Mergi la pagina principala
Lindab Logo
Choose languge
Intra in cont

Ventilatia naturala: este sau NU singurul sistem de care trebuie sa tii cont în proiectarea unei case?

image0jcmp.png

Atunci cand proiectezi o casa, ventilatia reprezinta unul dintre sistemele la care trebuie sa fii foarte atent. O ventilatie corespunzatoare asigura atat confortul termic al locuintei, cat si calitatea aerului inspirat de cei care locuiesc in acele camere. Asadar, din articolul urmator vei afla ce presupune ventilatia naturala si cat de eficienta este pentru purificarea aerului din casa.

Cuprins:

  1. Ventilatia naturala a casei: aspecte generale

            1.1 Factori care afecteaza eficienta ventilatiei naturale

  1. Ventilatia naturala: este sau NU solutia cea mai eficienta pentru aerisirea casei?

            2.1 Ventilatia naturala: avantaje si dezavantaje

            2.2 Ventilatia naturala rezidentiala

1. Ventilatia naturala a casei: aspecte generale

image9ytv6.png 

In orice incapere, aerul intra si iese in mod natural prin intermediul curentilor de aer. In acest sens, prin amplasarea corespunzatoare a ferestrelor este posibil sa creezi conditiile necesare pentru a asigura miscarea acestor curenti de aer, in beneficiul aerisirii naturale a casei.

O ventilatie naturala eficienta se realizeaza atunci cand zonele de admisie si de evacuare a aerului pot asigura un flux continuu al curentilor de aer. Ventilatia naturala este necesara in fiecare camera pentru a pastra un aer cat mai proaspat in fiecare zi.

  • In living si in dormitor, se pot deschide ferestrele si usile pentru a permite circulatia curentilor de aer. Sistemul de ventilatie din baie este folosit, uneori, pentru a aerisi si restul locuintei.
  • In baie ventilatia se poate realiza fie cu ajutorul unei ferestre, fie cu o tubulatura de iesire la exterior. In timpul dusului se formeaza aburi, iar daca acestia nu sunt evacuati, pot conduce la formarea mucegaiului. Fiindca aburul urca spre tavan, atunci si zona de evacuare a aerului este amplasata in partea superioara a peretilor.
  • In bucatarie, unde se formeaza aburi si mirosuri patrunzatoare de la gatit, este necesara deschiderea ferestrelor, in cazul in care nu exista o hota care poate evacua aerul.

1.1 Factori care afecteaza eficienta ventilatiei naturale

O ventilatie naturala corespunzatoare depinde de foarte multi factori, cum ar fi:

  • temperatura exterioara;
  • intensitatea vantului;
  • existenta sau lipsa unor plase impotriva insectelor;
  • numarul persoanelor prezente in casa;
  • starea de sanatate a persoanelor din casa;
  • cantitatea de aburi formati in baie si in bucatarie.

Asadar, procesul de ventilatie naturala nu are acelasi grad de eficienta in fiecare zi, deoarece factorii se pot schimba in permanenta.

2. Ventilatia naturala: este sau NU solutia cea mai eficienta pentru aerisirea casei?

imagec2a3c.png

Desi ventilatia naturala este procesul cel mai utilizat in toate casele, trebuie sa te gandesti din timp, daca este singura solutie pentru a asigura ambientul necesar.

2.1. Ventilatia naturala: avantaje si dezavantaje

Pentru a intelege daca procesul de ventilatie naturala este cel mai eficient pentru mentinerea unui aer sanatos in casa, este necesar sa analizezi punctele pro si contra.

Asadar, avantajele ventilatiei naturale sunt urmatoarele:

  • se poate controla timpul de aerisire;
  • se poate realiza o aerisire simultana sau partiala;
  • se poate folosi ori de cate ori este necesar.

Pe de alta parte, exista si anumite dezavantaje privind ventilatia naturala a casei:

  • creste costul cu energia, deoarece iarna aerul rece trebuie incalzit de la temeperatura exterioara la temeperatura interioara iar vara trebuie racit
  • aerisirea naturala nu se face la intervale regulate, de cele mai multe ori o casa este aerisita o data sau de doua ori pe zi, astfel se creaza intervale mari de timp in care nu beneficiezi de aer proaspat, de exemplu pe timpul noptii
  • lipsa unei ventilari corespunzatoare poate duce la aparitia mucegaiului
  • nu exista niciun control privind calitatea aerului care patrunde in casa. De multe ori, in casa patrund si alergeni, praf si noxe;
  • anumite persoane pot simti un disconfort termic accentuat in timpul procesului de ventilatie naturala;

imagevw6sb.png

Tinand cont de aceste dezavantaje enumerate mai sus, iti dai seama ca, desi ventilatia naturala este o modalitate de aerisire a casei, nu este neaparat si cea mai buna! Un sistem eficient de ventilatie trebuie sa asigure un aer de calitate superioara, la o temperatura optima, care sa nu afecteze sanatatea celor din jur.

