Mergi la pagina principala
Lindab Logo
Choose languge
Intra in cont

Renovarea casei vechi - o misiune dificilă dar cu un rezultat extraordinar dacă se respectă etapele necesare

imageta3ugq.png

Renovarea unei case vechi este o operațiune adesea întâlnită mai ales în cazul în care proprietarii consideră că imobilul merită păstrat fie pentru că structura de rezistență se află într-o stare bună, fie pentru că imobilul are o valoare sentimentală deosebită. De asemenea, problema renovării caselor vechi se pune atunci când este vorba de un imobil locuit dar care este încadrat în categoria de monument istoric și nu poate fi demolat pentru a se construi de la zero o altă construcție cu aceeași destinație.

Iată de ce, atunci când este vorba de renovarea unei case bătrânești la țară sau a unui imobil din mediul urban cu o anumită vechime te poți lovi de o serie de probleme și aspecte pe care nu le-ai pus de la bun început în planurile tale și poți astfel îngreuna foarte mult procesul de lucru, dar și crește în mod considerabil durata și costurile lucrărilor necesare. Tocmai de aceea, acest articol se dorește a fi un ghid asupra părților mai puțin cunoscute de majoritatea proprietarilor de case vechi care sunt gata să înceapă un proces de renovare, pentru a-i pregăti într-o oarecare măsură și a le ușura, cel puțin la nivelul orientării pe o hartă mentală, procesul decizional și cunoașterea pașilor de urmat.

 Cuprins 

  1. Renovarea casei - aspecte legale ce țin de domeniul obținerii autorizațiilor necesare și a proiectării
  2. Renovare casă bătrânească - etapele de renovare ale unei case vechi pe care ar trebui să le urmezi în ordine
  3. Idei de renovare a casei și zone constructive în care ar trebui să acorzi o atenție sporită

1. Renovarea casei - aspecte legale ce țin de domeniul obținerii autorizațiilor necesare și a proiectării

Casele care au o vechime ce depășeste durata de 30 -50 de ani pot fi încadrate cu ușurință în categoria de case vechi. În mediul rural, astfel de case pot atinge vârste venerabile, fiind denumite case bătrânești, dat fiind faptul că în ele au locuit de la momentul construcției și până în prezent câteva generații succesive.

Desigur, achiziția unei case vechi are drept mobil fie plăcerea de a locui într-o zonă rezidențială selectă - în cazul imobilelor vechi din zonele urbane - fie hotărârea de locui la țară și de a profita de toate avantajele pe care aerul curat și mediul mai puțin solicitant din punct de vedere auditiv, departe de aglomerația marilor centre urbane, le poate oferi.

Desigur, dacă vrei să păstrezi arhitectonica inițială a casei vechi va trebui să te apuci de o renovare completă a imobilului, însă, înainte de a purcede la această sarcină, ar trebui să te asiguri că îndeplinești toate condițiile legale și ai toate avizele necesare. Este cunoscut faptul că pentru operațiuni de construire, demolare, restaurare, extindere a imobilelor este nevoie de obținerea unei autorizații de construire. Primul pas în acest sens este obținerea de la primăria localității pe raza căreia se află imobilul a unui certificat de urbanism în cuprinsul căruia se vor regăsi toate avizele și autorizațiile necesare de obținut înaintea emiterii unei autorizații de construire în vederea renovării casei vechi.

lindab-case-vechi.jpg

Dacă imobilul este monument istoric lucrurile sunt ceva mai complicate, deoarece, conform legislației în vigoare, intervențiile asupra monumentelor istorice se fac numai pe baza și cu respectarea unor avize emise de Ministerul Culturii și al Cultelor. Astfel, este bine de reținut că autorizația de construire pentru renovarea unei case vechi care este încadrată ca monument istoric se eliberează doar pe baza acestui aviz din partea ministerului de resort menționat și nu va putea excede la nivel de lucrări și intervenții limitările impuse prin acest document. 

