Sageacul - Informații utile pentru construirea unei case durabile
Acoperisul locuintelor are un rol determinant in protejarea acestora de intemperii si asigura izolarea termica ce ofera confortul oamenilor in interior. Aceste roluri pot fi indeplinite cu succes doar daca sunt imbinate componente esentiale cu roluri diverse. Printre acestea se numara si sageacul care este prezent in cazul tuturor cladirilor ce au acoperisul dotat cu o streasina, adica prelungirea acoperisului in afara peretilor. Departe de a fi o simpla componenta estetica, sageacul indeplineste cateva roluri determinante in asigurarea unei durate de viata extinsa a structurii acoperisului, exprimand in acelasi timp si spiritul artistic al proprietarului prin faptul ca este un element vizibil, fiind expus catre exterior, privirilor trecatorilor.
In articolul de mai jos vei afla care sunt principalele parti ale unui acoperis, afland mai multe lucruri, in special, despre sageac si rolul acestuia. De asemenea, vei putea descoperi materialele utilizate in mod curent in construirea sageacului, precum si cateva sfaturi utile pentru intretinerea lui in vederea obtinerii unei durate maxime de viata a intregului acoperis.
Cuprins:
1.2. Rolul indeplinit de sageac
1. Sageacul si alte parti componente ale acoperisului
Acoperisul este o piesa cu functii multiple, una dintre ele fiind eliminarea in mod sigur a apei de ploaie sau a celei provenite din topirea zapezii, departe de pereti si de baza acestora. Pentru ca apa scursa sa nu ajunga in zona fundatiei, solutia aplicata din cele mai vechi timpuri a fost utilizarea stresinii ce prelungeste acoperisul pana la cateva zeci de centimetri de la nivelul peretilor. Acest lucru se face prin prelungirea grinzilor catre exterior. Spatiul ce ramane liber intre grinzi este acoperit de o structura numita sageac.
1.1. Ce este sageacul?
Sageacul este o piesa componenta a acoperisului, fiind prezent la toate constructiile ce au streasina. Prin intermediul lui se realizeaza inchiderea acoperisului in pante, in zona dintre grinzi ce iese in afara cladirii. In limbajul de specialitate sageacul este numit si intradosul stresinii, avand ca principal rol inchiderea acoperisului. Impreuna cu pazia are rolul de a inchide cat mai ermetic zona stresinii care, de altfel, ar fi fost expusa la intemperii sau la actiunea distructiva a animalelor salbatice.
1.2. Rolul indeplinit de sageac
Sageacul indeplineste doua roluri de baza, avand in acelasi timp o functie practica, de protejare a acoperisului casei si una estetica datorita caracterului vizual al piesei, aceasta aflandu-se la vedere.
In ceea ce priveste rolul practic, prin inchiderea golurilor dintre capriori, cu diferite materiale, se impiedica intrarea sub sarpanta a unor elemente naturale cu efect distructiv, precum vantul care ar putea ridica zone din acoperis sau chiar intregul acoperis in conditiile in care zona de sub sarpanta nu ar fi inchisa. Acelasi rol este indeplinit si pentru oprirea zapezii viscolite, a infiltratiilor de la ploi, a prafului si a altor materiale ce ar putea fi aduse de vanturile puternice.
Sageacul este important si ca parte a sistemului de termoizolare a acoperisului prin inchiderea cat mai ermetica a zonei de sub sarpanta, realizandu-se in acest mod o perna de aer cu efect termoizolant. Din punct de vedere estetic, sageacul are rolul de a masca grinzile. In plus, prin alegerea unor culori se poate imprima casei o imagine dorita sau chiar pot fi plasate elemente diverse, decorative, ce ar infrumuseta constructia. Arhitectii recomanda utilizarea unei culori diferite fata de cea a peretilor, pentru a se realiza un contrast placut, ce atrage privirea.
