Modele de hale metalice care aduc plusvaloare oricarui tip de activitate economica in prezent
Inca din zorii evolutiei relatiilor de productie economica, nevoia de spatii de depozitare a fost una dintre cerintele constante pentru orice ramura a activitatii productive umane. Fie ca este vorba de agricultura, fie ca este vorba de industrie sau comert, spatiile de depozitare au constituit, de-a lungul istoriei umanitatii, unele dintre cele mai comune si, in acelasi timp, necesare tipuri de constructii.
Dupa raspandirea metalurgiei moderne si diversificarea proceselor de productie cu eficienta ridicata, spatiile de depozitare inchise au inceput sa fie realizate din elemente metalice. Astfel, aparitia halelor metalice este un pas esential din punctul de vedere al versatilitatii, usurintei de realizare si costurilor reduse de constructie spre deosebire de halele clasice din caramida sau prefabricate din beton. In timp, diversele modele de hale metalice au acaparat o proportie insemnata a pietei spatiilor de depozitare si a altor tipuri de spatii cu scopuri economice, incat astazi este aproape imposibil sa nu intalnesti in orice domeniu acest tipar constructiv. Iata de ce, in acest articol vei afla mai multe detalii despre principalele modele de hale metalice, domeniile in care aceste constructii sunt azi indispensabile precum si avantajele pe care le ofera acest tip modern si practic de constructii.
Cuprins
- Modele de hale metalice si avantajele acestei solutii de proiectare in aproape orice domeniu economic
- Modele si tipuri de hale metalice mici si mari folosite in diverse domenii
- Modelele de hale metalice si etapele constructive ale acestor obiective
1. Modele de hale metalice si avantajele acestei solutii de proiectare in aproape orice domeniu economic
Este deja un fapt general cunoscut ca structurile metalice - in special cele realizate pe baza otelului - sunt azi unele dintre cele mai raspandite materiale de constructii pe cuprinsul intregii planete. Otelul continua sa fie, la peste 100 de ani de la generalizarea obtinerii sale ca produs al siderurgiei moderne, unul dintre cele mai apreciate si mai durabile materiale folosite in compozitia elementelor structurale din domeniul constructiilor.
Halele, de la cele de depozitare si pana la cele cu diverse alte aplicatii, nu puteau sa ocoleasca folosirea otelulului ca material principal in componenta structurii de rezistenta si in ansamblul constructiv al celorlalte elemente componente. Astfel, structurile metalice au condus, in mod natural, la raspandirea in prezent a unora dintre cele mai comune tipuri de hale - halele metalice.
Principalele caracteristici ale halelor cu structura metalica sunt rigiditatea, stabilitatea si rezistenta la care se adauga durabilitatea, toate acestea fiind apanajul otelului care intra in proportie covasitoare in compozitia materialelor de constructii folosite la realizarea unei hale metalice moderne.
Halele metalice nu sunt azi doar apanajul uneia sau alteia dintre ramurile economiei si nu mai sunt folosite exclusiv pentru depozitarea de materii prime si materiale sau pentru a gazdui activitati industriale. Se pot intalni modele de hale metalice in toate domeniile economiei de la industrie la comert si de la agricultura la transporturi si logistica. Exista cateva motive esentiale pentru care acest tip de constructie este preferat in aproape orice domeniu al activitatii economice umane, motive care se traduc in certe avantaje pe care halele metalice le ofera spre deosebire de alte tipuri de astfel de constructii realizate din materiale diferite.
- Halele metalice asigura modularitatea - astfel ca daca dupa realizare unei constructii pentru un anumit scop se decide expansiunea activitatii sau modificarea ori adaugarea de noi activitati, hala poate fi marita sub diverse forme sau chiar transformata astfel incat sa serveasca noilor scopuri. Acest grad de flexibilitate nu poate fi intalnit in cazul halelor din caramida, de exemplu.
- Halele metalice sunt prietenoase cu mediul inconjurator, fiind realizate in proportie de peste 80-90% din materiale care pot fi reciclate si refolosite de mai multe ori. Otelul este un material care poate fi refolosit prin procese metalurgice aproape la infinit astfel ca impactul de mediu al unei hale metalice este foarte redus.
