Mergi la pagina principala
Lindab Logo
Choose languge
Intra in cont

Inchideri metalice rezistente la foc

In anul 2016, in laboratoarele Incerc au fost testate si analizate: sistemul Lindab de acoperis cu table cutate pe suport de pane metalice si sistemul de pereti cu table cutate pe suport de rigle metalice.
 
Prima solutie testata la foc a fost acoperisul clasic Lindab cu tabla cutata. Acesta este format dintr-o structura secundara din profile cu pereti subtiri formate la rece, respectiv pane metalice, tabla cutata atat la interiorul cat si la exteriorul panelor, completate de termo si hidroizolatii, elemente de fixare, etansare si accesorii. Incercarea la foc pentru acoperis a durat 100 de minute, timp in care acoperisul a rezistat exemplar. Fumul si flacarile din interiorul cuptorului in care s-a realizat testul nu au parasit cuptorul, foile de tabla ce au generat ansamblul de acoperis ramanand solidarizate pe tot parcursul celor 100 de minute, ceea ce ne indreptateste sa credem ca intr-o situatie reala de urgenta acoperisul nostru acorda suficient timp interventiei pompierilor pentru limitarea propagarii focului si salvarea eventualelor persoane in pericol. Conform certificarii oficiale, acoperisul a rezistat:
-       peste 30 de minute cerintei de izolare termica (I);
-      90 de minute din punct de vedere al capacitatii portante (R), respectiv al sagetii maxime admisibile pentru o asemenea situatie;
-       peste 100 de minute (adica pe tot parccusrsul testului) cerintei de etanseitate la foc (E), adica de impiedicare a propagarii prin acoperis a flacarilor si a fumului.
 
Astfel, acoperisul Lindab a reusit sa obtina certificarea REI 30 si RE 60, ceea ce inseamna ca rezista cel putin 30 de minute la toate cele trei cerinte (R, E si I), si cel putin 60 de minute la cerintele de rezistenta si etanseitate.

Cea de-a doua solutie testat la foc a fost cea de perete clasic Lindab cu tabla cutata. Ca si in cazul acoperisului, si solutia de perete este formata dintr-o structura secundara din profile cu pereti subtiri formate la rece, respectiv rigle metalice, tabla cutata atat la interiorul cat si la exteriorul riglelor, completate de asemenea cu termo si hidroizolatii, elemente de fixare, etansare si accesorii. Incercarea la foc pentru perete a durat 62 de minute. Si in acest caz solutia Lindab a constituit o bariera reala intre flacarile din cuptor si exteriorul acestuia, peretele acordand intr-o situatie reala de urgenta suficient timp interventiei pompierilor. Conform certificarii oficiale, peretele a rezistat:
- peste 20 de minute cerintei de izolare termica (I);
- peste 60 de minute (adica pe tot parccusrsul testului) cerintei de etanseitate la foc (E).

Astfel, peretele Lindab a reusit sa obtina certificarea EI 20 si E 60, ceea ce inseamna ca rezista cel putin 20 de minute la ambele cerinte (E si I), si cel putin 60 de minute la cerinta de etanseitate.

Ambele solutii testate sunt parte din solutia de cladire metalica promovata de Lindab in Romania sub numele de Lindab Systemline, o solutie integrata de hala bazata pe o structura metalica si anvelopata evident cu inchideri metalice. Mai multe detalii despre Lindab Systemline poti citi aici - http://lindabsystemline.ro