Mergi la pagina principala
Lindab Logo
Choose languge
Intra in cont

Solutii placari exterioare - Avantajele si dezavantajele materialelor disponibile

imagemafg.png

Placarea exterioara a cladirilor, de orice tip ar fi ele, are un rol important in definitivarea ridicarii unei constructii noi sau a renovarii uneia vechi. In afara de rolul estetic din ce in ce mai urmarit de proprietarii cladirilor, placarea exterioara indeplineste si alte sarcini, precum protejarea peretilor de actiunea factorilor de mediu si eliminarea umiditatii din zonele sensibile prin intermediul ventilatiei naturale. Pentru obtinerea efectelor dorite exista mai multe solutii tehnice (placarea umeda si placarea uscata) si o multitudine de materiale, fiecare cu avantajele si dezavantajele lor.

In articolul de mai jos vei afla ce solutii tehnologice exista in ceea ce priveste placarile exterioare si care sunt principiile tehnice implicate in realizarea acestei lucrari. De asemenea, vei putea consulta care sunt cele mai utilizate materiale pentru placarile exterioare si ce avantaje si dezavantaje ofera acestea clientilor.

Cuprins:

  1. Principii si solutii tehnologice pentru placari exterioare
  2. Solutii placari exterioare - Avantaje si dezavantaje ale materialelor folosite

1. Principii si solutii tehnologice pentru placari exterioare

Placarea exterioara este o etapa importanta in amenajarea cladirilor cu rol rezidential ori comercial. Printre avantajele oferite se numara investitia minima necesara, protectia oferita structurii de rezistenta a cladirii si realizarea unei imagini care sa impresioneze privitorii.

Dintre solutiile tehnologice existente se remarca placarea de tip umed, ce presupune lipirea pe perete a unor materiale termo si hidroizolante cu ajutorul adezivilor si apoi protejarea lor cu un strat superior de tencuiala care are si rol decorativ. Aceasta solutie are si neajunsuri, printre care se numara investitia destul de substantiala, durata mare de punere in practica si, mai ales, impermeabilitatea la vapori, element ce favorizeaza aparitia umiditatii in diferite zone ale cladirii.

In ultimii ani tot mai folosita este solutia placarilor de tip uscat care rezolva din neajunsurile sistemului anterior. Placarea uscata se face fara a fi necesara utilizarea adezivilor si mortarului prin fixarea pe peretele exterior a unor materiale cu rol izolator si de protectie cu ajutorul suruburilor si a consolelor metalice speciale.

Aceasta solutie are si un avantaj suplimentar, anume faptul ca permite realizarea unui spatiu liber intre materialul izolator si finisajul superior, zona ce are rol de ventilatie naturala care elimina cu succes orice urma de umezeala, impiedicand astfel aparitia mucegaiurilor sau a altor microorganisme daunatoare.

2. Solutii placari exterioare - Avantaje si dezavantaje ale materialelor folosite

solutii placari exterioare-min.jpg

Pe piata materialelor de constructie exista o multitudine de materiale ce pot fi utilizate pentru placarile exterioare. Alegerea materialului potrivit trebuie sa tina cont de proprietatile acestuia, cele mai utile fiind rezistenta in timp, permeabilitatea la vapori a sistemului, impermeabilitatea la apa de ploaie, protectia in fata focului, imaginea estetica oferita si usurinta montarii sistemului.

  • Placarile exterioare metalice sunt utilizate de peste 50 de ani in intreaga lume. Desi la inceput au fost intrebuintate in cazul cladirilor cu rol industrial, in prezent diversele tipuri de fatade metalice sunt prezente la o gama tot mai extinsa de cladiri, cum ar fi cele cu rol de birouri, spatii comerciale, stadioane si chiar cladiri rezidentiale. Cele mai des utilizate solutii tehnologice sunt casetele de fatada ce se monteaza prin culisare in partea inferioara si prin prindere cu suruburi in partea superioara, elemente ce permit dilatarile normale la schimburile de temperatura. Casetele sunt fabricate din otel de cea mai buna calitate, cu grosime de un milimetru si sunt acoperite cu un strat de protectie foarte rezistent, disponibil intr-o multitudine de culori;
  • Placarile exterioare din lemn sunt folosite de mii de ani, fiind preferate pentru imaginea rustica oferita, pentru protejarea naturii si pentru usurinta in montare. Un dezavantaj al materialului este rezistenta mica in timp, in fata umiditatii si a diversilor daunatori;
  • Placarile exterioare din piatra naturala ofera o imagine deosebita, in special, in cazul cladirilor rezidentiale, sunt foarte rezistente, insa au o greutate mare, ceea ce face ca solutia sa nu fie potrivita in orice ipostaza, fundatia si peretii trebuind sa suporte greutatea suplimentara;
  • Placarile cu placi din fibrociment sunt usor de implementat si ofera numeroase avantaje, precum investitia minima, durabilitatea in timp si disponibilitatea unor materiale in culori si cu texturi diverse;
  • Placarile din caramida aparenta sunt intrebuintate de sute de ani, reusind sa ofere o protejare eficienta a peretilor si sa obtina o imagine clasica, de perete zidit.

In concluzie, placarile exterioare trebuie sa fie facute intr-un mod corect prin alegerea materialului de constructie potrivit, punandu-se in balanta avantajele si dezavantajele pe care diversele sisteme le ofera utilizatorilor.

Surse foto:

shutterstock.com
ro.pinterest.com