De asemenea, trebuie reținut că autorizația de construire trebuie cerută pentru orice tip de lucrări de construcții, fie că este vorba de reconstruire, reabilitare, modificare, fie că este vorba de schimbarea de funcțiune, de înlocuirea instalațiilor, etc. De asemenea, în certificatul de urbanism vei regăsi și o serie de avize care trebuie obținute în funcție de amplitudinea lucrărilor, așa cum este cazul avizelor ISU pentru protecția la incendii, avizul Inspectoratului de Stat în Construcții pentru structura de rezistență, avizul de racordare la gaze naturale, apă curentă, după caz.

Pentru renovarea caselor vechi este recomandat să apelezi la un arhitect și, eventual, la un inginer de rezistență  care pot evalua de la bun început unde trebuie intervenit și în ce fel pentru a consolida, dacă este cazul, structura de rezistență a imobilului în funcție de gradul de degradare actual al imobilului constatat pe teren. În funcție de acest grad de degradare se pot recomanda lucrări de ranforsare structurală mai complicate și mai detaliate sau unele mai simple. De asemenea, se poate apela la creare unui plan nou de compartimentare interioară a spațiului de locuit, refacerea completă a fațadelor, renovarea acoperișului sau înlocuirea completă a acestuia, înlocuirea sau implementarea instalațiilor de aducțiune a apei și de canalizare.

O regulă nescrisă a renovării caselor vechi este de a investi în mod inteligent în părțile care nu se văd și de a acorda atenție abia ulterior aspectului vizual și al completării cu mobilier. Atenția acordată părților care nu se văd ține de calitatea lucrărilor de consolidare și apoi de alegerea unor sisteme termice de calitate și a unor echipamente de ventilație rezidențială eficiente și bine proiectate, în mod ideal prevăzute cu atenuatoare de zgomot pentru ca abia în ultimă fază să te preocupe aspectul interior și exterior al tencuielilor, varului și al culorilor preferate.    

2. Renovare casă bătrânească - etapele de renovare ale unei case vechi pe care ar trebui să le urmezi în ordine

Pentru a-ți structura mai bine din punct de vedere mental ceea ce ai de făcut pentru renovarea unei case vechi ar trebui să ai un plan pe etape, cel mai indicat în formă scrisă, după care te poți orienta și pe care poți adăuga obiective noi sau bifa pe cele deja parcurse și îndeplinite.

lindab-case-vechi-2.jpg

  • Primul pas, așa cum ai observat deja constă în evaluarea stării actuale a imobilului, pas care este recomandat să fie efectuat împreună cu arhitectul și cu un inginer de rezistență. Aici vei afla estimările privind necesarul de lucrări, volumul acestora și intervențiile la elementele structurale de bază: structura de rezistență și acoperișul.
  • Al doilea pas constă în remedierea punctelor identificate la pasul anterior și anume faza de consolidare. Pereții și stâlpii de rezistență vor fi primii la care se vor face intervenții împreună cu consolidarea fundației și cea a acoperișului. În cazul acoperișului, poți opta pentru schimbarea sistemului de învelitori dacă structura acestuia este în bună stare. Astfel poți înlocui sistemul vechi de învelitori cu tablă de acoperiș de calitate și accesorii de acoperiș noi și moderne și poți înlocui sistemul de jgheaburi și burlane pentru scurgere a apelor pluviale.

Dacă imobilul este prevăzut cu mansarde, la acest pas se poate trece la înlocuirea ferestrelor de mansardă cu unele noi, moderne și eficiente din punct de vedere termic. De asemenea, tot în legătură cu înlocuirea sau renovarea acoperișului se pot înlocui coșurile de fum dacă vrei să păstrezi sistemul clasic de încălzire al casei cu combustibili din categoria lemnului sau a peleților.

  • Al treilea pas este refacerea izolațiilor. Aici este vorba atât de refacerea hidroizolației casei, cât și de introducerea termoizolației moderne pe suprafețele pereților exteriori. De asemenea, în funcție de nevoi, se poate opta și pentru izolația fonică a imobilului mai ales dacă acesta este situat în zone cu un disconfort auditiv ridicat.
  • Al patrulea pas constă în schimbarea instalațiilor sanitare, a conductelor de aducțiune a apei precum și a celor de canalizare.
  • Următoarea etapă constă în dimensionarea și realizarea instalației electrice a imobilului și, eventual, montarea de panouri solare de producere a energiei electrice, după, caz.
  • În fine, ultima etapă este rezervată finisajelor în care alegerea materialelor pentru tencuieli interioare și exterioare, a nuanțelor varului pentru interior și exterior joacă un rol important. Este etapa în care estetica joacă un rol esențial în obținerea unui rezultat dorit.

