Mergi la pagina principala
Lindab Logo
Choose languge
Intra in cont

Tigla metalica sau ceramica - Caracteristici de pus in balanta pentru o alegere corecta

image3tog.png

Acoperisul este o componenta esentiala a cladirilor, fie rezidentiale, fie comerciale sau industriale. Rolul acestuia este de a asigura protectia cladirii prin oprirea apei de ploaie, zapezii sau a vantului de a afecta structura ei de rezistenta. In privinta punerii in practica a unui proiect de ridicare a unui acoperis exista numeroase solutii tehnice, printre cele mai utilizate in Romania numarandu-se tigla metalica si tigla ceramica clasica. Ambele materiale sunt intrebuintate cel mai adesea, aproximativ 80 % din cladirile din tara fiind acoperite cu aceste ele. Alegerea materialului potrivit, fie ca este vorba despre renovarea unui acoperis, fie despre ridicarea unuia nou, trebuie sa fie facuta in cunostinta de cauza prin punerea in balanta a avantajelor si dezavantajelor fiecaruia.

In articolul de mai jos vei descoperi care sunt avantajele si dezavantajele tiglei metalice si ale tiglei ceramice, care sunt criteriile de care trebuie sa se tina cont in alegerea materialului potrivit pentru acoperisul cladirii si cateva sfaturi utile, ale unor specialisti in domeniu, pe care vei putea sa le aplici in scopul prelungirii duratei de viata a acoperisului.

Cuprins:

  1. Tigla metalica versus tigla ceramica - Avantaje si dezavantaje

1.1. Avantajele tiglei metalice versus avantajele tiglei ceramice

1.2. Dezavantajele tiglei metalice versus dezavantajele tiglei ceramice

  1. Tigla metalica sau tigla ceramica - Criterii de luat in considerare pentru alegerea corecta

2.1. Costurile implicate in montarea tiglei metalice sau a tiglei ceramice

2.2. Durabilitatea tiglei metalice vs durabilitatea tiglei ceramice

2.3. Montarea tiglei metalice versus montarea tiglei ceramice

2.4. Estetica obtinuta prin montarea tiglei metalice sau prin cea a tiglei ceramice

  1. Tigla metalica vs tigla ceramica - Sfaturile specialistilor pentru prelungirea duratei de viata a acoperisului

1. Tigla metalica versus tigla ceramica - Avantaje si dezavantaje

imagebd89.png

Tehnologia constructiilor a cunoscut in ultimele decenii avansuri extraordinare prin aparitia unor materiale noi, dar si prin identificarea unor inovatii pentru modernizarea materialelor utilizate de sute sau chiar de mii de ani in ridicarea locuintelor. In privinta acoperisurilor cea mai importanta modificare a fost considerata aparitia unui material nou, folosit pe langa tigla din ceramica clasica.

Otelul este bine cunoscut de multa vreme, dar nu a fost intrebuintat si pentru acoperisuri pentru ca rugineste. In ultima vreme, insa, au fost facute descoperiri in ce priveste protejarea lui cu substante speciale, care impiedica patrunderea umezelii in structura metalului, astfel incat rugina sa nu mai apara. Asa a aparut posibilitatea realizarii suprafetelor de tigla metalica, utilizate mai intai in mediul industrial.

In prezent tigla metalica este preferata de majoritatea romanilor dornici de a duce la bun sfarsit proiecte corecte de acoperire a diferitelor spatii, statisticile aratand ca aproximativ 60% din constructiile noi sunt dotate cu un acoperis fabricat din tigla metalica.

1.1. Avantajele tiglei metalice versus avantajele tiglei ceramice

Ambele materiale, atat tigla ceramica clasica, cat si tigla metalica moderna, au anumite avantaje, existand caracteristici diferite in ceea ce priveste pretul, rezistenta la intemperii, usurinta de montaj si efectul estetic ce poate fi obtinut.

Tigla metalica este fabricata, in principal, din foi de otel cu grosime intre 0,35 si 0,6 mm, carora li se face un profil specific, ce imita tigla clasica si ii ofera rezistenta mecanica. In plus, profilele permit conectarea etansa a foilor metalice. Ca otelul sa nu rugineasca, tiglele metalice sunt acoperite cu diverse materiale dintre care se remarca stratul pe baza de poliester, care este in prezent considerat cea mai buna solutie de acoperire de pe piata.

