Mergi la pagina principala
Lindab Logo
Choose languge
Intra in cont

Renovarea acoperisurilor - operatiune importanta pentru durabilitatea in timp a constructiilor

image4jozm6.png

Acoperisurile caselor sunt elementele de constructie si arhitectonice care au o importanta foarte mare atat in ceea ce priveste protectia impotriva fenomenelor naturale (ploi, zapezi, groindina, vant, razele puternice ale soarelui), cat si in privinta designului arhitectonic armonios care da valoare locuintei sau cladirii cu alte destinatii.

Totusi, acoperisurile, odata montate, au nevoie de inspectii periodice, cel putin odata la 3-5 ani, inspectii in cadrul carora ar trebui verificate elementele de calitate si de integritate structurala. Verificarile tehnice pot preintampina eventualele aparitii ale scurgerilor sau deteriorari ale izolatiei sau suprafetei acoperisului.

Desigur, exista situatii in care acoperisul trebuie renovat sau, daca anvergura reparatiilor este mult prea ridicata, se poate pune problema schimbarii in totalitate a acestuia. Tocmai de aceea, in acest articol vei afla cateva detalii si informatii utile in privinta renovarii sau a schimbarii acoperisurilor.

Cuprins

  1. Renovarea acoperisurilor caselor vechi sau cladirilor deteriorate - etape si consideratii esentiale
  2. Schimbarea sau inlocuirea acoperisului vechi - o solutie de luat in calcul in locul renovarii
  3. Autorizatii necesare la schimbarea sau modificarea acoperisului

1. Renovarea acoperisurilor caselor vechi sau cladirilor deteriorate - etape si consideratii esentiale

Durata de viata a sistemelor de invelitori moderne difera in functie de mai multi factori, printre care se pot enumera: locatia geografica, specificul climatic al zonei in care se afla cladirea, tipul de acoperis si materialul din care este alcatuit. Renovarea sau reparatiile curente ale acoperisurilor sunt operatiuni normale care ar trebui intreprinse de toti proprietarii de cladiri care vor sa evite problemele viitoare legate de siguranta, de pierderile energetice sau de scurgerile de apa care se poate infiltra in interiorul structurilor cladirilor.

Cauzele care pot conduce la nevoia de a renova acoperisul unei cladiri pot fi multiple. Totul poate porni inca de la constructia casei sau a imobilului cand etapa de montaj a acoperisului nu a fost tratata cu maxima seriozitate si nu a fost efectuata in conformitate cu regulile de montaj. Astfel, este posibil sa nu fi fost respectat unghiul minim de inclinare in cazul unui acoperis faltuit cu consecinta ulterioar a baltirii apei de ploaie ce nu a fost drenata catre sistemul de jgheaburi si burlane pentru evacuare. Apa nedrenata este inamicul principal al unui acoperis montat gresit deoarece se poate ajunge la infiltratii ce pot deteriora structura de rezistenta a acoperisului care este realizata de cele mai multe ori din lemn.

O alta cauza a deteriorarii acoperisurilor este neglijenta proprietarilor care “uita” ca, odata montat acoperisul, acesta trebuie verificat cel putin la intervale de 5 ani pentru a descoperi eventualele probleme ce pot apare prin expunerea zilnica a tiglei metalice, de exemplu, la temperaturi inalte sau, dimpotriva, la frig extrem. De asemenea, problemele identificate cu ocazia inspectiilor periodice ale acoperisurilor sunt cele legate de uzura garniturilor, a suruburilor si a celorlalte elemente de tinichigerie care intra in componenta unui sistem de invelitori.

Desigur, una dintre cele mai comune cauze care pot conduce la nevoia rapida de renovare a acoperisului sau chiar de schimbare in totalitate a acestuia este folosirea la constructia initiala a casei a materialelor ieftine si slabe din punct de vedere calitativ care nu contin protectiile adecvate la coroziune sau la perforarea suprafetei invelitorii.

Renovarea acoperisului implica parcurgerea unor etape obligatorii care ar trebui executate intr-o ordine logica.

