Mergi la pagina principala
Lindab Logo
Choose languge
Intra in cont

Panta acoperisului - care este formula de calcul si de ce este importanta panta minima

imagerafp.png

Constructia acoperisului casei trebuie trebuie sa fie realizata corespunzator, tinand cont de mai multi factori. Doar in acest mod, poti asigura confortul termic dorit in intreaga locuinta, precum si protejarea acesteia fata de conditiile meteorologice mai dure.

Unul dintre cele mai importante aspecte il reprezinta panta acoperisului, adica unghiul de inclinare, pe care il vei exprima in grade sau procente. In functie de aceasta panta, poti continua constructia prin alegerea corecta a invelitoarei si vei avea un acoperis functional, bine integrat in ansamblul locuintei.

Cuprins

  1. De ce este importanta panta minima pentru acoperis
  2. Modalitati de calcul a pantei de acoperis intr-o apa 

1. De ce este importanta panta minima pentru acoperis

Fiecare tip de invelitoare ce poate fi folosit pentru constructia acoperisului are o panta minima la care aceasta poate fi montata. Ea reprezinta inclinatia minima la care poti construi acoperisul. Fiecare tip de invelitoare are anumite caracteristici, asa ca este nevoie de o panta mai mica sau mai mare pentru a putea asigura o buna izolare, functionalitate si rezistenta ridicata in timp.

In functie de inclinare, exista riscul ca invelitoarea sa pastreze umiditatea sau alti factori, cum sunt praful sau frunzele. Calcularea incorecta a pantei minime va crea probleme, pentru ca te poti confrunta, de exemplu, cu precipitatii infiltrate in acoperis sau in locuinta. In continuare, vei afla de ce anume trebuie sa tii cont atunci cand vine vorba despre panta minima.

Pentru locuinte aflate in zone protejate de vant, cum sunt cele inconjurate de dealuri, este nevoie de o panta mai mica. In acest caz, va trebuie sa alegi o acoperire impermeabila, ce nu permite patrunderea apei in acoperis. In zonele de campie, inclinatia pantei trebuie sa depaseasca valoarea de 10%, din cauza intensitatii vantului. Deoarece in ariile montane, vantul si precipitatiile sunt intense, locuintele vor avea acoperisuri cu panta mai mare.

imagetnk8c.png

Dupa ce ai decis ce panta este recomandata in zona in care se afla locuinta ta, poti alege un tip de invelitoare. Iata care sunt valorile de care sa tii cont in cazul fiecaruia.

  • acoperitoarele din tabla cutata, faltuita ori din placi realizate din microciment au nevoie de minimum 5° inclinatie;
  • invelitoarele din olane ceramice necesita un prag minim de 11°;
  • invelitoarele din sindrila bituminoasa - inclinatie minima de 12°;
  • tigla de tabla pentru acoperis necesita o panta de minimum 14°;
  • tigla cermica sau din beton are nevoie de inclinatie minima de 15°;
  • tigla de tip solz are nevoie de panta mare, de minimum 25°.

2. Modalitati de calcul a pantei de acoperis intr-o apa

Exista mai multe metode prin care poti stabili valoarea corecta a pantei acoperisului. In cazul in care poti urca pe acesta, urmeaza etapele descrise mai jos:

  • pe invelitoare se pune un bat lung de minimum un metru, perfect vertical (perpendicular pe planul solului) si se noteaza lungimea laturii;
  • se plaseaza un alt bat la un unghi drept (de 90°) cu primul bat, folosind o nivela cu bula sau un echer;
  • se masoara distanta dintre invelitoare si intersectia betelor;
  • se masoara distanta invelitorii de la primul la al doilea bat.

Masuratorile obtinute reprezinta laturile unui triunghi dreptunghic (cu un unghi de 90°), unde lungimea ipotenuzei este data de segmentul reprezentat de invelitoare.

Poti calcula inclinatia acoperisului in procente sau in grade. Pentru a afla procente, tot ce trebuie sa faci este sa imparti latura care reprezinta inaltimea la jumatate din cea care reprezinta lungimea si apoi sa inmultesti rezultatul cu 100.

Daca ai nevoie de inclinatia acoperisului exprimata in grade, atunci este nevoie sa folosesti functii trigonometrice. Cu ajutorul inaltimii si lungimii se calculeaza panta exprimata in procente, iar apoi se aplica functia arctangent (notata arctan). Calculul poate fi facut rapid cu ajutorul unui calculator electronic cu functii. Formula necesara este urmatoarea: arctan(panta/100). Astfel, vei obtine numarul de grade pe care trebuie sa il aiba panta acoperisului tau.

Prin urmare, cu ajutorul unor instrumente simple si a catorva calcule matematice, poti asigura panta corecta a acoperisului tau. Alege materialele potrivite pentru constructia acestuia si astfel vei sta linistit impotriva intemperiilor. Apeleaza la consultanta oferita de specialisti pentru a afla mai multe informatii. Invelitoarea adecvata si constructia corespunzatoare a acoperisului isi vor indeplini misiunea si iti vor asigura confortul termic dorit.

sursa foto: Unsplash.com.