- Halele metalice au o rezistenta foarte buna la incendiu, fiind sigure in acest sens pentru depozitari sau pentru orice alte tipuri de activitate industriala. Mai mult, materialele componente in afara structurii metalice de la casete structurale, casete de fatada si pana la panourile sandwich sunt ignifuge sau, cel putin, tratate ignifug pentru a rezista la foc.
- Preturile de constructie ale unei hale metalice sunt cu mult sub costurile implicate in realizarea unor hale din alte tipuri de materiale atat in ceea ce priveste materialele de constructie in general, cat si in privinta manoperei. Halele metalice se construiesc cu ajutorul componentelor prefabricate care solicita doar asezarea conform proiectului si montajul la locatie.
- Viteza de realizare si dare in folosinta a unei noi hale metalice este de multe ori mai mare decat cea inregistrata pentru alte modele constructive. Timpul de realizare al unei hale metalice fata de o hala clasica din zidarie este de ordinul catorva zile, fiind vorba doar de montajul componentelor deja realizate in fabrici de constructii metalice. Astfel, orice proiect de business poate conta pe o viteza excelenta de punere in opera a unui proiect. deoarece atat realizarea componentelor prefabricate ale modelului halei metalice in functie de proiect, cat si montajul acestora la locatie nu depaseste cateva zeci de zile.
- Halele metalice sunt stabile, rezistente si rigide fiind pretabile, in functie de proiect, chiar si pentru activitati ale industriei grele. Intretinerea halelor metalice este foarte simpla si nu solicita lucrari costisitoare. De cele mai multe ori, componentele structurale metalice ale halelor sunt galvanizate, astfel ca nu prezinta probleme cu ruginirea la umezeala atmosferica.
2. Modele si tipuri de hale metalice mici si mari folosite in diverse domenii
Realizarea unui model de hala metalica presupune includerea acesteia de la bun inceput in una sau alta dintre categoriile de folosinta in functie de scopul pentru care este realizata. In raport cu domeniul economic in care vor fi utilizate, halele metalice se pot imparti in mai multe categorii, dupa cum urmeaza:
- Modele de hale metalice industriale
Halele metalice industriale sunt unele dintre cele mai comune modele constructive de acest tip. In domeniul industrial, halele metalice pot fi folosite atat pentru depozitarea materiilor prime si a materialelor necesare in productie, cat si pentru a gazdui procesele de productie propriu-zise. Activitatile de productie de natura industriala fie ca este vorba de siderurgie, constructii de masini unelte, industria constructiilor auto, de industria alimentara, de procesare a produselor agricole si zootehnice, fie ca este vorba de orice alt tip de activitate industriala, se pot realiza in interiorul unor hale metalice care prezinta avantajul unei puneri rapide in opera si al inceperii imediate a activitatii.
Halele metalice industriale pot fi dotate foarte usor cu instalatii de refrigerare si congelare - un avantaj esential in special pentru industria alimentara. De asemenea, in functie de proiect, structura lor de rezistenta permite instalarea unor lifturi sau macarale de hala care pot manipula obiectele si uneltele grele folosite in diversele procese industriale.
- Modele de hale metalice folosite in agricultura
Agricultura este un domeniu economic care profita din plin azi de existenta halelor metalice si de rapiditatea cu care acestea pot fi instalate. In domeniul agricol ele sunt utilizate cu precadere pentru depozitarea recoltelor cerealiere sau legumicole. De asemenea, diverse modele de hale metalice pot fi folosite in fermele zootehnice pentru cresterea si adapostirea animalelor de la pasari si pana la bovine, asigurand izolarea termica si protectia la intemperii cu temperaturi optime pentru bunastarea animalelor domestice.