Printre avantajele tiglei metalice se numara:

  • Pretul mai mic in comparatie cu cel al tiglei ceramice. Tigla metalica are costuri variabile, in functie de grosime, model si tip de acoperire. Totusi, chiar si cea mai scumpa dintre tiglele metalice este mai putin costisitoare decat tigla ceramica, procentele variind intre 50 si 90 % mai ieftin;
  • Tigla metalica are o greutate mult mai mica decat tigla ceramica. In functie de grosimea foii de otel, 1 metru patrat de tigla metalica are intre 4 si 6 kg pe metru patrat. Prin contrast tigla ceramica clasica are greutati de pana la 10 ori mai mare, element care influenteaza modul de constructie al sarpantei, ce trebuie sa sustina o greutate mult mai mare, cu de pana la 10 ori mai mult decat in cazul tiglei metalice;
  • Tigla metalica permite o mai mare libertate in ceea ce priveste obtinerea unui efect estetic dorit, deoarece este disponibila in mai multe tipuri de profile. Optiuni multiple sunt si in ceea ce priveste culoarea acesteia, chiar in ce priveste tipul de finisaj, care poate fi lucios, mat sau granulat;
  • Montarea unui acoperis fabricat din tigla metalica este mult mai facila decat montarea tiglei ceramice, atat datorita greutatii reduse a materialului, a rezistentei la manipulare, cat si datorita existentei unei game complete de accesorii si materiale care permit realizarea completa a unui astfel de acoperis;
  • Materialele ce compun un acoperis din tigla metalica sunt 100% reciclabile, element care nu poate fi atins in cazul acoperisurilor clasice din tigla ceramica.

Tigla ceramica are cateva avantaje, printre ele numarandu-se durata de viata mai mare decat a celei metalice (tiglele ceramice de calitate pot rezista chiar si 100 de ani), izolarea termica si fonica mai ridicata decat cea a tiglei metalice si permite o ventilatie naturala superioara datorita montajului cu multe goluri prin care umezeala poate fi eliberata in atmosfera.

1.2. Dezavantajele tiglei metalice versus dezavantajele tiglei ceramice

Ambele materiale de constructie au si unele dezavantaje ce trebuie mentionate. Tigla metalica vine cu o termorezistenta scazuta, caracteristica nedorita mai ales in timpul anotimpului canicular, cand soarele poate infierbanta zona acoperisului cu temperaturi de pana la 80 de grade Celsius.

Un alt element nedorit este ventilatia deficitata a sistemului, mai ales atunci cand nu se folosesc materiale de calitate si nu se respecta tehnologia recomandata de producator. In fine, un element nedorit este si decolorarea in timp, sub actiunea radiatiei ultraviolete emise de soare. Acest neajuns se inregistreaza, in special, in cazul tiglei metalice de calitate inferioara, cele de calitate superioara fiind protejate cu substante speciale ce asigura o rezistenta sporita a culorii, pentru zeci de ani.

Tigla ceramica are un numar mai mic de utilizatori, pentru ca prezinta unele dezavantaje clare:

  • Pretul mai mare al materialului comparativ cu cel al tiglei metalice (cel putin dublu);
  • Greutatea sporita a placilor, ceea ce duce la aparitia nevoii de a ridica o structura de sustinere mai solida si mai costisitoare;
  • Montajul dificil datorita dimensiunilor reduse ale tiglelor;
  • Ceramica este sensibila la socuri metalice, de multe ori aparand accidente nedorite atat in timpul montajului, cat si in timpul duratei de viata a acoperisului;
  • Datorita structurii poroase, pe structura tiglei poate aparea muschiul si lichenii care dauneaza din punct de vedere estetic si structural.

2. Tigla metalica sau tigla ceramica - Criterii de luat in considerare pentru alegerea corecta

imageuac8.png

Atat tigla metalica, cat si cea ceramica au caracteristici dorite, ceea ce face ca alegerea sa fie una relativ dificila, mai ales daca nu se cunosc indeaproape caracteristicile celor doua materiale si cum ar putea acestea sa influenteze decizia cumparatorului. In general, majoritatea persoanelor se limiteaza la problema costurilor, fara sa tina cont si de alte elemente, acest lucru fiind considerat a fi o greseala.

2.1. Costurile implicate in montarea tiglei metalice sau a tiglei ceramice

Domeniul constructiilor este destul de costisitor, materialele si mana de lucru fiind scumpe, de aceea, in momentul realizarii unui proiect trebuie sa se tina cont de bugetul disponibil. In aceasta privinta, in mod clar, acoperisurile din tigla metalica sunt mai putin costisitoare comparativ cu cele ceramice. Procentul este situat undeva la 50% in favoarea tiglei metalice. Acest lucru se datoreaza atat pretului mai mic pe metru patrat al produsului, cat si a manoperei mai reduse ca pret datorita usurintei si rapiditatii montajului tiglei metalice.