3. Idei de renovare a casei vechi și zone constructive în care ar trebui să acorzi o atenție sporită

Odată ce s-a constatat că fundația și restul structurii de rezistență nu au probleme structurale grave renovarea casei vechi poate fi realizată în orice mod dorește proprietarul. Desigur, o excepție notabilă de la acest parcurs este reprezentată de casele care sunt încadrate în categoria monumentelor istorice sau de patrimoniu, unde renovarea nu se poate face decât în anumite condiții, cu respectarea anumitor îngrădiri și cu folosirea unor materiale aprobate de factorii de decizie în drept.

În privința renovării caselor vechi este util să reții câteva idei și aspecte importante care pot fi aplicate pentru un bun demers către realizarea scopului final.

  • Întotdeauna este indicat să verifici existența unui bun drenaj al clădirii. Lipsa drenajului sau existența unui drenaj defectuos este cauza frecventă a problemelor structurale care apar chiar dacă imobilul are o fundație solidă. Astfel, este recomandată abordarea reparației fundației, inclusiv prin metoda subzidirii fie cu piatră cu mortar de var fie din beton cu instalarea unui strat hidroizolator între soclul fundației și pereți mai ales dacă aceștia sunt realizați din materiale naturale ( așa cum este cazul multor case din paiantă sau din cărămidă arsă).
  • Termoizolația pereților a tavanelor și a planșeului casei este recomandabilă în cel mai înalt grad. Pentru aceste operațiuni se pot folosi atât materiale naturale care sunt apreciate pentru proprietățile lor izolante (soluții bazate pe lână de oi, de exemplu) sau soluții profesionale de ultimă generație cum ar fi cele din gama plăcilor cu fibră din lemn.
  • Tencuielile interioare, în funcție de tipul casei, pot fi alese cât mai aproape de cele originale, naturale, dacă aceste au fost folosite inițial. Nu este foarte indicat să se combine materiale sintetice cu cele naturale deoarece se poate favoriza, în timp, apariția mucegaiului în pereți. Dacă nu se poate merge pe materiale naturale este bine ca pereții să fie renovați complet de la zidărie.
  • Este indicată folosirea experienței și a ideilor unui designer de interioare pentru recompartimentări sau aranjamente ale decorului interior. Astfel, rezultatul final poate fi estimat încă înainte de pornire a lucrărilor, prin diverse simulări computerizate și se vor elimina surprizele neplăcute ale unui rezultat nedorit.
  • Nu trebuie neglijat, în cadrul renovării caselor vechi, terenul din jurul imobilelor. Exteriorul și, eventual grădina casei pot conta în mod semnificativ în ansamblul vizual arhitectonic. În mod ideal apelarea la un horticultor peisagist este indicată pentru obținerea unui rezultat de excepție în acest domeniu.
  • Dacă imobilul vechi este prevăzut cu mansarda, o idee interesantă ar fi păstrarea arhitectonicii originale și înlocuirea doar a ferestrelor de mansardă cu unele moderne dar cu un design cât mai apropiat de cel original.

În concluzie, renovarea unei case vechi este o întreprindere care nu ar trebui luată foarte ușor, tratarea cu maximă seriozitate a fiecărui aspect, alegerea cu scrupulozitatea a noilor sisteme de la sistemul de învelitori și până la materialele folosite pentru refacerea interioarelor fiind pilonii pe care se sprijină reușita unui astfel de proiect. Acordând respectul și atenția cuvenite, investind inteligent în cele mai bune și durabile soluții te vei bucura la final de un imobil arătos, cu o nouă viață de care te vei putea bucura împreună cu familia sau pe care îl vei putea vinde la o valoare de piață considerabil mai mare.

Sursa foto: Lindab.ro