1.3. Montarea sageacului
Montajul sageacului se face in etapa finala a ridicarii acoperisului, preferabil dupa incheierea lucrarilor de amenajare a peretilor (aplicarea tencuielii decorative sau a varului). Motivul este acela ca se va evita patarea materialului din care este realizat sageacul de diverse materiale, greu de curatat. Tehnologia de montare este diferita in functie de materialul utilizat, regula de baza fiind imbinarea cat mai precisa a elementelor constitutive pentru a nu exista goluri prin care elementele distructive ar putea sa patrunda sub zona acoperisului. Montarea trebuie sa fie finalizata cu aplicarea unui strat de protectie, in special daca materialul din care este realizat sageacul este construit din lemn, material sensibil la apa si la atacul daunatorilor.
2. Materiale diverse pentru construirea sageacului
In ceea ce priveste materialele disponibile pe piata pentru realizarea sageacului exista trei optiuni. Cea mai des intalnita este lemnul care in mod traditional a fost utilizat timp de sute de ani, totusi, in ultima vreme au inceput sa fie tot mai folosite metalul si PVC-ul. Fiecare dintre aceste doua materiale vin cu diferite avantaje si dezavantaje, caracteristici de care trebuie sa se tina cont pentru o alegere informata si pentru obtinerea de rezultate durabile in timp.
2.1. Sageacul din tabla
Tabla din otel si-a facut prezenta in domeniul constructiilor de cateva zeci de ani fiind din ce in ce mai folosita, in special, dupa avansurile tehnologice in ceea ce priveste stratul de acoperire ce protejeaza materialul de rugina. Exista disponibile materiale durabile, la preturi accesibile, o alegere optima fiind lambriurile din otel acoperite cu un strat superior din poliester foarte rezistent mecanic si chimic.
Aceste lambriuri sunt disponibile intr-o gama variata de culori si nu necesita niciun tratament ulterior dupa montare, avand deja incorporat un strat protector. Intretinerea este minima, culorile fiind foarte rezistente in timp datorita tratamentului cu substante rezistente la actiunea radiatiilor ultraviolete. Cele mai bune rezultate sunt obtinute atunci cand se folosesc lambriurile metalice la inchiderea acoperisurilor metalice, precum acoperisul faltuit, cel din tigla metalica si cel din tabla cutata, deoarece producatorii de materiale de constructie ofera doritorilor sisteme complete, ce se monteaza usor si care au o durata de viata prelungita.
Un alt avantaj al materialului este usurinta montarii, existand sisteme complete de conectare a acesteia cu restul acoperisului si caracterul ignifug al tablei. Un dezavantaj este faptul ca nu poate fi potrivit pentru realizarea unor proiecte clasice, unde se urmareste obtinerea unei imagini rustice, cu siguranta.
2.2. Sageacul din lemn
Lemnul este un material traditional utilizat in realizarea acoperisurilor datorita disponibilitatii, a imaginii rustice ce poate fi obtinuta si a usurintei in montare. Cea mai folosita optiune este lemnul de brad folosit sub forma unor lambriuri cu grosimi variabile, intre 14 si 19 mm. Exista si posibilitatea utilizarii unor elemente prefabricate din lemn, placile de tip OSB fiind foarte populare.
De obicei, aceste lambriuri sunt prevazute cu un sistem de imbinare de tip uluc care permite inchiderea corecta a zonei stresinii. Lambriurile din lemn pot fi decorate cu elemente traditionale, care sa ofere o imagine deosebita.
Un dezavantaj al materialului este faptul ca dupa montare este necesara aplicarea unui strat protector, fie vopsea, fie lac, care sa impiedice patrunderea umezelii (care poate duce la putrezire) si sa opreasca activitatea unor daunatori, precum cariile si pasarile, ce ar putea ataca structura materialului.
O alta precautie trebuie luata si in ceea ce priveste pericolul izbucnirii unor incendii, lemnul fiind un material care intretine arderea. Situatia poate fi imbunatatita prin utilizarea unei solutii ignifuge, cu care se trateaza lambriurile si care impiedica propagarea flacarilor.
