Mergi la pagina principala
Lindab Logo
Choose languge
Intra in cont

Pierderi de caldura in casa - cum sa le eviti prin constructia si renovarea potrivite?

Pierderi de caldura in casa - cum sa le eviti prin constructia si renovarea potrivite.jpg

Cand vine vorba despre economisirea energiei, multe persoane se gandesc, mai ales, la economisirea curentului electric prin diferite metode. Pierderile de energie apar, cu toate acestea, mai ales cand vine vorba despre cea folosita pentru incalzirea locuintei si a apei folosite pentru activitati casnice.

Pierderile de caldura implica costuri suplimentare pentru gazele naturale, care se acumuleaza in timp si care pot fi evitate prin renovarea corespunzatoare a casei, in functie de zonele cu probleme din punct de vedere termic. In continuare, poti afla mai multe despre cauzele pierderilor de caldura si solutiile pe care le ai la dispozitie pentru a le remedia.

Cuprins

  1. Cele mai frecvente cauze ale pierderilor de caldura din casa
  2. Evitarea pierderilor de caldura inca de la construirea casei
  3. Solutii pentru reducerea pierderilor de caldura din casa

3.1. Cum sa-ti construiesti sau renovezi acoperisul pentru a evita pierderile de caldura?

3.2. Reducerea pierderilor de caldura prin refacerea sistemului de grinzi si izolarea acoperisului

3.3. Pierderi de caldura reduse prin sistemul de degivrare potrivit

1. Cele mai frecvente cauze ale pierderilor de caldura din casa

In prezent, factura pentru gaze naturale reprezinta o parte semnificativa a cheltuielilor totale lunare. De aceea, remedierea pierderilor de caldura nu este doar benefica pentru mediul inconjurator, ci aduce si avantaje financiare.

Pierderile de caldura sunt de multe ori cauzate de mai multi factori. Problemele pot aparea la nivelul:

  • acoperisului;
  • ferestrelor;
  • podelelor (mai ales ale etajelor);
  • beciului;
  • peretii exteriori sau interiori;
  • sistemului de incalzire (in special daca caloriferele sunt mai vechi, iar conductele sunt deteriorate si permit disiparea caldurii inainte ca aceasta sa ajunga in locuinta).

Conform unor studii, cea mai multa caldura se pierde la nivelul fatadei, in cazul careia aproximativ 30% se disipa in exteriorul locuintei. Acest procent este urmat de cel de 20% existent in cazul acoperisurilor neizolate corespunzator.

Si sistemul de incalzire vechi poate cauza pierderi de caldura de aproape 15%, pentru ca gazele naturale nu sunt transformate la fel de eficient de caldura ca atunci cand este folosit un sistem modern, alcatuit conform celor mai noi dezvoltari din domeniu. De asemenea, sistemele vechi prezinta si dezavantajul ca nu se pot adapta la cerinte energetice variabile, de exemplu vara sau in cazul perioadelor de absenta indelungata din locuinta.

Pana la 11-12% din cantitatea de caldura se poate pierde si la nivelul beciului, daca acesta nu este izolat corespunzator, din cauza curentilor de aer existenti in acest spatiu.

Pentru ca exista atatea posibile cauze ale pierderilor de caldura, o combinatie a acestora fiind frecventa, poate fi dificil sa rezolvi toate problemele, mai ales pentru ca este nevoie de resurse financiare semnificative.

De aceea, este recomandat sa decizi care este reparatia care merita cel mai mult sa fie facuta din punct de vedere energetic. Repararea acoperisului si a fatadei casei sunt esentiale, chiar daca sunt cele mai costisitoare, pentru ca reduc pierderile foarte mult. Celelalte reparatii pot implica mai putine costuri, de exemplu izolarea beciului sau inlocuirea geamurilor vechi, insa problema nu este rezolvata atat de bine astfel.1. pierderi caldura casa 1.jpg

2. Evitarea pierderilor de caldura inca de la construirea casei

Ca sa eviti problemele legate de incalzire ce pot aparea mai tarziu, este recomandat sa iei in considerare cele mai bune metode de gestionare a caldurii inca din momentul construirii cladirii. Exista cateva recomandari in ceea ce priveste structura si echiparea casei, printre care cele mai importante sunt:

Masivitatea peretilor - cu cat peretii sunt mai masivi, cu atat acestia iti protejeaza mai bine interiorul locuintei de fluctuatiile de temperatura, indiferent de anotimp;

Proportia corespunzatoare a ferestrelor in raport cu peretii - ferestrele ar trebui sa ocupe aproximativ o treime din perete, pentru ca lumina solara si prin urmare caldura sa patrunda suficient in incapere si sa ramana suficient de mult timp acolo: proportia corecta ajuta iarna la reducerea facturilor si vara la mentinerea unei temperaturi scazute

Calitatea ferestrelor - pentru ca pierderile de caldura sa fie evitate in aceasta zona a casei, se recomanda sa alegi ferestre cu strat dublu sau triplu de sticla de calitate inalta;

Dispunerea camerelor - aceasta ar trebui facuta luand in considerare modul in care camerele contribuie la emiterea de caldura, de exemplu bucataria unde folosirea plitelor cu gaz si a cuptoarelor duce la cresterea cantitatii de caldura din locuinta.

