functionalitate mai presus de orice. Aceste tipuri de garaje reprezinta un spatiu utilitar, cu un design deosebit, astfel incat sa raspunda tuturor nevoilor. Garajele moderne nu trebuie sa fie doar simple spatii de depozitare ale masinilor, ci pot servi oricand si altor scopuri. In cazul In care prioritatile se schimba, aceste anexe pot deveni oricand camere de lucru sau birouri. De cele mai multe ori, garajele moderne adapostesc si doua sau trei masini si reusesc sa ofere, in acelasi timp, suficient spatiu de depozitare.

imagene0pd.png

imagerp3v.png

2. Proiecte de garaje in functie de amplasare

Pe baza anumitor caracteristici de constructie, proiectele de garaj pot fi clasificate in functie de amplasare ca fiind independente, anexate si subterane. Optiunea potrivita depinde de mai multi factori precum nevoi, suprafata si bugetul alocat.

2.1. Proiecte de garaje independente

Avantajul unui proiect de garaj independent este libertatea de personalizare a designului. In plus, un garaj care nu este anexat la o cladire sau casa, poate fi amplasat oriunde caile de acces il fac mai convenabil. Intr-un garaj detasat este mult mai simplu sa incluzi o mansarda care sa ofere si mai multa versatilitate si spatiu suplimentar. De asemenea, acesta mentine departe de zonele de locuit monoxidul de carbon emis de masini. Toyusi, exista o multime de solutii de curatare a aerului eficiente care pot fi instalate oriunde.

image0tcw7.png

2.2. Modele de garaj lipite de o cladire

In general, sunt preferate proiectele de garaj conectate de cladiri, mai ales datorita costurilor mai reduse pe care le implica. Un astfel de spatiu imparte un perete cu restul cladirii, ceea ce face reteaua electrica mult mai usor de instalat. De asemenea, presupune un grad ridicat de confort, accesul facandu-se prin interior.

Chiar daca acest tip de garaj comunica cu restul cladirii, motiv pentru care noxele se pot infiltra mai usor, sunt disponibile diverse modalitati de a filtra si curata aerul, la care poti apela cu incredere. Un exemplu sunt grinzile de racire, care pot fi utilizate in orice incapere cu pereti despartitori, fiind utile atat pentru racire, cat si pentru incalzire si ventilatie.

imagelidfn.png

2.3. Proiecte de garaj subterane

Printre tipurile de garaje se numara si cel subteran. Acesta este intalnit mai rar in cazul locuintelor, date fiind costurile semnificative pe care le implica. Garajul subteran se caracterizeaza prin faptul ca se afla sub nivelul solului, fara a interfera cu fatada casei sau a constructiei. Este utilizat pe scara larga in centrele comerciale, in locurile aglomerate, in casele cu un singur etaj sau in zonele cu pante accentuate. Ca in cazul tuturor proiectelor de arhitectura si urbanism, este recomandat sa ai parte de planificarea si monitorizarea unui profesionist pentru constructie, pentru a evita orice eroare pe parcurs.

3. Modelul de garaj perfect si etapele unei strategii bine puse la punct

Garajele sunt spatii versatile, adaptabile multor intrebuintari. De aceea, pentru a putea fi transformate oricand in locuri perfect functionale sau chiar locuibile este important sa incorporezi suficienta ventilatie, lumina si izolatie, pentru schimbarile de temperatura sezoniere. Un plan efectiv de constructie, care sa includa modelul de garaj, materialele si dimensiunea, face parte dintr-o strategie bine pusa la punct.

3.1. Modele de garaje auto - planificarea intregului proces de construire

Pentru construirea unui garaj, este fundamental sa iei in considerare dimensiunile minime pentru amenajare. Pentru a efectua acest calcul, dimensiunea unei masini este cel mai important criteriu de care se tine cont. De asemenea, trebuie prevazuta o distanta laterala suplimentara pentru a te asigura ca usile vehicului pot fi deschise in mod confortabil de pe ambele parti.

Durata de viata si succesul unui proiect de garaj depind foarte mult si de calitatea materialelor folosite atat pentru pereti, cat si pentru acoperis si pentru pardoseala. Asadar, o decizie importanta atunci cand construiesti un garaj este sa hotarasti ce tip de materiale vei folosi.

imagex8hmf.png

Materiale pentru pereti

In ceea ce priveste structura unui garaj, cladirile metalice au devenit foarte des intalnite datorita durabilitatii, flexibilitatii si rezistentei la mucegai. Otelul este cel mai bun material de constructie, prin urmare este folosit frecvent la astfel de proiecte. Constructia unui garaj metalic este o optiune foarte buna, cu cerinte minime de intretinere si rezistenta indiferent de vreme. Acesta poate fi completat cu alte materiale care sa ofere izolatia necesara. In comparatie cu materialele conventionale, otelul este foarte rentabil si usor de intretinut.

O alta alegere des intalnita este constructia unui garaj din lemn. Acesta trebuie tratat si lacuit cu scopul de a preveni infiltratiile de apa. Printre principalele avantaje ale lemnului se numara accesibilitatea, versatilitatea, usurinta in montare si calitatile estetice deosebite.

