Mergi la pagina principala
Lindab Logo
Choose languge
Intra in cont

Sistemul de degivrare a acoperisului: solutia optima pentru a proteja casa chiar si in toiul iernii

image1wko.png

Iarna ai intotdeauna grija sa optezi pentru acele solutii care iti vor oferi un camin primitor, calduros si rezistent chiar si in fata celor mai vitrege conditii din timpul sezonului rece. Insa, chiar daca iei din timp masuri privind siguranta din interiorul locuintei, trebuie sa stii ca exista nenumarate pericole care pandesc chiar de pe acoperisul casei: zapada si turturii care provoaca nenumarate probleme! Din articolul urmator vei afla ca ai la dispozitie o solutie simpla si eficienta pentru a face fata acestor griji: sistemul de degivrare a acoperisului.

Cuprins:

  1. Sisteme de degivrare a acoperisului: importanta unui sistem eficient

            1.1 Sistemul de degivrare: componenta esentiala pentru dezghetarea acoperisului

  1. Cum se face degivrarea acoperisului: caracteristici tehnice

1. Sisteme de degivrare a acoperisului: importanta unui sistem eficient 

image7e1wo.png

Degivrarea acoperisului reprezinta intregul proces de inlaturare a straturilor de zapada si gheata care se formeaza pe acoperis si care vin in contact cu aerul subracit si umed. In timpul unei ninsori, pe acoperis, zapada se depune inevitabil, asadar ai nevoie de o solutie practica, la care sa apelezi ori de cate ori e necesar sa indepartezi stratul de omat depus pe invelitoare.

Sistemul de degivrare reprezinta un sistem de incalzire pe baza de cabluri electrice, care indeparteaza gheata si zapada ce afecteaza sistemul pluvial (jgheaburile si burlanele). Unul dintre cele mai mari avantaje ale acestui sistem este acela ca functioneaza complet automatizat, cu alte cuvinte detecteaza daca, in functie de conditiile climaterice, este necesara pornirea sistemului pentru a topi straturile de zapada si de gheata. Sistemul porneste si opreste caldura luand in calcul toti parametrii, asadar nu mai e nevoie sa verifici mereu starea acoperisului si sa utilizezi o lopata pentru a indeparta zapada, si implicit riscurile!

Astfel, un sistem de degivrare a acoperisului are o importanta deosebita pentru siguranta casei tale, deoarece:

  • Previi riscul de accidente si de pagube materiale

Dupa ninsoare, zapada acumulata pe acoperis se poate desprinde brusc si poate cadea sub forma de blocuri de dimensiuni mari. Totodata, zapada ramasa poate sa se transforme in gheata, ducand la caderea turturilor de pe streasina acoperisului. Insa, folosind un sistem de degivrare a acoperisului, eviti nu numai pierderile materiale pe care le-ai putea suferi, dar si eventualele accidente care pun in pericol sanatatea trecatorilor si a celor care locuiesc in casa.

  • Previi deteriorarea sistemului pluvial

image5u4t7.png

Sistemul pluvial format din jgheaburi si burlane are o importanta deosebita, deoarece este responsabil de colectarea si de evacuarea apei de pe acoperis, indiferent de sezon. Din nefericire, iarna, zapada acumulata pe acoperis se poate transforma foarte repede si usor in gheata care blocheaza si deterioreaza sistemul pluvial. Sistemul de degivrare este conceput special pentru a asigura jgheaburi si burlane care vor functiona eficient, chiar si in timpul celor mai dificile ierni.

  • Previi degradarea cladirii

Gheata formata pe acoperis are doua consecinte negative asupra sistemului pluvial: blocheaza evacuarea eficienta a apei, dar in acelasi timp poate sa sparga burlanele atunci cand temperatura este foarte scazuta. Iar fatada constructiei poate suferi degradari din cauza burlanelor sparte de gheata. Asadar, un sistem de degivrare te ajuta sa castigi si bani, in afara de timp si energie, deoarece nu mai trebuie sa investesti in repararea suprafetelor distruse! Astfel, acoperisul si sistemul pluvial vor avea un grad mai mare de rezistenta indiferent de conditiile meteorologice.