2. pierderi caldura casa 2.jpg

3. Solutii pentru reducerea pierderilor de caldura din casa

Solutiile pentru reducerea pierderilor de caldura din locuinta sunt de mai multe feluri, in functie de problemele specifice cu care te confrunti si de tipul locuintei. Masurile difera cand este vorba despre o locuinta ce trebuie renovata sau despre una care este in curs de a fi construita.

3.1. Cum sa-ti construiesti sau renovezi acoperisul pentru a evita pierderile de caldura?

Constructia de calitate a acoperisului este esentiala pentru a preveni pierderile de caldura in anotimpul rece. De asemenea, in cazul locuintelor vechi este esentiala renovarea acestei parti a casei, pentru a reduce costurile legate de incalzirea locuintei iarna.

Masurile pe care trebuie sa le iei sunt mai multe la numar. Trebuie sa te asiguri ca respecti toate aceste masuri cand iti construiesti casa, iar atunci cand o renovezi poti decide in ce privinta au aparut problemele si care ar fi cea mai eficienta metoda de a reduce pierderile luand in considerare si bugetul de care dispui.

Alegerea invelitorii

In primul rand, poti schimba tiglele acoperisului cu unele moderne, care se conformeaza celor mai noi standarde din domeniu.

Tiglele de pe casa sunt cele mai predispuse la deteriorare prin actiunea factorilor de mediu din diferitele anotimpuri. Durata de viata a acestei parti a acoperisului este redusa, in comparatie cu cea a grinzilor, variind, in functie de calitate materialelor folosite, intre 20 si 80 de ani.

Ca sa iei cea mai buna decizie in legatura cu tiglele folosite pentru acoperisul tau, nu trebuie doar sa iei in considerare pretul, ci o varietate de factori, printre care cei mai importanti sunt:

  • aspectul, care trebuie sa se potriveasca cu stilul arhitectural.
  • reglementarile legale cu privire la peisajul urban;
  • necesitatea de mentenanta mai tarziu;
  • daca doresti sa instalezi pe acoperis panouri fotovoltaice.

Pentru a descoperi tipul ideal de invelitoare pentru cladirea ta, adaptat conditiilor individuale din locuinta si din zona unde locuiesti, poti apela la consultanta specializata.

Ca sa alegi cel mai bun material, trebuie sa fii atent ca acesta sa aiba o buna rezistenta la conditiile de mediu, de exemplu la vant si la zapada. Astfel, eviti eventualele probleme care pot aparea, precum deplasarile de tigle care pot duce la patrunderea frigului in interiorul locuintei mai usor.

O solutie de top consta in folosirea tiglei metalice Lindab Nordic 400, un produs premium destinat folosirii chiar si in cele mai aspre conditii de mediu, dupa cum arata si numele. Acesta imbina aspectul foarte placut cu calitatile tehnice excelente, ce ii confera o rezistenta sporita. Fiind singura tigla metalica cu decupaj diagonal din Romania, vei obtine un acoperis cu suprapuneri invizibile, pentru ca prin aceasta caracteristica este favorizata montarea corecta. Pentru ca pierderile de material sa fie minime, tigla este fabricata la dimensiuni speciale in functie de proiect.

O alta invelitoare care poate ajuta la prevenirea pierderilor de caldura in timpul iernii este si acoperisul faltuit. Acesta poate fi folosit atat in cazul cladirilor noi, cat si in cazul celor vechi, avand un aspect atemporal potrivit pentru orice specific arhitectural. Materialele de calitate din care este realizat permit o buna rezistenta la coroziune, chiar si in mediile cu umiditate ridicata, astfel ca nu va aparea deteriorarea care poate duce la patrunderea mai rapida a frigului in pod sau in mansarda.

3.2. Reducerea pierderilor de caldura prin refacerea sistemului de grinzi si izolarea acoperisului

Un alt aspect important al constructiei sau renovarii acoperisului se refera la inlocuirea sistemului de grinzi, in cazul caselor vechi, sau la izolarea corespunzatoare a acestuia.