In plus, in afara perioadelor de munci agricole, diversele modele de hale metalice pot asigura adapostirea utilajelor agricole de la tractoare si pana la combine impreuna cu toate accesoriile acestora, servind astfel ca o excelenta baza automecanica pentru intretinerea, protejarea si chiar efectuarea reparatiilor necesare acestor unelte de baza ale agriculturii. Ca si in cazul industriei alimentare, halele metalice folosite in domeniul agricol pentru depozitare pot fi prevazute cu instalatii frigorifice pentru pastrarea, de exemplu, in bune conditii a fructelor si legumelor pe perioade mai lungi de timp de la momentul recoltarii si pana la transport si comercializare.
- Modele de hale industriale folosite in activitati comerciale si de servicii
Diversele modele de hale metalice se pot adapta cu usurinta si activitatilor comerciale asa cum este cazul marilor magazine de retail, de bricolaj, al hipermarketurilor sau al saloanelor de vanzari auto. De asemenea, halele metalice sunt o alegere excelenta pentru gazduirea serviciilor de reparatii auto precum si a spalatoriilor de vehicule. Nu in ultimul rand, suporta amenajarea cu usurinta a spatiilor de birouri, fiind astfel o modalitate excelenta de imbinare unitara a activitatilor comerciale sau de productie cu cele de tip birou pentru orice tip de afacere in aproape orice domeniu.
- Modele de hale metalice folosite pentru activitati sportive si sociale
Modelele de hale metalice industriale nu sunt apanajul exclusiv al ramurilor economice productive. Halele metalice sub diverse forme si de diferite dimensiuni pot gazdui arene de sport, sali de fitness, terenuri de sport pentru scoli sau chiar sali polivalente. Din punctul de vedere al sigurantei sportivilor, copiilor sau spectatorilor, halele metalice sunt sigure si indeplinesc toate normele de securitate pentru evenimente diverse.
3. Modelele de hale metalice si etapele constructive ale acestor obiective
Avand in vedere multiplele avantaje pe care alegerea unuia sau altuia dintre diversele modele de hale metalice industriale sau comerciale le ofera este utila si cunoasterea etapelor implicate in constructia acestui tip de obiective.
Spre deosebire de halele construite in mod clasic din zidarie sau din prefabricate din beton, cele metalice nu implica o etapa de constructie propriu-zisa decat in privinta fundatiei. In functie de proiectul tehnic al halei si de scopul pentru care va fi folosita, lucrarea de ridicare a constructiei incepe cu studiul geotehnic si masuratorile necesare pentru determinarea amplasamentului.
Dupa obtinerea autorizatiei de constructie in baza proiectului tehnic se poate trece la comandarea structurii de rezistenta a halei. Grinzile, stalpii de sustinere, traversele metalice se vor realiza dupa dimensiunile si formele solicitate in proiect. Pana la momentul in care comanda structurii halei metalice va fi realizata, se poate trece la saparea si turnarea fundatiei care este realizata din beton armat la cotele necesare pentru activitatile ce vor fi realizate in hala.
Odata fundatia turnata si finalizata, se poate trece la etapa esentiala a montajului halei cu piesele de structura transportate la locul santierului. In functie de inaltimea halei, se va apela la macarale, iar la fiecare montaj al stalpilor de rezistenta si a grinzilor metalice se vor efectua masuratori pentru verticalitate si planeitate.
Dupa finalizarea montajului scheletului halei metalice se poate trece la montajul acoperisului. In acest caz se poate opta pentru tabla de tip tigla metalica sau tabla faltuita, acestea fiind cele mai bune solutii de invelitori pentru hale metalice.
Ulterior montarii acoperisului se poate trece la montarea acoperirilor laterale sau a peretilor halei metalice. Cele mai folosite materiale in acest sens sunt panourile sandwich izolate termic de diverse grosimi care se monteaza usor si asigura de la bun inceput un aspect unitar si modern. Desigur, se va apela si la montarea casetelor structurale si a casetelor de fatada care vor da aspectul final al lucrarii.
In concluzie, alegerea unui model de hala metalica pentru aproape orice tip de activitate economica sau sociala este o optiune excelenta pentru punerea rapida in opera a proiectului oferind si certe avantaje in materie de rezistenta, durabilitate si stabilitate si, nu in ultimul rand, in privinta esteticii arhitectonice moderne.
Sursa foto: Lindab.ro