1.1 Sistemul de degivrare: componenta esentiala pentru dezghetarea acoperisului 

image6g7au.png

Desi exista acoperisuri special concepute pentru a rezista in timpul lunilor friguroase, invelitoarea este durabila atunci cand optezi si pentru sisteme special concepute pentru a dezgheta acoperisul si pentru a oferi protectie de lunga durata. Cu alte cuvinte, chiar daca specialistul a montat un acoperis rezistent la efectele zapezii si a vantului, asa cum este invelitoarea din tigla metalica Lindab Nordic 400, este recomandat sa optezi pentru elemente care protejeaza acoperisul si care il ajuta sa atinga o durata mai mare de viata: sistemul de degivrare si sistemul de parazapezi.

Atat sistemul de degivrare, cat si sistemul de parazapezi au caracteristicile necesare in vederea construirii unui camin sigur pentru sanatatea celor din jur. De aceea, este necesar sa intelegi care este rolul fiecarui element pentru a beneficia de o iarna lipsita de peripetii.

In cazul in care acoperisul nu dispune de un sistem de degivrare, dar nici de un sistem de parazapezi, atunci zapada si gheata care aluneca de pe acoperis conduc la daune materiale si umane, iar jgheaburile si burlanele se blocheaza si se deterioreaza, necesitand inlocuire.

Daca optezi doar pentru sistemul de degivrare si hotarasti sa treci cu vederea sistemul de parazapezi, trebuie sa intelegi ca aceasta nu este optiunea ideala pentru a proteja acoperisul. Desi, prin degivrare elimini riscul de formare a turturilor, nu poti elimina riscul alunecarilor bruste de zapada! Desprinderea brusca a blocurilor de zapada pune in pericol viata celor din jur, provoaca daune materiale asupra obiectelor aflate in proximitatea casei si poate deteriora jgheaburile si burlanele. De aceea, un sistem de parazapezi este necesar pentru a preveni alunecarea cantitatilor mari de zapada care se depun pe acoperis in urma ninsorilor.

In acest sens, sistemul Lindab Safety este un sistem complet eficient care te ajuta sa reduci costurile. Ce trebuie sa stii este ca, atunci cand vrei sa optezi pentru parazapezi, este important sa oferi specialistilor informatiile privind aria geografica in care vei construi casa. Acest aspect este necesar deoarece o constructie aflata intr-o zona in care se depune mai multa zapada pe m2 va avea nevoie, bineinteles, de o distanta mai mica intre randurile de parazapezi, pentru a capta intreaga cantitate de zapada. De asemenea, exista si alte detalii importante pentru montatori atunci cand vor instala sistemul de parazapezi, cum ar fi: tipul de invelitoare, structura si inclinatia acoperisului, lungimea apei si numarul elementelor de fixare.

imagen4nx.png

Sistemul de parazapezi este un sistem de siguranta pentru acoperis, care previne caderea brusca a blocurilor de zapada, protejandu-i, astfel, pe toti cei care se vor deplasa in apropierea locuintei tale. In plus, chiar daca sistemul de parazapezi este format din diferite elemente: parazapezi tubulare, grilaje parazapada, scari, pasarele si elemente de fixare, echipa de specialisti montatori va instala cu usurinta acest sistem care ofera acoperisului protectie indelungata!

Tinand cont de toate aceste informatii, descoperi ca situatia ideala are loc atunci cand sistemul de degivrare, sistemul de parazapezi si sistemul pluvial functioneaza eficient impreuna, oferind cea mai buna protectie pentru acoperisul casei in timpul sezonului friguros. Cu alte cuvinte: parazapezile opresc zapada acumulata pe acoperis, sistemul de degivrare dezgheata cantitatea care trece de parazapezi, iar sistemul de jgheaburi si burlane evacueaza eficient zapada transformata in apa datorita instalatiei de incalzire.

Avand la dispozitie toate aceste sisteme, ai certitudinea ca vei preveni toate pericolele care ameninta siguranta caminului tau. Solutia nu este sa stai blocat in casa pana la venirea primaverii, ci sa iei aceste masuri special concepute pentru a proteja si pentru a oferi confortul de care poti beneficia de-a lungul multelor ierni geroase!

2. Cum se face degivrarea acoperisului: caracteristici tehnice

imagehg7u.png

Degivrarea acoperisului se realizeaza cu ajutorul unui sistem care este usor de instalat si care prezinta multiple beneficii:

  • functioneaza automat;
  • vine sub forma unui sistem complet preasamblat;
  • are termostat bi-metal inclus;
  • dispune de un cablu electric de 5 m cu stecher rezistent pentru a realiza legatura la o priza de 220 V.

