Montare tabla peste tabla - Solutie corecta sau greseala costisitoare?
Numeroase locuinte din Romania au acoperisul realizat din tabla faltuita, materialul fiind considerat in urma cu zeci de ani solutia ideala pentru obtinerea unei structuri de acoperire a casei rezistenta in timp. Durata de viata a unui astfel de acoperis este, insa, relativ redusa. Numerosi proprietari se vad in prezent in situatia de a fi nevoiti sa inlocuiasca vechiul acoperis cu unul nou, materialul preferat fiind, cu precadere, tigla metalica. O tendinta des intalnita este alegerea montarii foilor de tabla metalica peste vechea structura, fara a se indeparta stratul de tabla faltuita. Desi unii mesteri recomanda aceasta solutie ca fiind una ce permite realizarea de economii, in realitate este o alegere gresita, ce va dauna, cu siguranta, in viitor prin micsorarea duratei de viata a noului acoperis.
In articolul de mai jos vei afla ce presupune tehnica montarii tablei peste tabla si vei descoperi principalele avantaje si dezavantaje ale acesteia.
Cuprins:
1. Montarea tablei peste tabla
Acoperisurile ridicate in urma cu 20-30 de ani utilizau pe scara larga tabla zincata ca solutie de incheiere a lucrarii. Materialul nu oferea, insa, o durata de viata extinsa, in special in urma realizarii unor izolatii moderne care au dus la cresterea cantitatii de energie termica pierduta prin tavan. Acest element are ca efect o crestere a umiditatii in zona acoperisului, umiditate ce nu putea fi eliminata la exterior din cauza ventilatiei insuficiente. Umezeala a dus la aparitia unor zone cu rugina, ceea ce a fortat pe proprietari sa realizeze o renovare a acoperisului prin montarea unei noi invelitori.
Unii mesteri, in incercarea de a munci mai putin, au recomandat proprietarilor ca tigla metalica sa fie montata direct peste vechiul acoperis, fara a se indeparta stratul de tabla zincat. Desi pare o solutie economica, este, de fapt, o alegere gresita, pentru ca prin pastrarea vechii table este impiedicata ventilatia naturala, ce ar fi eliminat catre exterior umiditatea ce se formeaza in zona acoperisului.
2. Avantajele si dezavantajele montarii tiglei metalice peste tabla veche
Tigla metalica este un material modern, ce imbina numeroase calitati, printre care pretul accesibil, durata de viata foarte extinsa, de pana la 50 de ani, disponibilitatea intr-o gama variata de culori si modele si existenta unor sisteme complete ce permit realizarea unei structuri impermeabile. Acoperisurile construite din tigla metalica ofera o imagine clasica, mai ales daca se utilizeaza modele ce seamana cu tigla de ceramica clasica, precum tigla metalica Roca, si reprezinta un procent important din totalul proiectelor noi si de renovare a celor vechi. Rezultate asemanatoare sunt obtinute si prin ridicarea unor acoperisuri faltuite si a celor realizate din tabla cutata, aceste doua solutii fiind cele mai accesibile ca pret in prezent.
Pentru ca noul acoperis sa reziste in timp fara probleme se impune respectarea intocmai a unei tehnologii ce are drept rol realizarea unei ventilatii corecte. Prin pastrarea vechii structuri aceasta ventilatie este impiedicata, in special, daca nu este indepartata tabla veche zincata. Alegerea unei astfel de solutii ofera avantaje doar mesterilor incorecti, care vor sa evite cateva zile de munca in plus, pentru proprietari aparand astfel doar dezavantaje.
- Cantitatile mari de aer cald eliminate catre zona acoperisului sunt incarcate cu vapori de umiditate, ce ajung, astfel, in cel mai inalt punct al suprastructurii, de unde nu pot iesi catre exterior din cauza stratului de tabla zincata veche, ce nu a fost indepartat. Vaporii vor condensa si vor afecta structura de lemn a acoperisului;
- Afectarea structurii de lemn poate duce la deformari ce deterioreaza foile de tigla metalica si duce la producerea unor deschideri prin care apa de ploaie, zapada si vantul pot patrunde in interiorul podului;
- In perioadele cu umiditate sporita (primavara sau toamna, atunci cand ploua mai mult), condensul din pod poate fi asa de puternic, incat poate sa apara situatia in care apa condensata sa patrunda la interior, infiltrandu-se in zona instalatiei electrice, unde poate produce scurtcircuit cu efect distructiv.
In concluzie, montarea tiglei metalice peste vechea tabla zincata este o solutie gresita, pentru ca, in scurt timp, vor aparea situatii nedorite, care vor presupune realizarea de investitii noi pentru indepartarea acestor neajunsuri.
Surse foto:
Lindab.ro