Mergi la pagina principala
Lindab Logo
Choose languge
Intra in cont

Repararea acoperisului - proceduri de aplicat pentru protejarea structurii de rezistenta a caselor

image01vwh.png

Acoperisurile caselor reprezinta parti esentiale ale oricaror constructii, deoarece protejeaza structura, impiedicand patrunderea apelor pluviale. Construirea unui acoperis rezistent implica o investitie insemnata si, din acest motiv, este necesara o atentie deosebita pentru identificarea din timp a eventualelor probleme aparute, pentru a se putea aplica solutii optime pentru repararea zonelor problematice. Printr-o astfel de activitate se pot scuti sume importante si se poate prelungi in mod insemnat durata de viata normala a acoperisului.

In articolul de mai jos, vei afla de ce este importanta identificarea din timp a problemelor si repararea acestora in mod corespunzator. De asemenea, vei descoperi care este procedura recomandata de specialisti pentru aplicarea unei reparatii optime, in functie de materialul folosit pentru acoperire si vei putea consulta cateva sfaturi pentru construirea unui acoperis rezistent si durabil, care sa nu necesite interventii pentru reparatii in mod frecvent.

Cuprins:

  1. Importanta repararii acoperisului pentru protejarea structurii de rezistenta

1.1. Cand este necesara repararea acoperisului

1.2. Proceduri birocratice pentru demararea proiectului de reparare a acoperisului

  1. Modul corect de reparare a acoperisului

2.1. Repararea acoperisului din tigla ceramica

2.2. Repararea acoperisului din tigla metalica

2.3. Repararea acoperisului din tabla zincata

  1. Cum sa eviti reparatiile la acoperis - sfaturi pentru construirea unui acoperis rezistent

1. Importanta repararii acoperisului pentru protejarea structurii de rezistenta

image4ru8e.png

In domeniul constructiilor, se spune ca o casa este la fel de rezistenta ca acoperisul ei. Aceasta idee este perfect adevarata, avand in vedere ca principalul dusman al stabilitatii unei structuri de rezistenta a casei este reprezentat de umiditate. In cazul in care au loc infiltratii insemnate este posibil ca peretii sa aiba de suferit si sa apara la un moment dat probleme deosebite, putandu-se ajunge la necesitatea demolarii locuintei.

Pentru protejarea structurii de rezistenta sunt folosite diverse tipuri de acoperisuri, ce se deosebesc prin forma si prin materialele intrebuintate in vederea construirii lor. Indiferent de tipul de material, acesta sufera in timp degradari, ceea ce inseamna ca, in anumite imprejurari, poate aparea necesitatea repararii acoperisului, pentru ca o mica problema sa nu degenereze.

1.1. Cand este necesara repararea acoperisului

Orice acoperis are o anumita durata de viata, ce poate varia. Inevitabil, la un moment dat vor aparea probleme mai mici sau mai mari, care, nereparate la timp, ar putea sa afecteze structura de rezistenta a acoperisului si cladirii intr-un mod semnificativ. Proprietarii de locuinte trebuie sa stie cum pot identifica momentul potrivit pentru aplicarea acestor reparatii inca din momentul aparitiei problemelor.

De multe ori, micile infiltratii nu sunt identificate din timp, pentru ca zona podului nu este vizitata foarte des. Pentru a nu aparea situatii dificile, specialistii recomanda realizarea unor inspectii vizuale periodice cel putin o data pe an, de regula la sfarsitul sezonului rece, atunci cand posibilitatea aparitiei zonelor problematice este maxima.

Acoperisul trebuie sa fie verificat din exterior, pentru a se identifica diferite situatii (tigle ceramice sparte, zone cu rugina, in cazul in care este folosita tabla sau tigla metalica). Utila este si verificarea din interiorul podului, deoarece se pot observa cu usurinta zonele in care etanseitatea acoperisului nu mai este maxima. Aceste infiltratii pot fi identificate in zilele ploioase, prin observarea unor scurgeri de apa de ploaie sau prin cercetarea urmelor reprezentate de pete sau chiar de lemn putrezit.

1.2. Proceduri birocratice pentru demararea proiectului de reparare a acoperisului

In unele cazuri, proprietarii care se decid sa-si repare acoperisul incep lucrarea fara a se interesa daca este necesara sau nu obtinerea autorizatiei de constructie. Acest lucru este gresit, pentru ca se poate ca, in anumite imprejurari, documentul sa fie solicitat de catre autoritatile statului roman si daca acest document nu exista, atunci se pot da amenzi usturatoare.