Asadar, sistemul de degivrare a acoperisului este format din trei componente esentiale, potrivite atat pentru sistemele pluviale metalice, cat si pentru cele din plastic, si anume:

  1. Cablul degivrator din polyolefin

Acesta este cablul care va incalzi zapada si gheata fiind rezistent la razele UV si, fiindca acoperisul este supus la temperaturi extreme atat vara, cat si iarna, cablul functioneaza eficient intre -50°C si + 115 °C. De asemenea, poate fi folosit si pentru uz industrial si are capacitatea de a se autoregla in functie de temperatura mediului ambiant. Totodata, are protectie ridicata la supraincalzire, iar cablurile se pot atinge unul de celalalt fara niciun pericol. Avand o garantie de aproximativ 20 de ani, cablul degivrator este componenta esentiala care va asigura topirea zapezii responsabile de deteriorarea sistemului pluvial.

  1. Termostatul bi-metal

Acest termostat reprezinta o solutie cat se poate de ingenioasa, deoarece economiseste energie electrica si protejeaza mediul inconjurator: porneste automat cand temperatura scade sub +3°C (37,4°F) si se opreste automat cand temperatura creste peste +13°C (55,4°F). Asadar, fiind o componenta automata, economisesti bani pentru ca facturile vor fi mai mici si castigi confort pentru ca nu mai trebuie sa verifici de nenumarate ori temperatura ca sa pornesti sau sa inchizi sistemul de degivrare.

  1. Cablul electric industrial, de calitate superioara H07RN-F 3G1,0 mm2

Fiind de clasa II, cod IP: IP 65, acesta este rezistent la razele UV si e gata pentru a fi utilizat imediat, la exterior, conform VDE 0298 polimerizare. De asemenea, stecherul rezistent il face sigur pentru legatura la priza de 220 V.

In general, sistemul de degivrare este disponibil intr-o gama variata de dimensiuni: de 5 m, 10 m, 15 m, 20 m, 25 m, 30 m si 35 m, insa, la cerere, poti solicita dimensiunea necesara pentru acoperisul casei.

De asemenea, exista cateva indicatii de care specialistii montatori vor tine cont pentru a asigura instalarea corecta a sistemului:

  • cablul pentru degivrare se asaza in jgheab si poate fi coborat si in burlan, dar atat la intrarea in jgheab cat si la coborarea din jgheab in burlan se aplica protectiile pentru muchii, gasite in pachet;
  • termostatul se plaseaza intr-un loc ferit de radiatia solara, cum ar fi zona de sub streasina;
  • burlanele predispuse la inghet ar trebui incalzite pana la adancimea de inghet, adica in jur de 1 m in pamant;
  • un singur cablu este suficient pentru jgheaburile R125, pe cand pentru jgheaburile R 150 si R 190, de dimensiuni mai mari, cablul este asezat pe doua sau mai multe randuri;
  • cablurile se pot monta pe acoperis, in jgheaburi, in burlane, pe partea superioara a ferestrelor de la mansarda si in zona de streasina pentru a garanta eficienta sistemului.

Blocarea si deteriorarea sistemului pluvial si pericolele provocate de aparitia turturilor vor ramane amintiri indepartate in momentul in care decizi ca un sistem de degivrare este cel mai bun cadou pe care il oferi acoperisului pentru a-ti proteja caminul in saptamanile in care fulgii de nea isi fac aparitia! Pentru o constructie noua, sistemul de degivrare trebuie luat in considerare in momentul proiectarii casei, insa chiar si la o constructie deja finalizata se poate opta pentru sistemul de degivrare, caci se poate monta eficient, indiferent de tipul de acoperitoare.

imagezvhup.png

In concluzie, in momentul in care proiectezi o casa, trebuie sa tii cont de nenumarate detalii, iar un aspect important este cel legat de sistemele necesare pentru protejarea acoperisului in timpul lunilor lungi de iarna. Sistemul de degivrare este o componenta care te ajuta sa iti transformi visul in realitate: ai parte de un confort sporit datorita sistemului complet automatizat si scapi de toate grijile asociate cu prezenta turturilor. Pentru un camin primitor, ferit de probleme, opteaza pentru sistemul de degivrare care protejeaza acoperisul si asigura-te, in felul acesta, ca prima zapada va fi mereu un prilej de bucurie in fiecare iarna!

Sursa foto: Lindab.com, Shutterstock.com