Placile metalice au dimensiuni generoase, ceea ce face ca asezarea lor sa se efectueze foarte rapid, o echipa bine antrenata putand sa finalizeze intr-o singura zi un acoperis de marime medie. Acest lucru nu este la fel si in cazul tiglei ceramice, unde manipularea este mai complexa.

In privinta costurilor diferente sunt si in ceea ce priveste structura de sustinere a acoperamantului. Datorita greutatii reduse a tiglei metalice, aceasta poate fi asezata pe o structura simpla (in cazul tiglei ceramice nu poate fi luat in considerare acest procedeu, pentru ca ea are o greutate apreciabila).

2.2. Durabilitatea tiglei metalice vs durabilitatea tiglei ceramice

Ridicarea unui acoperis este o activitate costisitoare si destul de greu de implementat, de aceea, proprietarii urmaresc sa obtina o durata de viata cat mai mare. Pana in urma cu 10-20 de ani, in aceasta privinta tigla ceramica era net superioara tiglei metalice, avand o durata de viata de pana la 10 ori mai mare.

In ultimii ani, insa, s-au facut avansuri extraordinare in privinta materialelor de acoperire a foilor de otel, care ofera materialului o durata de viata de peste 50 de ani. Dintre solutiile de acoperire se remarca poliesterul la exterior (cel mai rezistent fiind cel de tip HBPE care rezista la coroziune si zgarieturi) si lacul pe partea interioara.

2.3. Montarea tiglei metalice versus montarea tiglei ceramice

Producatorii de tigla metalica ofera celor interesati sisteme complete, formate din elemente compatibile, ce permit ridicarea completa a unui acoperis, potrivirea elementelor fiind perfecta. Aceste accesorii au rolul de a elimina dezavantajele tiglei metalice, in special ventilarea naturala fiind importanta pentru eliminarea umezelii ce ar putea afecta materialul. In acest sens, extrem de importanta este folia anticondens care nu trebuie sa lipseasca sub nicio forma din componenta unui acoperis modern si eficient.

2.4. Estetica obtinuta prin montarea tiglei metalice sau prin cea a tiglei ceramice

Tot mai multe proiecte arhitectonice sunt puse in valoare de elemente estetice, acoperisul fiind in aceasta privinta un element cu o vizibilitate maxima. Alegerea este de partea tiglei metalice care, in mod evident, poate fi utilizata pentru realizarea unor proiecte diverse, avand in vedere ca exista o multitudine de optiuni in ceea ce priveste tipul profilului, culoarea si finisajul tiglei metalice. Desi, in general, tigla metalica este intrebuintata pentru cladiri moderne, exista si variante care imita aproape identic tigla clasica, cum ar fi tigla metalica Roca, o modalitate excelenta de a imbina avantajele materialului modern cu posibilitatea obtinerii unei imagini clasice.

3. Tigla metalica vs tigla ceramica - Sfaturile specialistilor pentru prelungirea duratei de viata a acoperisului

Din cauza sumelor mari de bani implicate in ridicarea unui acoperis este necesar sa fie luate unele precautii, pentru ca durata de viata sa nu fie scurtata de anumite elemente care ar putea dauna materialului si structurii de sustinere.

  • In primul rand, specialistii recomanda alegerea unor materiale de calitate superioara, in acest caz economiile nefiind utile, pentru ca va aparea in 10-20 de ani obligativitatea realizarii unui proiect nou;
  • In al doilea rand, o importanta deosebita il are montajul care trebuie sa fie facut prin respectarea intocmai a recomandarilor producatorului. In aceasta etapa se vor utiliza doar acele accesorii ce fac parte din sistem pentru o compatibilitate perfecta intre acestea si materialul de acoperire;
  • In al treilea rand, este vorba despre verificarea periodica a acoperisului pentru a observa din timp problemele si pentru a se lua masuri in vederea eliminarii lor inainte ca problemele sa devina unele majore. In aceasta ultima privinta se recomanda o verificare de baza din partea proprietarului care ar trebui ca o data la cateva luni sa urmareasca daca apar scurgeri de apa printre imbinari, urme de rugina sau blocarea sistemului de eliminare a apei pluviale. Verificarea de specialitate trebuie facuta o data la 3 ani de catre un specialist care va sti sa observe chiar si cele mai mici situatii problematice (acestea ar putea dauna duratei de viata a acoperisului).

In concluzie, in alegerea materialului pentru ridicarea unui acoperis trebuie sa se tina cont de caracteristicile materialelor disponibile, punandu-se in balanta avantajele si dezavantajele pe care fiecare le ofera utilizatorilor.

Surse foto:

Lindab.ro