Montajul coamei pe acoperis: informatiile necesare pentru un acoperis rezistent
Fiind considerata un accesoriu clasic printre piesele de finisaj, coama este o parte importanta a acoperisului, avand un rol important in protejarea acestuia. Insa, coama poate sa fie de mai multe tipuri in functie de constructia pe care o realizezi, iar un montaj corect al coamei va asigura un acoperis rezistent, cu o durata mai mare de viata si care va proteja interiorul casei impotriva tuturor conditiilor climatice. Astfel, din articolul urmator, vei descoperi care sunt etapele importante privind montajul coamei, dar si cateva informatii esentiale pentru a realiza un acoperis durabil, indiferent de conditiile schimbatoare impuse de vreme!
Cuprins:
- Montajul coamei pe acoperisul din tigla metalica: informatii esentiale>
- Cum se realizeaza montajul coamei pe acoperis: etapele necesare
1. Montajul coamei pe acoperisul din tigla metalica: informatii esentiale
Coama arata precum o linie orizontala si poate fi descrisa drept cel mai inalt punct al acoperisului, acolo unde se intalnesc doua planuri aflate in zone opuse ale acoperisului.
In general, pentru acoperisul din tigla metalica, se poate opta pentru o coama de diferite tipuri:
- dreapta;
- rotunda
- semicoama (utilizata pentru acoperisurile cu o singura apa).
Fara doar si poate, coama reprezinta o componenta de baza a acoperisului, dar pentru a functiona eficient, se recomanda si montarea altor accesorii, cum ar fi membrana de difuzie, cunoscuta si sub numele de folie anticondens. Aceasta folie se monteaza orizontal, paralel cu streasina si contribuie la drenarea eficienta a apei de pe acoperis. Pe scurt, curentii de aer au o miscare naturala de la streasina spre coama, care favorizeaza eliminarea condensului in acea zona dintre hidroizolatie si acoperis. Asadar, condensul care se formeaza pe membrana de difuzie se va scurge catre streasina, iar sistemul de jgheaburi si burlane elimina eficient cantitatea de apa, protejand casa impotriva infiltratiilor.
De asemenea, exista si alte accesorii al caror montaj depinde de coama de pe acoperis. De exemplu, pentru a proteja casa in timpul iernii, se poate monta un sistem de parazapezi. Insa, acoperisurile cu lungimi de apa mari necesita automat montarea unor randuri suplimentare de parazapezi. Asa ca acestea se monteaza pe directia coama-streasina, iar pentru a calcula distanta dintre randuri, se va tine cont atat de inclinatia acoperisului, cat si de gradul de incarcare cu zapada in acea zona a acoperisului.
Impreuna cu alte elemente ale acoperisului, coama este un accesoriu important, care asigura durabilitate invelitorii casei. Fie ca este vorba de un acoperis faltuit versatil, de un acoperis aparte din tigla metalica ori de un acoperis practic din tabla cutata, coama are un rol structural important, pentru ca leaga fatetele diferite ale acoperisului, asigurand acea continuitate necesara atat pentru aspect cat si pentru functionalitate!
2. Cum se realizeaza montajul coamei pe acoperis: etapele necesare
Pentru montajul coamelor pe acoperis se pot utiliza:
- capace de inchidere/capace de coama;
- bureti de etansare;
- banda butilica.
Toate aceste elemente asigura o ventilare cat mai eficienta a constructiei si o protejeaza contra precipitatiilor. Ele sunt adaptate pentru forma coamei, indiferent de tipul de coama necesar pentru invelitoarea constructiei.
Dupa ce se aleg aceste elemente, se poate trece la realizarea montajului coamei pe acoperis. Aici trebuie precizat faptul ca o echipa de montatori cu experienta poate realiza eficient aceasta sarcina, insa, in general, etapele presupun:
- pozitionarea corecta a coamei pentru a asigura suprapunerea perfecta peste capetele panourilor de acoperis;
- montarea profilului de agatare pe ambele parti ale coamei;
- lipirea bandei butilice pe profilul de agatare inainte de montarea panoului de tabla;
- etansarea cu mastic butilic la capetele profilului de imbinare;
- montarea profilului de coama peste bordurile de fronton;
- fixarea profilului de coama utilizand suruburi Unifast M la o distanta de 400 mm.
O echipa de montatori cu experienta va realiza corespunzator montajul coamei pe acoperis, indiferent de arhitectura casei construite. Astfel, pentru un acoperis realizat din tigla metalica Roca, de exemplu, poti crea o locuinta care aminteste de frumusetea si naturaletea caselor de vacanta, dar, in acelasi timp, este rezistenta si ii protejeaza pe cei din interior contra fenomenelor meteorologice, oricat de capricioasa ar fi vremea!
In concluzie, coama este unul dintre accesoriile care proiecteaza un acoperis durabil si care nu permite trecerea infiltratiilor. Prin montajul acestei piese, casa are un aspect elegant, datorita formelor si liniilor geometrice, iar tu te vei bucura de confortul caminului tau pentru mult timp!
Sursa foto: Lindab.com