Mergi la pagina principala
Lindab Logo
Choose languge
Intra in cont

Montajul tablei fălțuite - soluție elegantă și eficientă pentru acoperișuri

image54fqf.png

Sistemele de învelitori bazate pe tabla fălțuită aduc un număr consistent de avantaje celor care aleg o astfel de soluție modernă pentru acoperișurile clădirilor rezidențiale, comerciale și industriale în egală măsură.

În afară de faptul că tabla pentru fălțuit poate îmbrăca orice formă, acordând liberate creativă deplină din punctul de vedere al proiectării arhitecturale a imobilelor, acest tip de învelitori asigură o scurgere excelentă a apelor pluviale și a straturilor de gheață și de zăpadă în sezonul rece, sunt durabile, ușor de întreținut, au o greutate redusă și oferă o bogată varietate cromatică.

Tocmai pentru aceste motive în acest articol vei regăsi câteva orientări de bază din care vei afla cum se montează și se fixează tabla fălțuită la realizarea unui sistem de învelitori complet bazat pe această metodă constructivă.

Cuprins

  1. Montarea tablei fălțuite pentru acoperiș - materiale necesare
  2. Montajul tablei fălțuite pentru acoperișuri de calitate

1. Montarea tablei fălțuite pentru acoperiș - materiale necesare

imageulj1i.png

Chiar dacă sistemele de învelitori bazate pe tablă fălțuită au un sistem intuitiv de montaj este necesă parcurgerea unor etape succesive pentru asigurarea unui succes deplin al operațiunii.

Prima fază a lucrărilor la montarea tablei pentru un acoperiș fălțuit nu ține neapărat de materiale folosite sau de tehnica propriu-zisă de montaj. Este vorba aici de alegerea echipei de montatori care trebuie să dețină o experiență considerabilă în acest domeniu, deoarece de calitatea și precizia manoperei executate depinde finalizarea cu succes a montajului tablei fălțuite. Astfel, o primă recomandare înainte chiar de a te gândi la montaj este să alegi montatori profesioniști acreditați și agreați de producătorul sistemelor de învelitori ales.

Subsecvent, necesarul de materiale pentru un montaj profesionist al tablei fălțuite la acoperișuri trebuie să includă repere și unelte de cea mai bună calitate. În primul rând tabla pentru fălțuit aleasă trebuie să îndeplinească toate condițiile necesare pentru asigurarea durabilității în timp și a rezistenței la intemperii. Împreună cu tabla pentru fălțuit este necesar și un sistem complet de accesorii din care nu ar trebui să lipsească:

  • Fixările ascunse sau agrafele fixe și mobile cu ajutorul cărora se fixează foile de tablă în falțuri și care permit mișcările normale de dilatare și contracție ale materialului metalic;
  • Scule diverse de la clești, foarfece de tablă, rigle, nivele cu laser, ciocane și cuțite la mașini de găurit și înșurubat cu ajutorul cărora se va realiza montajul tablei acoperișului fălțuit astfel încât să nu se deterioreze straturile de vopsea de pe suprafața tablei;
  • Închizătorul de falț, o unealtă eficientă pentru închiderea mecanizată a falțului dublu care aduce un plus considerabil de viteză la montaj asigurând, în același timp, o etanșeizare perfectă a îmbinărilor între foile de tablă;
  • Mașina de profilare, un utilaj necesar pentru profilarea foilor metalice folosite la montajul prin tehnica de falț dublu.

2. Montajul tablei fălțuite pentru acoperișuri de calitate

imageqvx6w.png

Primul pas al montajului constă în măsurători cât mai exacte ale suprafețelor de suport ale tablei fălțuite, respectiv pantele acoperișului. În funcție de rezultatul acestor măsurători, se poate determina cu exactitate necesarul de materiale, dimensiunea foilor de tablă și se pot lua decizii asupra calității și sortimentului acesteia. Desigur, comandarea materialelor ar trebui realizată doar după realizarea acestui prim pas.

Dacă este vorba de renovarea unui acoperiș prin înlocuirea sistemului de învelitori, a doua etapă constă în demontarea vechii învelitori. Nu trebuie făcută greșeala de a apela la montarea tablei peste tablă la acoperiș, iar dacă vi se recomandă acest lucru de către echipa de montatori ar trebui să vă gândiți serios la schimbarea acesteia.

Al treilea pas, odată vechea învelitoare demontată, constă în inspectarea cu atenție a stării elementelor de susținere din cherestea pentru a identifica eventuale daune sau puncte slabe. Se va proceda la repararea elementelor de șarpantă mai ales dacă este vorba de zone care compun structura de rezistență a acoperișului. Dacă nivelul daunelor constatate este mult prea mare se recomandă refacerea de la zero a întregii structuri a acoperișului.

Etapa a patra de montaj constă în montarea foliei anticondens peste astereala acoperișului. Această etapă trebuie executată cu maximum de atenție și rigurozitate pentru a nu exista probleme în timp cu pătrunderea apei rezultate din condens în interiorul clădirii.

Al cincilea pas este reprezentat de montajul riglelor din lemn peste folia anticondens, rigle care au rol de suținere al tablei fălțuite.

În fine, ultimul pas constă în montarea tablei fălțuite care trebuie realizată de la baza acoperișului către coamă. Foile de tablă pentru fălțuit nu se vor fixa cu cuie sau șuruburi. Se va apela la tehnica specială de prindere a foilor de tablă cu închizătorul de falț sau cu sistemul de prindere tip click, după caz. Străpungerea tablei cu șuruburi sau cuie va conduce la instalarea în timp a ruginei. De asemenea, înainte de montaj se recomandă verificarea riguroasă a măsurătorilor pentru a obține foi de tablă de dimensiuni corecte reducând astfel consumul inutil de material.

În concluzie, apelarea la montajul tablei fălțuite pentru acoperiș este una dintre cele mai bune opțiuni pentru un sistem de învelitori eficient, elegant și durabil. Singura recomandare extrem de importantă este alegerea unei echipe de montatori cu experiență în acest tip de montaj, de calitatea montajului depinzând un realizarea unui acoperiș solid, aspectuos și cu un cost adecvat de materiale. 

Sursa foto: Lindab.ro