Refacerea sistemului de grinzi

 In cazul caselor vechi, poate fi necesara si inlocuirea grinzilor, din mai multe motive:

  • vechimea grinzilor (mai ales in cazul cladirilor istorice) face ca rezistenta acestora sa scada, astfel ca este posibil ca invelitoarea sa se lase si sa apara gauri prin care pot patrunde frigul sau precipitatiile;
  • daca invelitoarea acoperisului nu este corespunzatoare, pe masura ce timpul trece umezeala se poate acumula si se poate forma mucegai, care afecteaza lemnul din care sunt facute grinzile.

Izolatia acoperisului

In afara de cladirile foarte vechi, unde sistemul de grinzi trebuie cel mai probabil schimbat, in restul cazurilor sunt necesare doar doua operatiuni de amenajare a acoperisului, pentru a evita pierderile de caldura: schimbarea grinzilor si a izolatiei.

Exista mai multe tipuri de izolatie a acoperisului pe care le poti lua in considerare:

Izolarea podelei podului

Aceasta este cea mai usoara metoda de izolare. Ea consta in asezarea de vata minerala de sticla pe pardoseala podului. Avantajul acestei proceduri este ca mentinerea caldurii este eficienta, in timp ce costurile aferente realizarii izolatiei este comparativ redus. Singurul dezavantaj este ca nu iti poti amenaja o mansarda daca alegi aceasta metoda de a-ti izola acoperisul. In cazul in care vrei sa transformi podul intr-un spatiu de locuit, izolarea se face doar la etajele de dedesubt, prin pereti si podea.

Izolarea pe grinzi

Aceasta este cea mai eficienta metoda de a-ti izola acoperisul. Vata izolanta se asaza deasupra grinzilor si dedesubtul invelitoarei. Pentru ca pierderile de caldura sa fie reduse in mod eficient, este necesara izolarea intregii suprafete a structurii de grinzi.
Acest proces este derulat, de regula, cand se schimba si invelitoarea acoperisului. In cazul cladirilor noi, este necesar ca izolarea pe grinzi sa se faca de la inceput.

Izolarea intre grinzi

Daca invelitoarea acoperisului este intacta, materialul izolator poate fi asezat intre grinzi. Dificultatea in cadrul acestui proces consta in faptul ca vata minerala trebuie inserata intre grinzi perfect, fara sa existe goluri. Prin acestea se poate disipa caldura din interior sau ele pot favoriza retinerea umezelii, care poate afecta structura de grinzi.

O combinatie intre izolarea intre grinzi si pe podea

Pentru a fi sigur ca nu exista pierderi de caldura prin acoperis, poti apela la o combinatie dintre izolarea de pe podea si dintre grinzi. In cazul izolarii pardoselei podului, se recomanda sa adaugi un alt doilea strat de vata de sticla sub forma de placi.

3.3. Pierderi de caldura reduse folosind sistemul de degivrare potrivit

Pentru a reduce si mai mult pierderile de caldura, poti alege sa-ti echipezi casa cu un sistem de degivrare. Degivrarea permite protejarea jgheaburilor si a burlanelor de gheata care, acumulata in cantitati mari, poate produce daune in jurul casei. Pagubele pot afecta si structura acoperisului, pentru ca presiunea suplimentara a ghetii poate duce la afectarea structurii tiglelor si a grinzilor.

Cablul de degivrare se introduce in jgheaburi, functionand pe baza informatiilor transmise de termostatul amplasat sub streasina, intr-un loc unde este ferit de radiatia solara. Pot fi incalzite si burlanele predispuse la inghet, pentru o eficienta mai mare a procesului de degivrare si pentru protectia materialelor din care sunt facute acestea.

Inainte de a te apuca de constructie sau de renovare, indiferent de problemele cu care te confrunti, este recomandat sa ceri sfatul unui consilier energetic sau, in cazul proiectelor de mai mare amploare, al unui arhitect, care te va sfatui cu privire la masurile ce trebuie luate pentru reducerea pierderilor energetice, luand in considerare starea si caracteristicile locuintei tale.

De asemenea, este important sa apelezi la montatori cu experienta, care au o indelungata expertiza in ceea ce priveste instalarea unei varietati de acoperisuri.

Echiparea adecvata a casei avand in vedere prevenirea pierderilor de energie termica este esentiala pentru a avea confort si pentru a reduce costurile aferente incalzirii. In functie de problemele cu care te confrunti, poti lua anumite masuri atunci cand iti construiesti sau renovezi locuinta, pentru ca nivelul de caldura sa fie constant la temperaturi scazute.

Sursa foto: Lindab.ro, Shutterstock.com