Polietilena, BCA-ul si rasinile de vinil sunt alte optiuni potrivite pentru structura unui garaj. Modelele de garaje moderne din beton sunt cunoscute pentru rezistenta si durabilitatea lor. In afara de acest lucru, betonul este cunoscut pentru faptul ca absoarbe si retine caldura, ceea ce face ca garajul sa fie foarte cald si umed.

image3d97k.png

image4ece.png

imagemclpw.png

Materiale pentru acoperisuri

In mod traditional, acoperisurile pentru garaje sunt realizate din placi de policarbonat, sindrila si tigla usoara. Tigla metalica simpla este o alegere accesibila, ce pastreaza aceleasi repere calitative si un montaj facil si sigur. In functie de necesitati, exista si variante de tigla metalica din gama premium, ce asigura rezistenta sporita la vant sau la incarcari de zapada, oferind in acelasi timp un design desavarsit. Pentru cei care isi doresc acoperisuri cu aspect de sindrila, tigla metalica cu granule minerale reprezinta o optiune excelenta.

Materiale pentru pardoseala

Pardoseala poate fi realizata din diverse materiale, dintre care podelele epoxidice sigilate sunt castigatoare. Acestea au o durata de viata foarte mare si nu raman patate in urma scurgerilor de la autoturisme. Alte variante potrivite sunt dalele din plastic, portelan sau vinil si mocheta de exterior.

Desi garajele pot fi privite ca anexe sumbre, nu trebuie sa fie deloc asa. Exista o multime de optiuni pentru a imbunatati spatiul cu diverse finisaje, materiale si caracteristici sau functionalitati suplimentare care transforma garajul intr-un spatiu ce se pliaza perfect pe nevoile tale. Interioarele incalzite si izolatiile sunt doar cateva exemple in acest sens.

Un alt upgrade inteligent este si ventilatia. Ventilatia adecvata unui garaj este deosebit de importanta, mai ales atunci cand acesta serveste si altor scopuri. Pentru a asigura cea mai buna functionalitate a acestuia, sistemul de ventilatie potrivit se stabileste in functie de tipul de garaj. Atunci cand este vorba de un model de garaj mai complex, un climat interior optim conteaza foarte mult. Acelasi lucru se intampla si in cazul garajelor anexate de o alta cladire sau casa, deoarece substantele chimice generate pot fi periculoase, daca se infiltreaza in zonele de locuit.

Deoarece umiditatea este crescuta, iar emisiile de noxe si substante daunatoare sunt in cantitati mari, exista solutii de ventilatie care reduc aceste probleme, elimina mirosurile, dar si riscul de aparitie a mucegaiului, din cauza umiditatii crescute. De asemenea, caldura care se acumuleaza intr-un garaj in timpul lunilor de vara poate produce disconfort, efectul fiind similar si in timpul iernii.

Pentru a determina care sunt cele mai bune optiuni de ventilatie potrivite modelului tau de garaj, este important sa apelezi la un specialist. Acesta te poate ghida in tot acest proces, furnizandu-le recomandarile potrivite. Astfel, poti fi sfatuit sa instalezi un sistem de ventilatie pentru acoperis, ferestre sau guri de aerisire, pentru usa garajului sau un ventilator de evacuare.

image309zv.png

Un model de garaj unic si atractiv trebuie sa aiba urmatoarele caracteristici:

  • Rentabilitate;
  • Siguranta si securitate;
  • Durabilitate;
  • Intretinere minima;
  • Potential de relocare si adaptabilitate (posibilitatea de a fi folosit in alt scop);
  • Sustenabilitate (utilizarea de materiale reciclabile si reutilizabile);
  • Estetica placuta;

Pentru a garanta toate aceste lucruri si integritatea unui garaj, este necesar ca acesta sa fie bine protejat de ploaie, soare, temperaturi extreme si sa fie fiabil si convenabil. Pastrarea performantei structurale si a esteticii moderne se poate realiza doar prin deschiderea fata de progresele tehnologice, folosindu-se materialele potrivite, indiferent de complexitatea lucrarii.

3.2. Acte necesare si autorizatie constructie garaj

Indiferent de locul in care este amplasat, este necesara o autorizatie de constructie pentru garaj. O astfel de anexa presupune depunerea la primarie a unui certificat de urbanism in baza caruia se elibereaza si autorizatia. Este recomandat sa se tina cont de acest pas deoarece amenzile pot ajunge pana la 10.000 de lei.

Dosarul pentru obtinerea certificatului de urbanism pentru garaj trebuie sa contina urmatoarele documente:

  • Copie dupa actul de proprietate al terenului;
  • Chitanta pentru achitarea taxei;
  • Doua planuri cadastrale la scara 1/500;
  • Doua planuri cadastrale la scara 1/2000;

Certificatul de urbanism este valabil 24 de luni de la emitere, timp in care se poate pregati dosarul pentru obtinerea autorizatiei de constructie. In acest scop sunt necesare urmatoarele acte:

  • Certificatul de urbanism;
  • Copie dupa actul de proprietate al terenului si al cladirii;
  • Proiectul de autorizare emis de un arhitect;
  • Avizul de la Agentia pentru Protectia Mediului;
  • Alte avize privind racordarea la utilitati, prevenirea si stingerea incendiilor;
  • Chitanta de achitare a taxei privind autorizatia de constructie;
  • Cerere-tip.

Atunci când este vorba de amenajarea unui model de garaj în curte, care este de tip deschis si nu are fundatie sau este construit dintr-o structura usoara, constructia poate fi realizata fara autorizatie.

In concluzie, exista diverse modele de garaje simple care pot oferi un spatiu functional si confortabil nu doar pentru depozitarea masinii, ci si pentru repararea acesteia sau pentru alte intrebuintari. O atentie deosebita trebuie acordata materialelor folosite, finisajelor si a altor functionalitati suplimentare, care vor transforma garajul intr-un spatiu inteligent si util.

Surse foto: pexels.com, unsplash.com, lindab.ro