2.2. Ventilatia rezidentiala: sistemul eficient pentru ventilatia corespunzatoare a casei

imagegaerk.png

Pe langa ventilatia naturala care poate fi utilizata oricand pentru aerisirea casei, este bine sa optezi si pentru un sistem centralizat. Asadar, un sistem de ventilatie rezidentiala poate asigura un climat potrivit pentru interiorul casei, deoarece contine toate elementele necesare pentru optimizarea si filtrarea aerului din toate camerele.

Daca privesti dintr-o perspectiva mai ampla, realizezi ca exista 3 modalitati care asigura un aer potrivit in toate incaperile din casa:

  1. ventilatia naturala;
  2. ventilatia mecanica;
  3. ventilatie mecanica cu recuperare de caldura

image2x76r.png

Asadar, pe langa ventilatia naturala, este nevoie si de o evacuare mecanica a aerului prin intermediul unui ventilator, care asigura o evacuare stabila, indiferent de vremea de afara. De exemplu, ventilatoarele casnice extrag eficient aburul produs in baie si reduce riscul de aparitie a mucegaiului. De asemenea, poti instala un sistem de tubulaturi in bucatarie si in baie, pentru ca aburii si mirosurile din aceste doua incaperi sa nu patrunda si in restul locuintei. Si nu uita sa adaugi usi de vizitare la sistemul de tubulaturi, pentru a permite curatarea acestora!

imagekywzk.png

O casa primitoare are nevoie nu numai de un aer filtrat, dar si de un aer placut in timpul iernii. Pentru a atinge eficienta in ceea ce priveste sistemul de aerisire, este recomandat sa folosesti un sistem care sa includa un recuperator de caldura cu eficienta cat mai ridicata,care va reduce costurile pentru incalzirea aerului proaspat. Pe scurt, atunci cand evacueaza aerul, extrage caldura continuta si o foloseste pentru a incalzi aerul care este introdus in casa. Este un sistem care te scuteste de grija de a incalzi aerul ori de cate ori casa este aerisita!

Pe langa avantajele imediat vizibile, recuperarea energiei, acest tip de sistem de ventilatie centralizat cu recuperator de caldura vine si cu alte beneficii. Functioneaza independent, controlat de propria automatizare, astfel iti ofera aer proaspat in orice moment al zilei sau al noptii.

Unele recuperatoare pot sa aiba si alte functii care sa te ajute sa economisesti energie si sa beneficiezi de cel mai bun confort. Spre exemplu functia free cooling, prin care aerul este introdus direct in casa fara sa mai treaca prin recuperator, functie utila in special pe timpul verii cand aerul din casa s-a incalzit pe parcursul zilei, iar seara/noaptea dorim sa introducem aerul mai racoros de afara fara sa il incalzim.

Pentru a duce aerul proaspat in toate incaperile este necesar un sistem de tubulaturi si fittinguri. In functie de spatiul disponibil se poate opta pentru tubulaturi metalice rigide sau tubulaturi din polietilena semirigide. Acestea din urma pot fi montate inclusiv in sapa.

Este recomandat ca introducerea de aer proaspat sa se faca in camere de zi, dormitoare, iar evacuarea sa fie facuta din bai si dressinguri. Acest lucru face ca aerul proaspat sa fie introdus exact unde avem cea mai mare nevoie de el, iar apoi circula prin intreaga casa inainte sa fie evacuat. Acest circuit duce la o casa bine aerisita, fara mucegaiului si cu un miros de proaspat inclusiv in zone cu trafic redus precum dressingul.

imagebsks.png

In concluzie, ventilatia naturala este un sistem simplu, care poate fi utilizat in orice casa pentru a elimina mirosurile neplacute. Insa, pentru a beneficia de un mediu optim, curat, sanatos si confortabil din punct de vedere termic, atunci este bine sa incorporezi si alte sisteme care  au grija de aerul din casa 24 de ore pe zi!

Sursa foto: Shutterstock.com