Mergi la pagina principala
Lindab Logo
Choose languge
Intra in cont

Straturile unui acoperis – Ghid util despre structura stratificarilor si componenta acoperisurilor

imagenzwf9.png

Acoperisul reprezinta un element important in orice tip de constructie. Acesta trebuie sa fie rezistent si realizat din materiale de calitate. Insa, pentru a putea selecta un tip de acoperis care sa fie ideal pentru proiectul tau, este necesar sa afli mai multe informatii utile despre modul in care sunt alcatuite acoperisurile. Straturile unui acoperis influenteaza maniera in care acesta va reactiona la anumiti factori (de mediu, mecanici etc.) – asadar, este recomandat ca acestea sa fie de buna calitate, pentru a se putea obtine o izolatie optima si pentru a veni in intampinarea tuturor eventualelor probleme ce ar putea aparea. In acest articol vei descoperi un ghid util referitor la structura si componenta straturilor unui acoperis.

Cuprins

  1. Ce fel de straturi are un acoperis tip terasa, pentru mansarda etc.?
  2. Ce straturi se aplica la un acoperis de tabla - aspecte carora trebuie sa le acorzi atentie

1. Ce fel de straturi are un acoperis tip terasa, pentru mansarda etc.?

Un acoperis poate fi de mai multe tipuri, in functie de planul pe care il creeaza arhitectul. Fie ca vrei sa alcatuiesti un acoperis de tip terasa, fie ca vrei unul in doua ape, intr-o singura apa sau alt gen de model care sa iti satisfaca cerintele (sa fie potrivit pentru o constructie de pod, mansarda etc.), straturile sale sunt cele mai importante. Chiar daca si designul este un factor semnificativ, straturile sunt cele care influenteaza nivelul de rezistenta.

Substructura este un strat esential, care poate fi realizat din beton celular, materiale din lemn, tabla trapezoidala sau otel beton. Aceasta are rolul de a alcatui o fundatie solida, pe care sa se poata fixa profilele. In substructura se gasesc, de regula, profile de sustinere, spatii de aerisire si folia anticondens. Stratul de acest tip influenteaza, in mod direct, izolatia fonica si termica, deoarece are capacitatea de a canaliza condensul si de a proteja constructia de factorii daunatori.

Amorsa este un strat care se aplica pe substructura si este realizata din solutie bituminoasa lichida sau dintr-o emulsie bituminoasa. Ea are rolul de a crea o aderenta optima intre substructura si urmatoarele straturi de constructie.

Stratul de separatie poate fi necesar in anumite cazuri, atunci cand stratul de suport nu permite o lipire directa. De exemplu, atunci cand vine vorba despre structurile din lemn, abordarea trebuie sa fie diferita. Siguranta este un element care trebuie luat in considerare in acest sens si, de aceea, se opteaza, deseori, pentru un strat de separatie. Acesta are rolul de a proteja lemnul de eventualele flacari si, mai ales, pentru a echilibra receptarea si transmiterea tensiunilor de tip mecanic. Exista mai multe tipuri de membrane de separatie, care sunt folosite cu acest scop – cerceteaza cu atentia oferta de produse pusa la dispozitie de branduri renumite.

De asemenea, pentru a crea o izolatie optima, mai exista cateva straturi pe care le poti integra. Folia anticondens, de pilda, are rolul de a pastra o ventilatie optima in interiorul structurii acoperisului, pentru a evita patrunderea umezelii si a condensului. Exista si membrane de vapori care pot fi aplicate cu acelasi scop. In plus, stratul de placi termoizolante contribuie si el la mentinerea unei temperaturi constante in interiorul constructiei. Exista, de altfel, si membrane hidroizolatoare de inchidere, care se pot aplica pe post de strat superior.

imagev3kp.png

2. Ce straturi se aplica la un acoperis de tabla - aspecte carora trebuie sa le acorzi atentie

Atunci cand vine vorba despre acoperisuri din tabla, este necesara o atentie deosebita mai ales in ceea ce priveste selectarea invelitorii potrivite. Poti opta pentru tabla plana, tabla trapezoidala sau tigla metalica. Cea plana poate fi realizata din otel, cupru, aluminiu sau aliaj, cea trapezoidala se caracterizeaza prin stantari paralele cu sectiune de trapez, iar tigla metalica este fabricata din aluminiu sau otel si este acoperita cu un strat de protectie. Pentru a gasi o tabla de acoperis potrivita pentru tine, trebuie sa studiezi cu atentie variantele pe care le ai la dispozitie.

Bineinteles, nu doar invelitoarea este importanta, ci si celelalte straturi, elemente si accesorii pentru acoperis, care pot face diferenta. Cu ajutorul produselor potrivite, vei putea sa obtii o constructie rezistenta si durabila, realizata intr-un mod profesionist.

image4bxzio.png

In concluzie, straturile unui acoperis reprezinta detalii semnificative, care influenteaza, in mod major, rezistenta la intemperii si coroziune, dar si izolatia termica si fonica a constructiei finale. De aceea, trebuie sa te asiguri ca alegi doar articole calitative, care sa vina in intampinarea nevoilor tale!

Sursa foto: lindab.ro