  • Prima etapa consta intotdeauna intr-o inspectie riguroasa a acoperisului efectuata de o echipa specializata. Evaluarea starii acoperisului poate scoate la iveala problemele aparute si, desigur, propunerea solutiilor optime. In acest scop, echipa de inspectie a acoperisului ar trebui sa nu se limiteze doar la a verifica din punct de vedere vizual suprafata invelitorii, ci ar trebui sa foloseasca instrumentar adecvat pentru analizarea tiglelor metalice sau a planurilor acoperisului faltuit dar si a interiorului, a structurii de rezistenta a acoperisului, a starii izolatiei, a foliei anticondens si a sistemului de jgheaburi si burlane - accesorii cu aport semnificativ la colectarea si drenarea apelor pluviale.
  • Al doilea pas al renovarii unui acoperis este alegerea materialelor care vor fi folosite la reparatiile constatate ca fiind necesare in urma evaluarii. Este posibila nevoia de a inlocui anumite suprafete din acoperis, iar materialele necesare depind de tipul de invelitori folosite la constructia initiala. De la sindrila din lemn sau cea bituminoasa si pana la tigla metalica si tabla faltuita, materialele folosite la renovarea acoperisului pot fi gasite sub diverse forme si la preturi diferite care reflecta si calitatea acestora.
  • O etapa importanta in procesulde renovare al acoperisului este stabilirea unui plan de actiune care ar trebui sa includa angajarea unei echipe de profesionisti, obtinerea autorizatiilor necesare, daca este cazul, precum si luarea deciziei de a schimba in intregime acoperisul, in functie de constatarile si recomandarilor profesionistilor angajati.

2. Schimbarea sau inlocuirea acoperisului vechi - o solutie de luat in calcul in locul renovarii

Desi renovarea acoperisului cladirii tale este o operatiune care poate dura mai putin si poate avea un cost semnificativ mai scazut decat inlocuirea acoperisului vechi in totalitate, exista insa si cazuri in care luarea celei din urma decizii este recomandabila.

2 Renovare acoperis - cladire de locuit cu acoperis nou.jpg

Decizia de schimbare totala a acoperisului in locul renovarii acoperisului  ar trebui luata atunci cand sunt indeplinite una sau mai multe conditii, dupa cum urmeaza:

  • Acoperisul cladirii este vizibil deteriorat mai ales deoarece a atins sau chiar a depasit durata maxima de exploatare in conditii tehnice optime. De regula, un acoperis din tigla metalica sau tabla faltuita, instalat corespunzator si cu materiale de calitate poate avea o durata de viata apreciabila care poate atinge, mai ales in cazul primei variante, intre 30 si 50 de ani.
  • Chiar daca vechimea cladirii nu este atat de mare, in functie de modelul acoperisului si de materialele folosite la constructia acestuia este posibil ca, dupa inspectare, tehnicienii sa recomande inlocuirea totala a acoperisului in locul renovarii deoarece aceasta ar fi directia de actiune viabila din punct de vedere tehnic si din cel al sigurantei pe termen lung.
  • Exista posibilitatea, in calitate de proprietar, sa ai in vedere vanzarea cladirii intr-un viitor apropiat. Pentru a obtine un pret mai bun pe piata imobiliara o buna idee ar fi investitia in inlocuirea acoperisului mai ales daca acesta este deteriorat intr-o proportie semnificativa. Un acoperis nou montat pe o cladire construita cu cativa ani in trecut poate creste gradul de atractivitate si, subsecvent, cuantumul sumei pe care o poti solicita de la potentialii cumparatori interesati.

Inlocuirea unui acoperis poate sa insemne nu doar schimbarea sistemului de invelitori ci chiar si inlaturarea si schimbarea structurii de rezistenta daca la inspectia initiala se constata ca exista probleme cum ar fi putrezirea sipcii din lemn sau a altor elemente constructive esentiale.

In ceea ce priveste schimbarea acoperisului trebuie luat in considerare momentul la care poti efectua operatiunea in conditii optime. Desigur, nu se recomanda inceperea lucrarilor de inlocuire a acoperisului in sezonul ploios sau in toiul iernii. Primavara, vara si inceputul toamnei raman perioadele de timp optime pentru demararea unei astfel de operatiuni.

Inlocuirea acoperisului incepe prin inlaturarea vechiului sistem de invelitori. Desigur, operatiunea poate fi mai usoara sau mai grea in functie de tipul acoperisului, de numarul de ape in care acesta este proiectat si de materialele folosite (tigla bituminoasa, tigla metalica, tigla ceramica sau tabla faltuita).  De exemplu tigla bituminoasa este ceva mai usor de inlaturat decat cea metalica care trebuie manevrata cu atentie mai ales din cauza greutatii ceva mai ridicate. Munca echipei tehnice care se ocupa cu inlocuirea acoperisului poate fi vadit mai dificila daca pantele de inclinare a acoperisului sunt mai abrupte.