Legea numarul 50 / 1991 precizeaza cu claritate care sunt imprejurarile cand nu este necesara o autorizatie sau cand prezenta ei este obligatorie. Situatiile in care lucrarile pot fi incepute fara a exista o permisiune sunt cele in care reparatiile sunt facute fara a schimba forma acoperisului si fara a utiliza un alt tip de material pentru invelitoare.

Asadar, daca reparatia consta doar in aplicarea unui nou strat de protectie a tablei, in inlocuirea unui numar mai mic sau mai mare de tigle metalice sparte sau in schimbarea vechii invelitori cu una noua de acelasi tip, reparatiile pot fi efectuate fara necesitatea existentei vreunor aprobari. In schimb, daca in locul tiglei ceramice se pune tigla metalica sau sunt facute schimbari la forma acoperisului, proprietarii de locuinte trebuie sa se adreseze primariei pentru a obtine autorizatia de construire.

Documentele necesare sunt aceleasi cerute pentru construirea oricarei anexe gospodaresti. Printre aceste acte se numara:

  • copii dupa actele de identitate si de proprietate asupra casei ale proprietarului;
  • planul realizat de catre specialist;
  • cererea tip;
  • chitanta care atesta plata necesara eliberarii autorizatiei;
  • planuri cadastrale (doua la scara 1:500 si doua la scara 1:2000);
  • anexa in care este descrisa lucrarea;
  • alte avize, in cazul in care acestea sunt solicitate.

2. Modul corect de reparare a acoperisului

image1pwq8.png

Repararea acoperisului trebuie sa fie facuta prin aplicarea unor tehnici corespunzatoare, pentru ca, in caz contrar, la scurt timp vor aparea iarasi aceleasi situatii dificile. In ceea ce priveste procedura corecta, aceasta difera de la caz la caz, in functie de amploarea situatiei problematice si de materialul folosit pentru inchiderea acoperisului.

2.1. Repararea acoperisului din tigla ceramica

Numeroase case aflate in Romania locuite in prezent au fost construite cu zeci de ani in urma, multe dintre ele avand acoperis din tigla ceramica de tip clasic. Acest material este unul durabil, insa dupa cateva zeci de ani de existenta, apar probleme ce se prezinta, de obicei, sub forma unor tigle crapate, printre care se scurge apa in pod.

Daca este identificata o astfel de problema, in urma inspectiei vizuale sau a observarii unor scurgeri de apa catre interior, este obligatorie o interventie rapida, ce se va desfasura prin parcurgerea urmatorilor pasi:

  • Dupa identificarea zonei afectate se vor indeparta tiglele sparte. Operatiunea se face cu multa grija, deoarece este posibil ca alte tigle intregi sa se crape daca sunt supuse unor socuri mecanice puternice;
  • A doua etapa este reprezentata de curatarea zonei afectate, inlocuindu-se si structura de rezistenta din lemn din zona respectiva daca structura veche este afectata de umiditate;
  • Montarea tiglelor noi trebuie sa fie facuta doar daca exista garantia ca acestea se potrivesc exact. Desi multi oameni nu stiu, in constructii se utilizeaza mai multe tipuri de tigle cu diverse sisteme de prindere, ce nu se potrivesc intre ele;
  • Ultima etapa este reprezentata de verificarea acoperisului, putandu-se folosi un furtun cu apa pentru a se observa daca mai exista sau nu scurgeri.

2.2. Repararea acoperisului din tigla metalica

Tigla metalica este un material cu folosinta frecventa, in ultimii douazeci de ani fiind preferat de romanii care aleg sa renoveze vechile acoperisuri sau sa construiasca unele noi. In anumite cazuri, de exemplu atunci cand se folosesc materiale de calitate indoielnica sau cand montajul nu este unul corespunzator, poate aparea necesitatea efectuarii unor reparatii ale acoperisurilor din tigla metalica.

Exista doua imprejurari cu privire la reparatiile de acest tip. In cazul in care zonele afectate sunt restranse, se poate face o interventie punctuala, acolo unde apar situatiile problematice. Aceasta situatie se inregistreaza, de obicei, atunci cand montajul in zona respectiva a fost facut gresit si in timp apa de ploaie a trecut de stratul de protectie si a contribuit la aparitia ruginii otelului.

In astfel de imprejurari interventia este mai simpla, fie prin aplicarea unui material special de reparatie sub forma unui adeziv, fie prin schimbarea foii afectate. In cazul in care tabla si-a depasit durata de viata si este ruginita in mai multe locuri, de obicei, este obligatorie inlocuirea intregii invelitori, pentru ca reparatiile punctuale nu dau rezultate intotdeauna.