2.3. Sageacul din plastic
Plasticul este un material disponibil, relativ ieftin, care poate fi industrializat cu usurinta intr-o varietate de forme si de culori. Aceste caracteristici au facut ca producatorii de materiale de constructie sa scoata pe piata profile din PVC special destinate utilizarii construirii unui sageac. PVC-ul este foarte rezistent in timp, nefiind necesara o intretinere ulterioara, in afara stergerii de praf sau a spalarii.
Durata de viata a elementelor din PVC este in jur de 20-30 de ani, in functie de producator, ceea ce il face potrivit pentru proiecte destinate unei renovari ulterioare. Cele mai bune rezultate sunt date de utilizarea in cazul sageacurilor locuintelor mansardate, deoarece exista variante cu perforatii pentru ventilarea spatiului. Un dezavantaj al materialului este dat de faptul ca nu poate fi folosit impreuna cu materiale de constructie precum lemnul, pentru ca nu va oferi o imagine estetica deosebita.
3. Intretinerea sageacului pentru obtinerea durabilitatii maxime
In vederea obtinerii unui acoperis cu o durata de viata foarte lunga in timp sunt necesare atat utilizarea unor materiale de calitate, cu o durabilitate extinsa, cat si intretinerea corecta, de-a lungul vremii, a elementelor componente. Sageacul este o piesa mai putin bagata in seama cand vine vorba despre intretinere, lucru total gresit, deoarece o problema neabordata si neindepartata la timp poate duce la aparitia unor neajunsuri costisitor de indepartat, in toata structura acoperisului.
Intretinerea sageacului trebuie, insa, sa fie facuta periodic. In primul rand, este obligatorie o inspectie vizuala, cel putin o data pe an, pentru observarea aparitiei unor zone cu probleme. In cazul in care o astfel de situatie se va observa, interventia se va face fara intarziere, cele mai bune rezultate facandu-se prin apelarea la un specialist care detine foarte multe cunostinte in acest sens, dar si sculele necesare. Intretinerea difera de la material la material. In cazul sageacului din lemn trebuie sa se stie ca acest material este predispus la atacul daunatorilor, precum cariile sau alti gandaci.
Un alt dusman al lemnului este apa care, in cazul in care se infiltreaza in zona lambriurilor din lemn, poate duce la patarea sau putrezirea lor. Pentru evitarea unor astfel de situatii se recomanda efectuarea inspectiei anuale prin observarea vizuala si indepartarea prafului, a panzelor de paianjen sau a altor materiale cu ajutorul unor maturi cu coada lunga. In al doilea rand, la anumite intervale de timp trebuie reaplicata solutia protectoare (vopsea, lac etc.) pentru a prelungi durata de viata a lemnului.
Sageacurile din otel nu sunt afectate de daunatori, in schimb apa este un dusman mare din cauza grabirii efectului de ruginire. Problema apare, in special, in zonele in care stratul protector a fost deteriorat din diverse motive. Daca se observa o astfel de zona cu rugina, se va indeparta cauza pentru inceput, existand o mare probabilitate ca in respectiva zona sa fie o infiltratie cu apa. Dupa indepartarea infiltratiei zona cu probleme poate fi vopsita cu o vopsea de metal, in nuanta dorita.
Sageacul din PVC nu este afectat de apa si nici de daunatori, insa este predispus aparitiei unor crapaturi din cauza socurilor mecanice sau a celor termice. Daca este observata o astfel de situatie, se va interveni prin lipirea zonelor crapate cu ajutorul adezivilor speciali sau prin inlocuirea profilului ce prezinta probleme.
In concluzie, sageacul reprezinta o componenta esentiala a oricarui acoperis, avand functii importante in ceea ce priveste prelungirea duratei de viata a structurii sale, dar si ca element arhitectonic estetic, ce infatiseaza simtul estetic al proprietarului.
Surse foto:
shutterstock.com
ro.pinterest.com