Daca ai ales sa inlocuiesti total acoperisul,asigura-te ca echipa de meseriasi angajata va acorda o atentie adecvata si sistemului de sustinere a acestuia si a sipcilor din lemn de sub acoperis. Inspectarea acestor elemente este esentiala la inlocuirea sistemului de invelitori deoarece “uitarea” unor sipci putrezite sau chiar a unor structuri de rezistenta deteriorate si neinlocuite vor aduce grave prejudicii noului acoperis, fapt care se traduce in pierderi importante de bani, de timp si de nervi.

De aceea, ar trebui sa intelegi ca inlocuire aunui acoperis nu inseamna doar scoaterea celui vechi si montarea unuia nou, deoarece acest lucru ar semana doar cu aplicarea unui “machiaj” de fatada fara a remedia in profunzime problemele care ar putea sa apara pe termen mediu si lung.

3. Autorizatii necesare la schimbarea sau modificarea acoperisului  

imagecxgnp.png

De la bun inceput ar trebui sa stii ca exista posibilitatea ca pentru renovarea acoperisului cladirii tale sa fie nevoie de uneleaprobari din partea autoritatilor locale. Ca orice lucrare de constructii, renovarea sau inlocuirea unui acoperis se suspun legislatiei in acest domeniu, mai precis  legii 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii.

Astfel, pentru a renova acoperisuri de case sau de alte cladiri este nevoie de parcurgerea etapelor necesare pentru obținerea unei autorizatii de construire. Insa, pentru a ajunge la acest pas birocratic, este nevoie, mai intai, de eliberarea unui certificat de urbanism.

Certificatul de urbanism este un act care contine o lista a tuturor cerintelor urbanistice referitoare la obiectivul la care se intervine si este eliberat de primaria localitatii pe raza careia se afla imobilul. Cu ajutorul acestui certificat se pot identifica foarte usor regimul juridic al imobilului, destinatia economica a acestuia precum si detaliile tehnice ale cladirii si ale amplasamentului.

Obtinerea certificatului de urbanism implica achitare aunei taxe, completarea unei cereri care sa includa scopul solicitarii si anexarea unor planuri cadastrale.

Odata obtinut certificatul de urbanism, se poate trece la solicitarea autorizatiei de construire in vederea renovarii sau inlocuirii acoperisului vechi. Dosarul care va insoti cererea trebuie sa contina, pe langa certificatul de urbanism obtinut anterior, si alte cateva piese importante precum:

  • Proiectul intocmit in vederea obtinerii autorizatiei de schimbarea a acoperisului;
  • Avizele solicitate prin certificatul de urbanism;
  • Contractul cu o firma de colectare a deseurilor rezultate in urma lucrarilor;
  • Acordul autentificat prin notar al vecinilor sau al celorlalti proprietari.

Desigur exista si cazuri in care nu este nevoie de obtinerea unei autorizatii de construire pentru renovarea sau inlocuirea acoperisului, dar, aceste situatii trebuie sa indeplineasca cateva conditii stricte. Astfel, forma acoperisului nu va putea fi modificata, tipul de acoperis ramanand acelasi si dupa executarea lucrarii. De exemplu, daca vechiul acoperis este unul inclinat, sau in doua ape, rezultatul final al lucrarii trebuie sa fie identic.

De asemenea, a doua conditie pentru a elimina nevoia de autorizatie de construire este ca materialul sistemului de invelitori cu care se inlocuieste vechiul acoperis sa fie de acelasi tip. De exemplu, daca vechiul acoperis era executat din tigla metalica, noul acoperis trebuie sa fie si el tot din tigla metalica.

Un caz deosebit este acela al cladirilor care sunt incadrate in categoria monumentelor istorice. Schimbarea sau renovarea acoperisurilor in cazul acestor tipuri de cladiri impune obtinerea prealabila a unui acord din partea Ministerului Culturii, acord care trebuie obtinut in plus fata de autorizatia de construire. Este evident ca in acest caz renovarea trebuie sa respecte intocmai forma si designul arhitectural original orice alte modificari ducand la afectarea valorii de patrimoniu al cladirii.

Asadar, chiar daca renovarea acoperisului sau inlocuirea acestuia pot fi operatiuni ceva mai delicate in unele situatii, aceste operatiuni sunt esentiale pentru mentinerea in buna stare a cladirii si asigurarea unei protectii adecvate a interioarelor dar si a peretilor exteriori. 

Sursa foto: lindab.ro