2.3. Repararea acoperisului din tabla zincata

Acoperisurile din tabla zincata au fost foarte populare in urma cu cateva zeci de ani. Multe dintre acoperisurile construite in acest fel si-au depasit durata de viata obisnuita, iar stratul de zinc protector a suferit pagube, ceea ce a dus la aparitia ruginii pe suprafete mai mici sau mai mari. Dupa identificarea unei astfel de probleme, trebuie stabilita mai intai amploarea pagubelor.

Daca stratul de rugina este superficial si nu a afectat foaia de tabla decat la suprafata, se poate face o reparatie prin curatarea ruginii si aplicarea unui strat protector care sa impiedice extinderea oxidarii. In cazul in care rugina a patruns prin toata structura tablei, este necesara inlocuirea partii ruginite sau chiar a intregii invelitori. Daca proprietarul decide sa efectueze singur lucrarea, se recomanda luarea unor masuri pentru evitarea accidentelor prin cadere, utilizand schele rezistente si hamuri de siguranta.

3. Cum sa eviti reparatiile la acoperis - sfaturi pentru construirea unui acoperis rezistent

image1cags.png

Construirea unui acoperis durabil este o activitate complexa, destul de greu de implementat, atat prin investitia implicata, cat si prin durata de timp presupusa de o astfel de lucrare. Avand in vedere aceste elemente se impune alegerea acelor solutii constructive, care sa ofere o durata de viata insemnata, de cel putin 50 de ani si care sa nu necesite interventii ulterioare in mod frecvent, pentru ca aceste tipuri de reparatii sunt greu de aplicat, de cele mai multe ori fiind necesara prezenta unor specialisti costisitori.

Proprietarii de case, care intentioneaza sa renoveze acoperisul sau care sunt in situatia de a construi unul nou trebuie sa tina cont de sfaturile specialistilor pentru ridicarea unei structuri rezistente:

  • O conditie obligatorie este alegerea unui material pentru invelitoare, cu o durata de viata insemnata, care sa reziste in mod corespunzator socurilor mecanice, termice si chimice. Majoritatea specialistilor sustin ca materialul care indeplineste toate aceste conditii este reprezentat de tabla pentru acoperis de tip premium. Acest material poate rezista minimum 50 de ani, in cazul in care este montat corect, fara a fi necesara vreo interventie de intretinere. Mai mult decat atat, tiglele din otel sunt disponibile intr-o gama variata de culori si de finisaje. Exista chiar si variante care imita la perfectie materialele naturale, ca de exemplu tigla metalica cu granule minerale, ce are ca strat de protectie un amestec de aluminiu si zinc, in combinatie cu un start de roca vulcanica, ce ofera rezistenta suplimentara;
  • O alta conditie este legata de montarea unui sistem de jgheaburi si burlane, care sa colecteze apele pluviale si sa le ghideze catre zone sigure, departe de structura de rezistenta. Nu orice sistem protejeaza acoperisul, in special cele improvizate putand dauna, pentru ca sunt necesare interventii asupra invelitorii. Persoanele interesate in protejarea acoperisului trebuie sa stie ca producatorii de tip premium ofera sisteme special proiectate, care sa permita o conectare perfecta, fara afectarea invelitorii;
  • O alta conditie esentiala este legata de realizarea inspectiilor vizuale periodice, care sa ajute la identificarea problemelor in stadii incipiente. In acele momente reparatiile sunt cel mai usor de realizat, iar investitia necesara este una minima. In plus, daca nu se intervine inca de la momentul aparitiei problemei, infiltratiile vor afecta si mai mult structura acoperisului, putandu-se ajunge chiar la necesitatea inlocuirii celui vechi cu unul nou;
  • Rezistenta acoperisului depinde in mare masura si de montajul corespunzator. Degeaba materialul este rezistent daca mesterii nu stiu sa-l foloseasca in mod corect. Orice zgarietura sau gaura necorespunzatoare poate insemna un loc prin care rugina patrunde sau apa se infiltreaza, pagubele putand fi semnificative, dupa perioade scurte de timp, de la montajul noii structuri.

In concluzie, proprietarii de locuinte ar trebui sa supravegheze cu atentie starea acoperisului pentru a putea interveni la momentul potrivit, in cazul in care apar anumite probleme ce pot fi indepartate cu usurinta. In caz contrar, situatiile problematice se pot agrava, iar interventiile sa fie mult mai complexe si mai costisitoare.

Surse foto: unsplash.com.